Nekeptas sausainių tortas "Plombyras"

AUTORIUS:
Laurinta
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 108)
Porcijų skaičius: 8
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 108)
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai
Tortas plombyras
Tortas plombyras
Tortas plombyras
Tortas plombyras
Autorius apie receptą: Šis internete garsus tortas yra tikrai labai skanus ir super paprastai pagaminamas. Kituose receptuose jam dažnai naudojami atskirai iškepti trupiniai, bet aš darau greičiau ir Šis internete garsus tortas yra tikrai labai skanus ir super paprastai pagaminamas. Kituose receptuose jam dažnai naudojami atskirai iškepti trupiniai, bet aš darau greičiau ir vietoje jų naudu sausainius. Šis torto receptas bazinis, tad juo drąsiai galite improvizuoti, pvz. į kremą papildomai įspausti citrinos sulčių ir/ar įtarkuoti žievelės, ant apatinio kremo sluoksnio papildomai užtepti rūgštesnės uogienės, dalį sausainių pakeisti smulkintais riešutais ar kaip tik sugalvosite. (...daugiau) Laurinta
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 8
550 gramų sausainių (naudojau Gaidelio kondensuoto pieno skonio)
700 gramų grietinės, 30% riebumo
3 vienetai kiaušinių (mažų arba 2 didelių)
150 gramų cukraus (arba pagal skonį)
60 gramų sviesto
2.5 šaukšto krakmolo
1 šaukštelis vanilinio cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Sausainiai susmulkiname iki gana smulkių trupinių, bet ne visiškai miltų, šiek tiek gabalėlių gali likti (mes trynėme elektriniu smulkintuvu, bet jei neturite, galima sutrinti tiesiog kočėlu).
2.
Kremui į puodą įmušame kiaušinius, suberiame cukrų, vanilinų cukrų ir krakmolą. Šluotele gerai išmaišome, jog masė būtų vientisa. Tuomet dedame grietinę, išmaišome.
3.
Dedame puodą ant viryklės ir verdame ant silpnos kaitros nuolat labai gerai maišydami. Kremui sutirštėjus, kaitra išjungiame ir dedame sviestą. Maišome iki sviestas ištirpsta.
4.
Ant lėkštės, kurioje norėsite tiekti tortą, dedame torto žiedą (naudojau 20 cm skersmens žiedą) arba torto formą, nuimtu dugnu. Formos kraštus išklojame acetatine juosta arba kepimo popieriumi ar apsukame maistine plėvele, kad vėliau lengviau nusiimtų.
5.
Į formą berti daugmaž trečdalį sausainių trupinių, paskirstyti per visą plotą. Šiek tiek paspausti šaukštu, kad išsilygintų sluoksnis. Ant sausainių dosniai užtepti kremo (tepant svarbu, kad trupiniai nesusimaišytų su kremu). Taip sluoksniuoti visus sausainius ir kremą. Paskutinis sluoksnis turi būti kremo. Man gavosi 3 sausainių bei kremo sluoksniai.
6.
Tortą palaikyti pusvalandį kambario temperatūroje, o tada dėti į šaldytuvą nakčiai, kad sustingtų.
7.
Puošti tortą galite kaip tik norisi. Aš papuošiau šilauogėmis ir mėtos lapeliais.
Patarimai:
Kremas, kuris naudojamas šio nekepto torto pertepimui, labai primena „Plombyro“ ledus iš tirštos grietinėlės. O dar taip neseniai ledai buvo tik didikams ir karaliams ruošiamas skanėstas. Šiuolaikinį šerbetą primenančių ledų receptą į Europą XIII a. pabaigoje iš ekspedicijos po Kiniją atvežė keliautojas Markas Polas, tačiau dabartinių pieniškų ledų receptas atsirado tik XVI a. Ilgą laiką ledų receptas buvo laikomas didžiausioje paslaptyje, o jų išskirtinumą ir rafinuotumą patvirtina faktas, kad Italijos didikų palikuonė Kotryną Mediči savo vestuvių su būsimu Prancūzijos karaliumi Henriku II pokylio metu pageidavo būtent ledų. Geriausi Italijos virtuvės šefai kiekvienai šventės dienai sukūrė skirtingo skonio ledus, o viename recepte pirmą kartą vietoje pieno buvo panaudota saldi grietinėlė. Taip buvo sukurtas pirmasis plombyras, kuriuo mėgaujamės iki šiol.
Grietinės kremą būtinai virkite ant nedidelės kaitros ir nuolat maišydami (šaukštu arba šluotele). Neišsigąskite, jeigu kažkuriuo virimo etapu kremas tarsi ims šokti į gumuliukus - tokiu atveju ugnį dar labiau sumažinkite ir toliau labai intensyviai maišykite, maišant gumuliukai dažniausiai išsiskirsto. O jei vienas kitas liktų, išvirtą kremą perkoškite per sietelį.
Šis receptas bazinis, tad juo drąsiai galite improvizuoti, pvz. į kremą papildomai įspausti citrinos sulčių ir/ar įtarkuoti žievelės, ant apatinio kremo sluoksnio papildomai užtepti rūgštesnės uogienės, dalį sausainių pakeisti smulkintais riešutais ar kaip tik sugalvosite.
Kadangi sluoksniuojamas su trupiniais, pjaustant šis tortas yra šiek tiek biresnis už biskvitinį, bet be galo skanus. Tik būtinai gamindami rinkitės sausainius, kurie jums skanūs ir valgomi vieni. Man labiausiai patinka su kondensuoto pieno arba karamelės skonio sausainiais.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (6)
Lina
2022-12-25 17:15
Skanus tortas, tačiau apatinis sausainių sluoksnis labai birus, nemaža dalis pasiliko formoje, norėtųsi kad būtų labiau "surištas". ATSAKYTI
Asta
2022-12-26 13:50
Taip, šis tortukas yra biresnio tipo, toks trupininių sluoksnių, kaip ir aprašyta patarimuose, bet kremas man na labai skaniai viską suriša. Gaminau jau tris kartus ir visiems labai patinka ATSAKYTI
Laurynas
2023-01-13 11:34
Į sausainius reikia įdėti ištirpinto sviesto. Tada sausainiai sulimpa ir viskas gražiai ,,susiriša'':)) ATSAKYTI
Jolanta
2022-10-08 16:06
O vietoj grietinės ką galima naudoti? Kuom ją pakeisti? ATSAKYTI
Diana
2022-12-26 13:49
Galima bandyti su riebesniu kokoso pienu, bet tada krakmolo gal dėčiau 3 šaukštus ir dar įspausčiau į kremą citrinos sulčių ATSAKYTI
Onute.
2021-03-30 17:09
nuostabus tortas.Aciu uz patarimus. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital