Senoviški svogūnų lukštais dažyti Velykų margučiai su žolelėmis

AUTORIUS:
Ieva
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 59)
Porcijų skaičius: 12
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 59)
Margučiai su svogūnais ir žolelėmis
@Shutterstock
Margučiai su svogūnais ir žolelėmis
Margučiai su svogūnais ir žolelėmis
Margučiai su svogūnais ir žolelėmis
Autorius apie receptą: Tai tikriausiai vienas iš plačiausiai žinomų ir populiariausių Velykinių margučių dažymo metodų - su kiaušinių lukštais. Kiaušinių dažymui gali rinktis paprastų ar Tai tikriausiai vienas iš plačiausiai žinomų ir populiariausių Velykinių margučių dažymo metodų - su kiaušinių lukštais. Kiaušinių dažymui gali rinktis paprastų ar rausvųjų svogūnų lukštus. Nuo įprastų svogūnų spalva bus rudesnė, o nuo rausvų labiau primins bordinę - rudą. Paprastai kiaušiniai su lukštais verdami gana ilgai, kad geriau įsigertų spalva, todėl kiaušiniai neretai būna pervirę, o pagal šį receptą paruošite gerai išvirtus kiaušinius! (...daugiau) Ieva
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 12
12 vienetų kiaušinių (kambario temperatūros, baltų)
pagal poreikį svogūnų lukštų (paprastų ar rausvųjų)
2 šaukštai acto
pagal poreikį žalumynų
šiek tiek aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į maždaug 3 litrų talpos puodą dėkite svogūnų lukštus - jų nespauskite, nepresuokite, tarp jų turi likti natūralūs tarpai. Lukštų dėkite tiek, kad būtų pripildyti maždaug 3/4 puodo. Geltonųjų svogūnų suteiks gelsvai rudą, o rausvųjų svogūnų rudai spalvai suteiks rausvą, šiek tiek į bordinę spalvą. Galima juos maišyti perpus, tuomet spalva bus ruda su švelniu rausviu atspalviu.
2.
Iš anksto pasiruoškite tvirtinimo medžiagą - imkite naujas pėdkelnes ar nailonines kojines, ir jas sukarpyktė gabaliukais - tūbelėmis, maždaug 8 cm ilgio. Kad tūbelės nebūtų kiauros, vieną galą tiesiog užriškite į mazgelį ar užriškite siūlu. Pasiruošėme vokelius kiaušiniams.
3.
Kambario temperatūros kiaušinius šiek tiek sudrėkinkite (taip lengviau prikibs žalumynai) ir apdėliokite norimais žalumynais - lapeliais, gėlių žiedeliais, žolelėmis. Jei neturite, kur pasiskinti, galima naudoti ir pirktines prieskonines žoleles, pvz., kalendros, mėtos lapelius, jei norite dryžuoto - apsukti svogūno laišku. Jeigu žolelės sunkiai laikytųsi prie kiaušinio, galima joms "priklijuoti" panaudoti kiaušinio baltymą.
4.
Žalumynais papuoštą margutį atsargiai dėkite į kojinės vokelį ir užriškite kitą jo galą. Kiaušinius galima susukti ir į marliukus, bet nuo jų ant kiaušinių liks daugiau žymių.
5.
Kiaušinius sudėkite į puodą su lukštais. Dėkite ne ant viršaus, o į tarpus tarp lukštų, kad kiaušiniai būtų jais apsupti. Užpilkite šilsvu vandeniu ir palikite kambario temperatūroje stovėti nakčiai. Taip stovėdami svogūnai paleis šiek tiek dažo ir jau pradės dažyti kiaušinius dar net jų neverdant.
6.
Ryte į puodą su kiaušiniais supilkite actą, puodą užkaiskite ir virkite maždaug 10 minučių nuo užvirimo. Išvirusius kiaušinius palikite pastovėti dar apie pusvalandį. Iš puodo juos išimti reikėtų dar šiltus - taip lengviau nusiims žalumynai. Jei kiaušiniai visiškai atvės, žalumynus nuo kiaušinių nuimti bus sunkiau, jie labiau prilips. Vokelius prakirpkite, išimkite kiaušinius, nuimkite žalumynus.
7.
Kiaušinius nusausinkite. Tuomet servetėlę suvilgykite aliejumi ir lengvai ja "apglostykite" kiaušinį. Nuo aliejaus kiaušiniai bus ne tik dailiai blizgūs, bet ir glotnesni, jų spalva bus tolygesnė. Viskas - galima grožėtis, tikrinti, kieno kiaušinis tvirtesnis, ridenti ir ragauti!
AUTORIUS: Ieva
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (5)
Regina
2020-04-08 20:50
Kam tas actas. nereikia jo. Pabandykit, bus dar ryškiau, nudažo iš karto. ATSAKYTI
Zofija
2018-03-20 21:20
10 min. pavirus tai trynio kraštai bus mėlynos spalvos. ATSAKYTI
Onutė
2018-03-21 12:32
Taip, bet spalva stipresnė :) Nors aš paprastai verdu trumpiau (tiksliau - tik užvirinu ir išjungiu ir palieku atvėsti karštam vandeny), spalva gal turputį silpnesnė, bet man taip skaniau. Nors pavyzdžiui mano vyrui, jeigu kiaušinis nėra labai kietai virtas, tais truputį mėlynais kraštukais, tai jam čia ne kiaušinis :-D Kiek žmonių, tiek ir skonių, svarbu atrasti pagal save, kas patinka. ATSAKYTI
Vida
2018-03-19 04:22
Viskas butu super su tokiu receptu, bet kai pavirsi desimt minuciu kiausini abejoju ar sveciai valgys kiausini toki, jis bus labai kietas ATSAKYTI
Dovilė
2018-03-19 09:46
Tai virkite trumpiau ir tiesiog palikite tame nuovire ilgiau pastovėti :) Tik virus trumpiau, daže laikyti reikės ilgiau (jeigu norite stiprios spalvos, gali ir per naktį reikėti palaikyt).

Aš darau taip - kai vanduo su kiaušiniais ir lukštais užverda, iškart kaitrą išjungiu ir palieku kiaušinius atvėsti. Aišku, taip irgi būna kietai virti, bet taip smarkiai neperverda. Bet su Velykų margučiais juk visada ta dilema - kuo ilgiau virsi daže, tuo spalva bus stipresnė, gražesnė, bet kiaušinis labiau suviręs :)

Arba dar galima svogūnų lukštų nuovirą išsivirti iš anksto (bet kad būtų toks labai sodrus, tamsus, turėtų daug spalvos) ir į jį, kai atvėsta, dėti acto bei sudėti jau išvirtus kiaušinius. Ir palaikyti būtinai per naktį. Aišku, spalva bus vis tiek kažkiek silpnesnė negu verdant su luštais, bet bus tokio skonio, kaip mėgstate.

O senoviški margučiai, bent kiek menu iš močiutės ir kitų aplinkinių laikų, beveik visada būdavo pervirti :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital