Iki žiemos švenčių liko vos kelios dienos. Daugelis jau tikriausiai planuoja, kuo vaišins svečius - karšti patiekalai, salotos, užkandžiai... O desertui ar net dovanai siūlome kepinių su nuostabiai Kalėdišku ingredientu - aguonomis!
Tikimės, kad mums pavyks Jums padėti galutinai išbaigti planuojamą šventinį meniu, pasisemti naujų idėjų iš šių LaMaistas.lt bei projekto SkoniuBlogas.LaMaistas.lt dalyvių publikuojamų receptų, kuriuos drąsiai galime rekomenduoti ir Jums!
Šis trupininis varškės ir aguonų pyragas yra nuostabus! Minkštas sviestinis tešlos krepšelis, sultingas aguonų įdaras ir glotnus, vanile kvepiantis varškės kremas. Tarpusavyje jie dera nepriekaištingai – pyragas toks švelnus, kad tiesiog sutirpsta burnoje. Be to, kad labai gardus, pyragas yra itin paprastai ir greitai paruošiamas. Tešla – visiškai nelepi, įdarai – sumaišomi viename dubenyje. Kepimo formoje pyragą susluoksniuosite per maždaug pusę valandos, o tuomet beliks išlaukti, kol orkaitėje jis pavirs kvapniu ir skaniu žiemos desertu.
Greičiausiai visi sutiksime, kad Šimtalapis - ypatingas desertas. Ypatingas ne tik savo istorija bei paruošimu, bet ir skoniu. Prieš šimtmečius atvežtas ir gaminti pradėtas dar totorių - labai greitai savo gerbėjų ratą atrado ir Lietuvoje. Šiandien drąsiai galima sakyti, kad kiekvieno mūsų širdyje šis desertas užima ypatingą vietą. Plona mielinė, sviestu ir cukrumi pripildyta, tešla, storas aguonų sluoksnis ir kelios razinos - tik tiek tereikia tobulam, visus pavergiančiam, desertui.
Nesudėtingai paruošiamas, iš paprastų ingredientų, o kokio nuostabaus skonio ir vaizdo šis aguonų pyragas! Pamatysite, pagaminus vienąsyk, norėsis ruošti dar ir dar.
Be galo gardus aguoninis pyragas, kuriam ypatingą skonio išbaigtumą suteikia karamelinis glaistas. Tiesiog tirpstantis burnoje, nors keptas iš gana kietokios tešlos, bet ją gerokai aplaisčius sirupu, visas gardėsis pasidaro labai maloniai skanus ir drėgnas.
Lengvas, purus, maloniai aguoninis - tikrai puikus tortas bet kokiai progai. Be to, galite drąsiai eksperimentuoti ir vietoje aguonų jį pagardinti smulkintais riešutais arba džiovintais vaisiais. Gana girti, metas ragauti!
Tikrai taip, pyragas panašus į šimtalapį ir idėja taipogi kilo bevartant senovinių kepinių knygą, labai jau gardžiai atrodė pyrago pjūvis. Rezultatas pranoko absoliučiai visus lūkesčius. Ir ne tik pjūvio. Apibūdinti skonį sunku, reikia būtinai paragauti tą sluoksnių, lydyto sviesto, cukraus ir traškančių aguonų kvartetą. Tokį tobulą, paprastą, greitą, elementarų pristatau ir jums.
Drėgnas, maloniai citrusais kvepiantis keksas tiems, kas labai mėgsta aguonas! Gabalėlis šio skanėsto tobulai dera su puodeliu kvapnios nesaldintos arbatos ar kavos.
Įdomus ir net kiek netikėtas šventiškas panakotos variantas - su aguonomis ir spanguolių padažu. Dar neįprasčiau tai, jog ji gaminama su graikišku jogurtu. Tikras skonių bei tekstūrų persipynimas, kuris pasirūpins, jog šio skanėsto dar ilgai negalėtumėte pamiršti. Ingos patarimas - jei neturite užtektinai formelių, galite tiesiog naudoti arbatos puodelius.
„Međimurska gibanica“ - tai daugybės sluoksnių, drėgnas, minkštas, nuostabaus skonio pyragas, kuris tikrai patiks ir mums, lietuviams: obuoliai, varškė, aguonos ir riešutukai… Sunku atsispirti gabalėliui šio skanėsto!
Tikras klasikinis trupiniuotis, labai labai labai skanus. Jeigu norite pagreitinti gaminimą, galite vietoje virto kondensuoto pieno naudoti pirktinį Rududu, tik jį truputį pašildykite, kad suminkštėtų. Bet mums su virtu namuose kondensuotu dar skaniau.
Būtent tokie kūčiukai tradiciniai mano namuose - skanūs, ne per saldūs, atitinkantys Kūčių papročius, labiau minkšti negu traškūs (bet receptas puikiai pritaikomas ir traškiems - patarimus rasite recepto apačioje), labai derantys su aguonų pienu.
Šie greiti pyragėliai tobulai kremiški, skalsūs, žaviai atrodantys ir nuostabiai skanūs. Skoniu jie kažkuo primena Raffaello saldainius, kas nieko nuostabaus nes šiam receptui mus ir įkvėpė garsusis Raffaello tortas.
Minkštas, purus, su malonia rūgštele, kurią suteikia pertepimui naudojama uogienė, pilnas pikantiško aguoniškumo. Šis skanuolis mus sužavėjo iškart, vos tik pirmą kartą jo paragavome. Pertepimui galite naudoti rinkitės mėgstamiausią uogienę, ypač tinka rūgštesnės, pvz., raudonųjų serbentų.
Nuostabus, ypatingos varškinės tešlos pyragas, jei mėgstate daug aguonų! Jei turite, galima naudoti jau paruoštą aguoninį įdarą iš skardinių ar jį pasiruošti patiems.
Puikus pasirinkimas šv. Kalėdoms - labai aguoninis ir labai šokoladinis pyragas su nedaug tešlos, kurio tiek išorę, tiek skonį puikiausiai papildo traškūs riešutai. Tikras rojus smaguriams, mėgstantiems saldžius ir maloniai burnoje tirpstančius gardėsius.
Puikus derinys tiems, kas mėgsta obuolių ir aguoninius pyragus! Klasikinį aguonų pyragą šis receptas praturtina obuolių drėgnumu. Paruošti visai nesudėtinga, o skonis maloniai nustebins.
Labai drėgnas ir labai Kalėdiškas pyragas - jame tiesiog karaliauja aguonos! Šio pyrago dažnai neatsisako net tiek, kurie paprastai nelabai mėgsta aguonų, nes jis tikrai labai skanus.
Gaivus žiemos švenčių desertas, jei visai nenorite ilgai suktis virtuvėje ar kaisti orkaitės (o gal ji užimta kepamais užkandžiais?). Desertą - tortą galima paruošti iš anksto, o prieš patiekiant išimti iš šaldytuvo, pjaustyti ir gardžiuotis!
Aguoninė pynė ne tik labai skani, ji - tikra gražuolė! Pagal senovinį receptą, iš paprastų, neįmantrių ir tikriausiai kiekvienoje virtuvėje sutinkamų produktų. Tokia, kokias kepdavo močiutės ir jų močiutės... Gomurį viliojančiai dvelkia šventėmis.
Tai labai skanus, minkštas, paprastas kekso receptas su trimis skirtingais įdarais - razinomis, aguonomis ir baltuoju šokoladu. Razinas galima pakeisti graikiniais riešutais, džiovintais abrikosais, spanguolėmis.
Mums šis pyragas puikiai papildo šventinį stalą. Pyragas minkštas ir švelnus, su maloniai traškančiomis aguonų sėklytėmis. Viršų apliejame tirpintu šokoladu ar skanaujame be papuošimo.
Rudens ir žiemos laikotarpis be aguonų skonio neįsivaizduojamas... O kai desertas dar primena vaikystę ir "mokyklines bulkutes", norisi tuoj pat kibti į darbą!
Jei norite kitokių kūčiukų arba, jei negalite valgyti įprastų kūčiukų su kvietiniais miltais, šie turėtų patikti ir puikiai tikti. Žinoma, tai nėra tradiciniai kūčiukai, skoniu jie primena migdolinius sausainius, papildomai juos labai tinka pagardinti kalėdiniais prieskoniais.
Kepiau aguonų pyragą, nu taaaaip patiko, kad kitą rytą kepiau dar vieną, tik vienas su cukrumi, kitas su medumi ir agavų sirupu, t.y. be cukraus. Pirmąjį tikrinau ar iškepęs po 30 min kepimo, tai viduriukas šiek tiek įkrito. Antrojo šventai neliečiau iki kepimo pabaigos, niekur niekas neįkrito. Abu purūs, drėgni, ne per saldūs ir su rūgštele. Aprašiau abu variantus, skirtumai nedideli, bet keli niuansai yra.
Labai skanus, tradicinis žydiškas mielinis pyragas iš minkštutėlės, sodraus skonio mielinės tešlos ir puikaus įdaro. Dažniausiai kepamas šventėms. Nors recepte pateikiamas šokoladinis įdaras, trądiciškai šis pyragas kepamas su aguonomis - jas reikėtų išmirkyti ir porą kartų permalti, pagardinti cukrumi, arba galima įsigyti jau paruošto įdaro pyragams. Pyragas iškepa minkštas ir kvapnus, labai skanu su pienu, arbata ar kava. Tešla kildiniama šaldytuve tam, kad su ja būtų lengviau dirbti, daug lengviau ją kočioti.
Skamba galbūt neįprastai, bet majonezas šių bandelių tešlai suteikia puikios tekstūros ir minkštumo. Kvapnios bandelės tobulai dera su stikline pieno ar puodeliu arbatos.
Skanutėlis kondensuoto pieno biskvitas su aguonomis, grietinėlės kremas ir gaivūs kriaušių gabaliukai - puikus derinys smaližiams. Beje, kriaušes galima pakeist ir kitokiais vaisiais, pvz., obuoliais, mandarinais ar pesikais. Tortą geriausia ruošti iš vakaro, todėl šventės dieną būsite ramūs ir nereikės skubėti.
Įdomaus ir neįprasto skonio pyragas, ypač mėgstantiems aguonas. Trapi tešla ir puikus įdaras! Pyragą patariame skanauti kelias dienas pastovėjusį, taip jo skonis dar labiau subręsta. Šis pyragas labai tiks Kalėdų stalui!
Šis pyragas - tikras gražuolis ir skanuolis. Jame naudojami rabarbarų ir aviečių džemai, suteikiantys tiek malonią rūgštelę, tiek tinkamą saldumą. Be to, šis pyragas gana greitai ir nesunkiai pagaminamas - daugiausia laiko užima pats laukimas, kol skanėstas iškeps.
Labai skanus, sodraus skonio tortas, kurį galima būtų net pavadinti tikru damų tortu - elegantiškas, saldus, karameliniu kavos kremu, su lengvu brendžio vėjeliu. Kaip teigia Ernesta, šis skanėstas vargiai ar patiks lengvų tortų mėgėjams, bet visiems kitiems jis bus tikras atradimas.
Šis pyragas ne tik be kvietinių miltų ir pridėtinio cukraus, bet ir greitai bei visai nesudėtingai paruošiamas. Gabalėlis šio pyrago tobulai derės su puodeliu kvapnios arbatos ar kavos.
Maloniai gaivūs ir labai skanūs sausainukai, kuriuos ragaujant labai tinka merkti į arbatą ir mėgautis. Beje, nuorodoje rasite ir daugiau žiemiškų sausainių receptų, o būtent šių apelsininių sausainių receptas yra trečias.
Gaivus, spalvingas ir labai skanus aguoninis tortas su vasarą primenančia gaiva. Ruošti galima ir su šaldytomis braškėmis, tik jas reikėtų sutrinti. Tik šaldytų uogų nenaudokite papuošimui.