Veganiškas majonezas be kiaušinių ir pieno produktų

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 16)
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 16)
Veganiškas naminis majonezas be kiaušinių
Veganiškas naminis majonezas be kiaušinių
Veganiškas naminis majonezas be kiaušinių
Veganiškas naminis majonezas be kiaušinių
Autorius apie receptą: Puikaus skonio, tobulai kremiškas ir tirštas majonezas, kurį paruošite per keletą minučių. Užtikrinu, niekas neatspės, iš ko jis pagamintas, bet nuo stalo dings tikrai Puikaus skonio, tobulai kremiškas ir tirštas majonezas, kurį paruošite per keletą minučių. Užtikrinu, niekas neatspės, iš ko jis pagamintas, bet nuo stalo dings tikrai greitai. Pats avinžirnių skysčio (angliškai vadinamo "aquafaba") majonezo išradimas tikrai ne mano, ši idėja klajoja po internetą jau keletą metų. Aš tiesiog pateikiu savo mėgstamiausią variantą bei propocijas, nes šis reikalas tiesiog per geras nesklisti plačiau :) (...daugiau) Dovilė, Be Dietų
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
180 mililitrų aliejaus (apytikriai)
2 šaukštai skysčio nuo konservuotų avinžirnių (arba nuo baltų pupelių, bet ne nuo virtų garuose)
1 šaukštas obuolių acto (arba 2 a.š. citrinų sulčių)
2 šaukšteliai garstyčių (naudoju Dijon)
1 šaukštelis klevų sirupo (arba kitokio saldumo)
šiek tiek druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
1.
Į elektrinio plaktuvo, skirto plakti tirštiems kokteiliams, indą supilu skystį nuo konservuotų avinžirnių, obuolių actą, dijon garstyčias, klevų sirupą ir įberiu žiupsnelį druskos. Trumpai paplaku mažu greičiu tik kad ingredientai susijungtų.
2.
Tada plaktuvui sukantis mažiausiu greičiu pamažu neskubėdama pilu aliejų (jį rinkitės neutralaus skonio, jokiu būdu ne ekstra virgin, nes majonezas apkars).
3.
Pamažu majonezas ims tirštėti. Kuo daugiau aliejaus pilsite, tuo tirštesnis majonezas bus. Aš paprastai aliejaus kiekio net nematuoju - tiesiog pilu iš akies tol, kol majonezo tirštumas man patinka.
4.
Viskas, galite skanauti! Arba sukrėsti į stiklainiuką ir dėti į šaldytuvą. Laikomas šaldytuvo apačioje toliau nuo durelių šis veganiškas majonezas man puikiai išsilaiko apie savaitę.
Patarimai:
Rankinis blenderis vietoje kokteilinės. Majonezą galima ir su rankiniu elektriniu trintuvu, vadinamu blenderiu. Darykite taip - visus ingredientus, išskyrus aliejų, supilkite į indą, kuris būtų tik truputį platesnis už trintuvo galvą (tas labai svarbu, puikiai tinka stiklinė ar aukštesnis puodelis). Įjunkite trintuvą ir labai neskubėdami pilkite aliejų. Pamažu kilnokite trintuvą aukštyn žemyn ir toliau pilkite. Iš pradžių majonezas atrodys skystas, bet pilant daugiau aliejaus ir toliau plakant tirštės. Kuo daugiau aliejaus pilsite, tuo bus tirštesnis. Kai konsistencija jums patiks, plakti ir pilti aliejų sustokite.
Gaminimas plakant šluotele. Majonezą galima gaminti ir klasikiniu būdu - nedideliame inde plakant šluotele. Pirmiausia išplakite avinžirnių skystį su garstyčiomis, obuolių actu, klevų sirupu ir druska. Tada nuolat plakdami labai pamažu pilkite aliejų. Iš pradžių reikia pilti labai lėtai, vis stabtelint ir išplakant, kad ingredientai susijungtų. Po to galima ir greičiau, nes aliejus įsimaišys vis lengviau. Aliejaus pilkite tol, kol majonezas bus norimo tirštumo.
Obuolių actą galite pakeisti citrinų sultimis - viskas puikiai pavyksta, irgi skanu, tik su obuolių actu skonis "majoneziškesnis". Aišku, galite naudoti ir paprastą actą (jo dėkite perpus mažiau), bet obuolių actas sveikiau.
Papildomi pagardai. Mano pateiktas receptas bazinis ir galite eksperimentuoti drąsiai - įspausti skiltelę česnako, įdėti rūkytos paprikos miltelių, raudonojo kario pastos ar ko tik sugalvojate. Tik nemažinkite avinžirnių skysčių bei garstyčių kiekio, nes abu šie ingredientai yra stiprūs natūralūs emulsifikatoriai, tad padeda majonezui sutirštėti. Garstyčių truputėlį sumažinti galite nebent jeigu papildomai įspausite česnako, nes trintas česnakas irgi turi medžiagų, padedančių susidaryti emulsijai.
Vietoje avinžirnių skysčio tinka ir skystis nuo konservuotų pupelių (geriausiai baltų, nes nuo raudonų majonezas bus negražios, purvinos spalvos). Viskas pavyksta taip pat puikiai, ne kartą tikrinau, tiesiog avinžirnių skystis turi lengvą gelsvą atspalvį, tad suteikia majonezui gražesnę spalvą.
Ar tinka skystis nuo virtų avinžirnių ar pupelių? Taip, tik ruoškite teisingai - iš vakaro užmerkite, o ryte nupilkite vandenį, užpilkite šviežią vandenį (kad apsemtų ir būtų per 2-3 pirštus virš) ir išvirkite (virkite bet valandą ar pusantros). Palikite ankštinius visiškai atvėsti skystyje, tada nukoškite. Majonezui tinkamas skystis turėtų būti šiek tiek klampus. Jeigu jūsiškis atrodo skystesnis, supilkite jį į puodą ir pavirkite, kad dalis vandens nugaruotų ir jis būtų koncentruotesnis. Visgi pirmam majonezo bandymui rekomenduočiau rinktis pirktinius konservuotus avinžirnius, bus užtikrinčiau.
Avinžirnių skysčio šaldymas. Jį galite užsišaldyti supylę į nedideles ledukų ar silikonines keksiukų formeles, kad turėtumėte prireikus.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (31)
Dovile
2024-03-14 14:39
Sveiki. Tobulas majonezas, kurį buvau pamėgus Kūčioms, bet paskutinius 2 kartus nesigavo :(. Bandžiau su Lidl avinžirniai vieną kartą, kitą kartą su maximoje pirktais. Gal galite rekomenduoti avinžirnius ir garstyčias su kuriom tikrai pavyko????? Nu laaabai noriu šventėms :) ATSAKYTI
Agne
2021-12-28 16:14
Tikrai labai skanus, kartosiu. Dariau su blenderiu. Dėkui už receptą ATSAKYTI
Vitas
2021-12-13 15:36
Dariau su rankiniu blenderiu, gerai pavyko ir skaniai. Aciu ATSAKYTI
Laura
2020-11-08 14:35
Ačiū už receptą, puikiai pavyko ATSAKYTI
Daiva
2020-04-16 11:29
Nepavyko, naudojau graikiniu riešutų aliejų, garstyčios spilva, laimo sultis naturaliai spaustas.Naudojau blenderį gilų dubenį. skystas nei kiek netirštėja. Tiesa, avinžirnių skystis nuo lidl konserbžvuotų avinžirnių,kaip galiu išgelbėti majonezą? idėjau trupiutį i šaldytuvą, meginsiu plakti, gal pavyks. ATSAKYTI
Dovilė
2020-04-16 16:05
Daiva, tikrai labai gaila. Rašydama receptą stengiausi išmėginti kuo daugiau variacijų, bet turbūt ne visas sugebėjau. Man kyla kelios mintys - ar avinžirnių skystis buvo klampus, tirštokas (su Lidl avinžirniais bandžiusi nesu)? Nes būtent tokia turėtų būti jo "teisinga" konsistencija. Dar gali būtų indo problema - idealu yra ne gilus dubuo, o koks nors indas tik truputėlį platesnis už blenderio galvą. Geriausia - aukštesnis puodelis arba stiklainiukas, t.y. indas stačiomis sienelėmis, jog plakamas majonezas visada būtų kuo arčiau blenderio ašmenų. Išgelbėti majonezą galima bandyti padarant naują mišinį iš avinžirnių skysčio, garstyčių ir kitų ingredientų ir tada labai palengva įplakti prieš tai gamintą majonezą (vietoje aliejaus). Tik aliejaus dar reikės papildomai. Jeigu avinžirnių skystis geras (t.y. problema indas) turėtų pavykti, bet jeigu problema skystis - tada jau, deja, nebeišgelbėsite. ATSAKYTI
Sonata
2019-12-22 12:17
Deja majonezas nesutirstejo. Netgi aliejaus pyliau daug daugiau. ATSAKYTI
Dovilė
2019-12-22 22:17
Labai apmaudu, kad nepavyko. Šį receptą aš testavau su kokioms 4 pirktinių avinžirnių rūšimis (Rimi eco, Biona, Auga, Rimi paprastais) ir su Rimi eco baltomis pupelėmis. Bandžiau ir su vienokiu blenderiu, ir su kitokiu, visus kartus pavyko labai tirštas. Poskystis liko tik du kartus: 1) kai neįdėjau garstyčių (jos veikia kaip emulsifikatorius) 2) kai gaminau su blenderiu, bet plačiame inde (t.y. gerokai platesniame už blenderio antgalį). ATSAKYTI
Ieva
2019-12-20 09:38
Si majoneza galima naudoti tik prie patiekalu, ar galima ir maisyti i misraines? ATSAKYTI
Dovilė
2019-12-22 22:15
Puikiai tinka ir į mišrainės :) ATSAKYTI
Olivija
2018-12-21 12:32
O man skanu, bet garstycias dejau neastrias, o vietoje klevu sirupo medu ATSAKYTI
Asta Avd
2018-12-20 20:12
Man skonį sugadino garstyčios - naudojau aštrias Rimi selection (visada tokias perkam nes geriausia sudėtis) o va naminį majonezą sugadino, nes suteikė kartumo, pasirodo aštrios garstyčios netinka nes jos šiek tiek karčios, tai ir majonezas įgavo kartumo. Alieju naudojau rafinuotą, tai nuo aliejaus tikrai negalėjo apkarsti. O aplamai man nepatiko tas naminis majonezas, labai riebus. Porktinis majonezas kad ir riebus, bet to riebumo taip nesijaučia.
Noriu paklausti ar jums kitoj dienoj naminis šis majonezas nesuskystėja? Visada lieka tirštas? ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-21 12:27
Garstyčių aš dedu du nubrauktus šaukštelius (nubrauktus ir tokius lygiai 5 ml, skirtus matavimui) ir naudoju, man regis, tokias pačias kaip jūs (Rimi selection, būtent dėl sudėties). Galbūt čia priklauso ir nuo to, kaip mėgstate garstyčias (aš mėgstu), nes bent man skonis neapkarsta. Galima gaminti ir su švelnesnėmis garstyčiomis, dėti truputėlį mažiau arba vietoje vieno šaukšelio garstyčių įspausti skiltelę česnako. Vienąsyk man yra tik apkartę, kai gaminau su citrinų sultimis, o ne obuolių actu. Bet po to kiek bebandžiau tą atkartoti, nepavyko, galbūt citrina kažkokia pasitaikė (teko internetuose skaityti, kad būtent su citrinų sultimis kartais taip nutinka, jog apkarsta).

Kas dėl skonio, iš to ką rašote, man atrodo, kad galėjo dalis aliejaus gerai neįsimaišyti (lėtesnis aliejaus pylimas, truputėlį ilgesnis paplakimas ar nubraukimas majonezo link ašmenų padėtų) ir suteikti daugiau riebumo jausmo bei pavandenijimą kitą dieną (pavandenijimas reiškia, jog emulsija yra). Arba šiek tiek per daug aliejaus buvo įpilta, kas irgi gali suardyti emulsiją. Nes gerai išplaktas jis man šaldytuve tik dar net šiek tiek sutirštėja ir apie savaitę toks lieka, po daugmaž 5-7 dienų imu tik matyti pirmus atsiskiriančio aliejaus lašelius tekstūroje.

Aliejaus galima pilti ir šiek tiek mažiau. Bus ne tooooks tirštas, bet galbūt jums malonesnės tekstūros (šaldytuve šiek tiek sutirštėja dar). Ir pilant aliejų vis pasižiūrėti, ar nesimato aliejaus lašelių tekstūroje. Jeigu matosi, tada dar šiek tiek paplakti prieš pilant, nes reiškia, jog aliejus neįsimaišė (arba moksliškiau "nesiemulsifikavo") ir valgant bus daugiau riebumo jausmo.

Bet žinoma, skoniai irgi visų mūsų skirtingi, gali ir tiesiog kažkas nepatikti. Svarbiausia - pabandyti ir pasirinkti, kas tinka, kas ne :) Kuriant, bandant receptus man visada norisi, kad jie patiktų ir kitiems, stengiuosi išbandyti kuo daugiau variacijų, su įvairiais ingredientais, suprasti, aprašyti principus, kad galėčiau patarti, jeigu kažkas nepavyksta. Bet kartais receptas yra ir tiesiog skonio reikalas :) ATSAKYTI
Asta Avd
2018-12-21 16:44
Ačiū už išsamų receptą ir paaiškinimus. Aš turbūt per prastai išplakiau ir per mažai aliejaus įpyliau (nesigavo labai tirštas) matyt užtat ir kitoj dienoj dar paskystėjo. Na ir dar aš aliejų nelabai neutralaus skonio pasirinkau, nes neradau pirkt nerafinuoto alyvuogių, teko kotą nerafinuotą rinktis. Aš alyvuogių aliejų randu tik maišytą - dalis rafinuoto ir dalis nerafinuoto, tai pabijojau tokį pirkti. Daugiau nežinau kokį dar aliejų būtų galima rinktis, kuris iš nerafinuotų būtų pats neutraliausias. ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-21 18:27
Asta, man su Light alyvuogių aliejumi, nors jame ir yra dalis nerafinuoto, pavyksta gerai, kažkaip neapkarsta (paprastai perku Borges Extra Light, dar kartais Bioplanet skirtą kepimui naudoju). Vieną kartą įdomumo dėlei pabandžiau su ekstra virgin (nors ir žinojau, kad negalima, bet norėjau suprasti, koks tas apkartimas), tai papako ketvirtadalį aliejaus supilti, kad suprasčiau, jog majonezas išmetimui, to apkartimo nesupainiosi su niekuo kitu :)

Gaminant naminį majonezą turbūt svarbiausia nepaskubėti pilti aliejaus (ypač pirmoje pusėje), įsitikinti, kad gerai įsimaišė jau supiltas. O labiausiai tirštėti majonezas ima būtent antroje aliejaus pylimo pusėje, sakyčiau net ties paskutiniu ketvirtadaliu.

Laikau kumščius, jog pavyktų, jeigu dar kartą duotumėt šansą! ATSAKYTI
Agne
2019-07-25 09:53
O ar tiktų ne alyvuogių, bet saulėgrąžų aliejus? ATSAKYTI
Dovilė
2019-07-25 11:10
Tiktų, tik geriau rinkitės rafinuotą saulėgrąžų, nes nerafinuotas suteiks stiprų poskonį majonezui ATSAKYTI
Marta
2018-12-19 11:55
Gavosi labai geras, beveik kaip Hellmanns is parduotuves. Vyras nepatikejo, kad veganiskas. ATSAKYTI
Evelina
2018-12-19 10:40
O man pavyko puikiai, aciu!!! ATSAKYTI
Gintarė
2018-12-17 12:39
Aš taip pat dariau viską tiksliai pagal receptą, bet majonezas liko skystas kaip vanduo... ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital