Sultingas jautienos kepsnys orkaitėje arba "Rostbifas"

AUTORIUS:
Reda
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 43)
Porcijų skaičius: 6
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 43)
Sultingas jautienos kepsnys orkaitėje Rostbifas
@Shutterstock
Autorius apie receptą: Šis tradicinis sultingas jautienos kepsnys niekuomet nenuvilia. Jį ypač verta išbandyti, jeigu galite gauti kokybiškos jautienos ir mėgstate mėsą su trupučiu kraujo. Šis tradicinis sultingas jautienos kepsnys niekuomet nenuvilia. Jį ypač verta išbandyti, jeigu galite gauti kokybiškos jautienos ir mėgstate mėsą su trupučiu kraujo. Jautienos rostbifas taip pat labai skanus atvėsęs. Kitą dieną jį labai plonai supjaustykite ir pagaminkite nuostabių sumuštinių su karamelizuotais svogūnais bei raugintais ar marinuotais agurkėliais! (...daugiau) Reda
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 6
1.5 kilogramo jautienos kumpio (arba išpjovos, arba nugarinės)
0.5 stiklinės vandens
0.5 stiklinės jautienos sultinio
1 šaukštelis druskos
1 šaukštelis pipirų
1 šaukštelis džiovintų bazilikų
1 šaukštelis čiobrelių
1 šaukštelis rozmarino
2 šaukštai aliejaus
3 skiltelės česnako (didesnių)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Rinkdamiesi mėsą kepsniui atkreipkite dėmesį, jog gabaliukas būtų kuo vientisesnis, kuo vienodesnio storio per visą ilgį. Tada kepsnys iškeps tolygiausiai.
2.
Kepsnyje padarykite 8-10 nedidelių įpjovų ir į jas įkiškite lazdelėmis supjaustytas česnako skilteles. Kepsnį galite surišti virvutėmis, kad būtų dailesnės, apvalesnės formos. Rišti ypač verta, jeigu kepsnys nelabai tolygus, nevienodo storio.
3.
Mažame induke sumaišykite druską bei sausus prieskonius. Kepsnį ištrinkite aliejumi, o tuomet - šiuo sausų prieskonių mišiniu. Gerai išmasažuokite mėsą. Galima šį kepsnį kepti ir iškart, bet jeigu norite sodresnio skonio, rekomenduoju susukti į maistinę plevelę ir palikti šaldytuve pasimarinuoti bent keletą valandų (idealu - pernakt). Tik iš šaldytuvo mėsą būtinai išimkite likus daugmaž valandai iki gaminimo, kad viso gabaliuko temperatūra kepant būtų vienoda.
4.
Pirmiausia mėsą trumpai apkepinkite labai gerai įkaintoje keptuvėje iš visų pusių. Kepti reikia labai trumpai, tik kad mėsos paviršius paruduotų ir susidarytų luobelė, neleisianti ištekėti sultims.
5.
Kepsnį riebesne dalimi į viršų dėkite į skardą. Į skardą supilkite vandenį bei sultinį (tik jokiu būdu nepilkite skysčio tiesiai ant mėsos, pilkite šalia).
6.
Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Kepimo metu orkaitės neatidarinėkite ir kepsnio nelaistykite, jį drėkins garuojantis skystis.
7.
Po 45 minučių temperatūrą sumažinkite iki 120°C ir kepkite dar 10-20 minučių, priklausomai nuo to ar norite kepsnio su krauju ar labiau patinka rausva mėsa. Ilgiau kepti nerekomenduojame, nes visiškai iškepta jautiena bus sausoka, prėska. Jeigu jums nepatinka rausva mėsa, geriau būtų rinktis kitą gamybos būdą. Kepant jautieną visada geriau jau truputį nedakepti negu perkepti.
8.
Pats geriausias būdas nustatyti, ar kepsnys jau iškepė, yra panaudoti maistinį termometrą. Termometrą reikėtų įsmeigti į storiausią kepsnio dalį. Žalio, su kraujo kepsnio vidinė temperatūra yra 52-55°C, vidutiniškai žalio, su trupučiu kraujo - 55-60°C, vidutiniškai iškepto - 60-65°C, iškepto - 70°C ir daugiau (bet visiškai iškepti šio kepsnio tikrai nerekomenduoju, prarasite didžiąją dalį jo puikumo). Jeigu termometro neturite, tai pirštais palieskite, spustelėkite mėsą ir pasinaudokite „veido testu“. Palieskite savo žandą - panašų pojūtį pajusite liesdami kepsnį su krauju. Palieskite smakrą - vidutiniškai žalia, su trupučiu kraujo mėsa bus panašaus minkštumo. Palieskite nosies galiuką - jis panašus į vidutiniškai keptą, jau be kraujo kepsnį. Galiausiai palieskite kaktą - visiškai iškepęs kepsnys bus būtent tokio tvirtumo.
9.
Iškeptą kepsnį išimkite iš orkaitės ir mėsai leiskite 10-15 minučių „pailsėti“ skardoje ir tik tuomet pjaustykite. Kepsniui “ilsintis” tolygiai pasiskirsto skysčiai jo viduje ir jis būna skanesnis.
10.
Labai gardu šį kepsnį valgyti karštą, bet jis taip pat puikus ir atvėsęs. O kitą dieną, jeiu jo šiek tiek liko, galite jį panaudoti be galo skaniems sumuštinukams pasigaminti.
11.
Beje, prieskonius galite naudoti ir kitokius. Recepte tiesiog pateikiau savo mėgiamą derinuką.
AUTORIUS: Reda
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (3)
Marko
2021-09-25 20:15
Manau priklauso kieno mėsa kepei, jaučio ar karvės, kokio riebumo buvo ir kokia veisle, gyvulio, koks imitimas buvo, nes riebalai neduoda išdžiūti, ATSAKYTI
Antivakseris
2021-08-08 08:25
Temperatūra per didelė. Gaminau pagal recepta po 45 min mėsa sudžiūvo į kaula. Neisivaizduojiu kokio storio turi būti gabalas tada. ATSAKYTI
Genute
2018-12-02 19:53
Dekui Redai, kepsnys tikrai puikus! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital