Šimtalapis su rikotos (arba varškės) ir citrinų įdaru

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
Šimtalapis su rikota varške citrinomis
Šimtalapis su rikota varške citrinomis
Šimtalapis su rikota varške citrinomis
Šimtalapis su rikota varške citrinomis
Autorius apie receptą: Tradicinis Šimtalapis - nuostabus kepinys tinkantis daugeliui švenčių. Visgi, aguonos bei brendyje mirkytos razinos ypatingai asocijuojasi su Kalėdiniu laikotarpiu, o atėjus Tradicinis Šimtalapis - nuostabus kepinys tinkantis daugeliui švenčių. Visgi, aguonos bei brendyje mirkytos razinos ypatingai asocijuojasi su Kalėdiniu laikotarpiu, o atėjus pavasariui norisi kiek gaivesnių skonių. Būtent todėl verta išbandyti ir kitokią Šimtalapio versiją - įdaryta rikotos sūriu (arba varške) ir gardintą citrinomis. Šioje versijoje ploną mielinę sviestu ir cukrumi pripildytą tešlą vietoje aguonų ir razinų pripildo citrininė rikotos sūrio masė bei smulkūs virtų citrinų gabaliukai. Skonis kiek kitoks, bet ne mažiau ypatingas ir tikrai pavergiantis kiekvieną ragaujantį. Toks Šimtalapis tobulai tiks Velykų šventei, kuri jau visai arti. Tad jeigu vis dar neišsirinkote, ką gaminti desertui - štai jums puiki idėja. Nors Šimtalapio gamyba tikrai nėra paprasta, žinant pagrindines taisykles, jį paruošti tikrai nesunku. Vienas iš ilgiausių šio recepto procesų - citrinų pvirimas, tad jas rekomenduojama pasiruošti iš anksto ir tiesiog laikyti šaldytuve, kol prireiks. Na, o gaminant patį Šimtalapį - svarbiausia neskubėti ir įdėti daug meilės. Juk mielinė tešla taip gerai jaučia nuotaiką, tad svarbu su ja dirbti tik besišypsant! Jei dar niekada nesate ruošę Šimtalapio, apsilankykite šiame recepte, kuriame žingsnis po žingsnio pamatysite, kaip pasiruošti Šimtalapio tešlą. (...daugiau) Banga, Wavy kitchen
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Tešlai:
335 gramai kvietinių miltų
1 žiupsnelis druskos
95 mililitrai pieno (šilto)
2 šaukštai cukraus
18 gramų šlapių mielių
2 vienetai kiaušinių
30 mililitrų saulėgrąžų aliejaus (arba rapsų, tešlos ir stalvišio aptepimui)
Įdarui:
335 gramai ghee sviesto (ar lydyto)
225 gramai cukraus
350 gramų rikotos sūrio (galima keisti varške, žr. patarimus)
100 gramų cukraus pudros
2 vienetai citrinos žievelės (smulkiai tarkuotų)
3 vienetai kiaušinių trynių
200 gramų citrinų (virtų, žr. žemiau arba galite jas keisti džiovintomis spanguolėmis ar razinomis)
Virimui:
700 gramų citrinų (ekologiškų, sverti jau supjaustytas)
700 gramų cukraus
1170 gramų vandens
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Žingsnis žingsio nuotraukas ir patarimus, kaip formuoti šimtalapį, jog tikrai pavyktų, rasite šiame straipsnyje.
2.
Pasiruoškite virtas citrinas. Citrinas gerai nuplaukite. Perpjaukite perpus. Tuomet išilgai padalinkite į tris-keturias dalis. Paverskite citrinos gabaliuką ir nupjaukite membraną. Išimkite kauliukus. Pasverkite citrinas. Tuomet sudėkite jas į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol užvirs. Tuomet perkoškite per sietelį. Pakartokite šį veiksmą dar tris kartus. Tai skirta tam, kad atsikratytumėte citrinų kartumo.
3.
Ant paruoštų citrinų suberkite cukrų, supilkite vandenį. Puodą su citrinomis statykite ant vidutinė skaitros ir kaitinkite iki užvirs. Tuomet kaitrą sumažinkite iki minimalios ir leiskite lėtai virti 3-3,5 valandos (puodo dangčiu nedenkite).
4.
Citrinas palikite pravėsti iki kambario temperatūros, o tuomet kartu su visu sirupu supilkite į stiklainį. Citrinas laikykite šaldytuve. Jos išlieka geros net kelis mėnesius. Galima naudoti įvairiems desertams gardinti.
5.
Paruoškite šimtalapio tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.
6.
Į dubenėlį suberkite cukrų, sudėkite šviežias mieles. Šakute ištrinkite iki vientisos masės. Įpilkite 1-2 šaukštus šilto pieno ir išmaišykite. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite apie 10 minučių šiltoje vietoje, kol šiek tiek suputos.
7.
Į dubenėlį įmuškite kiaušinius. Supilkite likusį šiltą pieną ir šakute ar konditerine šluotele išplakite iki vientisos konsistencijos.
8.
Į didesnį dubenį suberkite miltus, druską ir išmaišykite.
9.
Į dubenį su miltais ir druska supilkite kiaušinių ir pieno plakinį bei suputojusias mieles. Išmaišykite iki vientisos tešlos (tą galite daryti rankomis arba maisto kombainu, su kablio antgaliu). Kai tešla tampa vientisa, perkelkite ją ant stalviršio. Pradėkite minkyti rankomis. Šiame žingsnyje jau nebenaudokite maisto kombaino. Rankomis minkyti teks ilgai - 30-40 minučių. Minkant tešlą, turite girdėti ir jausti pokšint burbuliukus - tai ženklas, kad tešla gera. Tešla turi būti pakankamai minkšta, tačiau nelimpanti prie stalviršio.
10.
Iškminkytą tešlą padalinkite į penkias apylygias dalis.
11.
Imkite vieną dalį tešlos. rankomis šiek tiek ištempkite tešlą, suformuodami apskritimą. Tuomet imkite už vieno apskritimo šono, šiek tiek patempkite ir užlenkite ties apskritimo centru. Lengvai spustelėkite Taip padarykite su trimis šonais, kaip parodyta nuotraukoje. Apverskite tešlą. Taip suformuokite visas tešlos dalis.
12.
Tešlos kamuoliukus patepkite aliejumi.
13.
Kiekvieną kamuoliuką apvyniokite maistine plėvele. Nevyniokite standžiai, turite palikti vietos, nes kildama tešla plėsis ir gali suplėšyti maistinę plėvelę. Tešlą taip pat galite sudėti į plastikinius maišelius ir lengvai susukti, vėlgi per daug jos nesuspaudžiant. Tešlą galima kildinti dviem būdais: tešlos kamuoliukus apdengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje namų vietoje pakilti apie 50-60 minučių arba įkaitinti orkaitę iki 25-30 laipsnių karščio ir kildinti joje apie 20-25 minutes.
14.
Pasiruoškite ingredientus šimtalapio vidui. Tai galite daryti, kol tešla kyla.
15.
Pirmiausia pasiruoškite įdarą. Rikotos sūrį pertrinkite per sietelį ir sudėkite į didesnį dubenį. Suberkite cukrų, įspauskite citrinos sultis, sudėkite vienos smulkiai tarkuotos citrinos žievelę it išplakite iki vientisos konsistencijos konditerine šluotele. Po vieną įmaišykite kiaušinių trynius.
16.
Pasiruoškite virtas citrinas. Atvėsusias citrinas supjaustykite mažyčiais gabaliukais. Gabaliukų dydis turi būti kaip razinų.
17.
Pasiruoškite cukrų. Cukrų sumaišykite su smulkiai tarkuota citrinos žievele. Cukrų padalinkite į penkias lygias dalis ir suberkite į penkis dubenėlius. Kiekviena dalis bus skirta vis kitam šimtalapio sluoksniui, tad žinosite, kad kiekio tikrai užteks.
18.
Pasiruoškite sviestą. Geriausia Šimtalapiui naudoti lydytą arba ghee sviestą (daugiau apie jį skaitykite čia) - taip bus lengviau ir būsite tikri, kad Šimtalapis pavyks toks, koks ir turi būti. Ruošdami lydytą sviestą patys užtruksite daug laiko ir išsimes dalis sviestą. Pasirinkus pirktinį ghee sviestą, tiesiog ištirpinkite jį iki skystos konsistencijos. Svarbu - tirpinant neužvirinti.
19.
Sviestą padalinkite į penkias lygias dalis ir supilkite į penkis dubenėlius. Kiekviena dalis bus skirta vis kitam šimtalapio sluoksniui, tad žinosite, kad kiekio tikrai užteks.
20.
Tešlos tampymo ir sluoksniavimo procesas. Pasiruošus visus ingredientus ir tešlai pakilus, metas pradėti tešlos tešlos tampymą. Naudodami konditerinį teptuką, didelį plotą stalviršio ištepkite aliejumi. Ant jo viršaus perkelkite vieną iš pakilusios tešlos kamuoliukų. Jos viršų patepkite šlakeliu aliejaus.
21.
Pirštais pradėkite palengva spausti tešlos paviršių, taip, ją ploninant ir po truputį platinant jos paviršių. Kadangi darbastalis pateptas aliejumi, tai padaryti seksis lengviau. Tešla turi tapti tokio plonumo kaip nuotraukoje.
22.
Dabar turite du pasirinkimus: pakelti tešlą nuo darbastalio ir atsargiai tampyti riešais arba toliau tampyti tešlą ant darbastalio. Jei gaminate Šimtalapį pirmą kartą, rekomenduoju antrąjį variantą. Tikslas - kad tešla neplyšdama pasiektų popieriaus plonumą. Tampykite pamažu, po kelis milimetrus plečiant tešlą į šonus. Tai laiko reikalaujantis procesas, tad niekur neskubėkite. Jei tešla pagaminta reikiamai, ji tampysis lengvai. Tešla turėtų atrodyti taip, kaip nuotraukoje.
23.
Konditeriniu teptuku aptepkite tešlą penktadaliu tirpinto sviesto ir apibarstykite cukraus ir citrinos žievelės mišiniu.
24.
Imkite antrąjį tešlos kamuoliuką ir pakartokite visus veiksmus, tik šįkart tešlos netampykite iki popieriaus plonumo ant darbastalio, nes bus neįmanoma jos pakelti. Geriau tešlą pakelkite nuo darbastalio, kol ji dar šiek tiek storesnė, ir perkelkite ant pirmojo lakšto. Tuomet atsargiai baikite tampyti. Tešlą vėl aptepkite sviestu ir apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Taip pakartokite su visais tešlos kamuoliukais.
25.
Paskutinį, penktąjį, sluoksnį patepkite sviestu ir apibarstykite likusiu cukrumi. Ilgajame tešlos krašte šaukštu sudėkite varškę. Visą plotą apibarstykite virtomis, smulkiai pjaustytomis citrinomis.
26.
Tešlą susukite į standų volelį. Galus užspauskite. Paimkite didesnį puodą ir išklokite keliais sluoksniais kepimo popieriaus. Įguldykite šimtalapį, susukdami jį į apskritimą. Į šimtalapio viduryje likusią ertmę įstatykite karščiui atsparią stiklinę. Jei liko šiek tiek sviesto, aptepkite juo šimtalapio paviršių. Šimtalapį uždenkite rankšluosčiu ir palikite pakilti 50-60 minučių.
27.
Šimtalapio kepimas. Šimtalapį kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) 55-60 minučių. Iš jų pirmąsias 15-18 minučių kepkite atidengtą, kad apskrustų viršus, o likusį laiką - uždengtą folija. Šimtalapius iškepus išimkite stiklinę, o kepinio viršų apibarstykite cukraus pudra.
28.
Iškepusiam šimtalapiui geriausia yra leisti pastovėti ir ragauti antrąją-trečiąją dieną po kepimo - tuomet jis bus pats skaniausias. Perpjaukite ir mėgaukitės tobulu jo skoniu.
Patarimai:
Šimtalapio gaminimas: svarbius patarimus apie šimtalapio gaminimą rasite šiame žingsnis po žingsnio recepte. Šio šimtalapio skirsis tik įdaras.
Varškė vietoje rikotos. Įdarui vietoje rikotos sūrio galima naudoti ir riebią varške, tačiau iš mano patirties rikotos sūrio įdaras ilgiau išlieka drėgnesnis. Jei naudotumėte varškę, ją rinkitės riebesnę ir pertrynę per sietelį sumaišykite su dosniu šaukštu grietinės (naudokite 300g varškės ir 50g grietinės).
Citrinų paruošimas. Citrinų gabaliukus palikite pakankamai didelius - iš vienos citrinos turi gautis maždaug šeši gabaliukai. Citrina pjaukite išilgai perpus, o tuomet kiekvieną puselę dalinkite išilgai į tris dalis. Būtinai nupjaukite membranas ir išimkite kauliukus, nes jie suteiks kartumo, kurio nereikia. Citrinas būtinai keturis kartus nuplikykite - užpilkite šaltu vandeniu, užvirinkite ir nupilkite vandenį.
Citrinų virimas. Jokiu būdu nemažinkite cukraus ir vandens kiekio, citrinos turi virti saldžiame sirupe. Citrinos verdamos ant labai mažos kaitros tam, kad sirupas nesudegtų. Citrinas lėtai virkite neuždengtas dangčiu. Šis procesas truks apie 3-3,5 valandas, tad negreitinkite šio proceso.
Citrinų laikymas. Atvėsusias citrinas supilkite į sandariai uždaromą stiklainį ir laikykite šaldytuve. Ten jas galite laikyti net kelis mėnesius. Šios citrinos puikiai tinka įvairiems desertams gardinti.
Rašyti komentarą
Spausdinti
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital