Rauginti kopūstai

AUTORIUS:
Laura
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 86)
Porcijų skaičius: 10
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 86)
Rauginti kopūstai
Autorius apie receptą: Ilgam laikymui raugiami vėlyvųjų veislių baltagūžiai kopūstai. Vasarinių veislių kopūstuose mažiau cukraus ir jie vandeningesni. Parenkamos baltos, kietos, Ilgam laikymui raugiami vėlyvųjų veislių baltagūžiai kopūstai. Vasarinių veislių kopūstuose mažiau cukraus ir jie vandeningesni. Parenkamos baltos, kietos, nesuskilusios, bet užaugusios gūžės. Rauginimui netinka sušalusios, kenkėjų pažeistos gūžės todėl, kad tokie kopūstai neskanūs, negražiai atrodo ir blogai išsilaiko. (...daugiau) Laura
Redakcijos nuomonė: Tikras klasikinis raugintų kopūstų receptas ir mūsų jis pats mėgstamiausias. Jeigu mėgstate švelnesnio skonio raugintus kopūstus, galite juos raugti ir trumpiau negu kad Tikras klasikinis raugintų kopūstų receptas ir mūsų jis pats mėgstamiausias. Jeigu mėgstate švelnesnio skonio raugintus kopūstus, galite juos raugti ir trumpiau negu kad recepte nurodyta. Tiesiog ragaukite, ir kai jau skonis patiks, galite drąsiai valgyti.

Jeigu raugintus kopūstus mėgstate čiut salstelėjusius, galite papildomai įdėti apie 50 g cukraus (jį dėkite drauge su druska). Taip pat raugintus kopūstus paskaninti labai tinka sauja kmynų, kadagio uogų ar kelios saujos spanguolių.
(...daugiau)
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 10
10 kilogramų kopūstų
1 kilogramas morkų
180 gramų druskos (rupios, būtinai nejoduotos)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Kopūstus geriausia raugti medinėse statinaitėse arba emaliuotuose induose.
2.
Prieš raugiant, nuikite gūžių viršutinius lapus ir išpjaukite kotą. Po to kopūstus gana plonai supjaustykite peiliu arba specialia pjaustymo mašinėle.
3.
Morkas nuplaukite, nuskuskite ir sutarkuokite burokėlių tarka.
4.
Susmulkinti kopūstai, morkos ir druska sumaišomi ant stalo arba dideliame dubenyje ir dedami į indą arba stainaitę, kurio dugnas išklotas nuplautais baltais kopūstų lapais.
5.
Sudėjus į statinaitę 15—20 cm storio sluoksnį paruoštų kopūstų, grūstuve arba rankomis jie kietai suspaudžiami. Ant šio sluoksnio dedamas antras sluoksnis, vėl suspaudžiamas taip kietai, kol pridedama pilna statinaitė. Po kiek laiko atsiras sulčių dėl druskos poveikio. Statinaitės viršus pridengiamas marle, mediniais dangteliais ir paslėgiama akmeniu. Sulčių turi būti tiek, kad jos gerai apsemtų dangtelius. Statinaitė 15 - 20 cm nuo viršaus paliekama nepripildyta, nes rūgimo metu kopūstai pakyla, ir sultys gali pradėti bėgti.
6.
Pirmąsias 6—8 dienas kopūstai laikomi šiltesnėje patalpoje— virtuvėje, kurios temperatūra yra 15—18° C. Po 2—3 dienų paviršiuje pasirodo putos — vadinasi, rūgimas prasidėjęs. Rūgimo metu keletą kartų per dieną statinaitėje kopūstai išbadomi medine lazdele, kad iš visur, ypač iš dugno, lengviau pasišalintų rūgimo metu susidariusios dujos. Tuo pačiu tikslu, kopūstams pradėjus rūgti, nuimami dangteliai ir akmuo. Po 8 dienų kopūstai vėl gerai suspaudžiami, uždengiami išskalbta marle, uždedami dangteliai ir paslėgiama. Nors kopūstai dar neišrūgę, bet pieno rūgšties bakterijų jau yra tiek daug, kad statinaitę galima išnešti į rūsį, kurio temperatūra yra 8—10° C. Praėjus 20 dienų po užraugimo, kopūstus galima pradėti vartoti. Išrūgusius kopūstus geriausia laikyti 0—4° C temperatūroje arba net žemesnėje negu 0°C, nes sušalusių kopūstų skonis nepagenda, jei atšildyti jie tuoj suvartojami.
7.
Laikant kopūstus šiltesnėse patalpose, reikia rūpestingai kovoti su pelėsiais. Marlę, dangtelius ir statinaitės kraštus dažnai plauti prisotintu druskos tirpalu. Kai inde lieka nedaug kopūstų, juos galima perdėti į stiklainį, užpilti likusiomis sultimis, jei reikia, papildyti vandens ir laikyti šaldytuve.
AUTORIUS: Laura
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (5)
Fėja
2018-10-16 21:26
Cukraus niekada nededu ir taip ilgai virtuvėje nelaikau. Pakanka 2-4 dienų ir greitai atsiranda sulčių. Ragauju, kai rūgštelė randasi nešu į vėsesnę patalpą ir dar palaikau pora dienų ir pakankamai skanius dedu į stiklainius ir į šaldytuvą. Tiesa dar būtinai dedu kmynų. ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2016-10-30 14:37
Kartais taip gali nutikti ir priežastys būti įvairios - tiek kopūstų rūšis ir kietumas, tiek naudojamos druskos rūšis. Jeigu neatsiranda pakankamai skysčio vien nuo druskos poveikio, papildomai pagrūskite, paminkykite (rankomis arba grūstuve) kopūstus iki kol kopūstų sultys išsiskirs ir jos pilnai kopūstus apsems. Minkymas tikrai turėtų padėti, tiesiog negailėkite jam laiko ir jėgos - minkykite iki kol sulčių atsiras pakankamai. ATSAKYTI
Vida
2016-10-30 11:04
Vakar sudejau kopustus ir neatsiranda skysciu. Patarkit ka daryti.Daug metu raugdavau ir budavo labai skanus,bet taip dar nebuvo...
ATSAKYTI
Gitana
2016-10-27 14:26
Labai geras receptas! O kopūstai man išrūgo dar greičiau, per kokią savaitę. Gal kad namuose šilta, tad rūgimo metu ragaukite, ir kai jau skonis patiks, bus paruošta :-) Aš dar pridėjau saują kmynų, labai tiko. ATSAKYTI
Roma
2017-11-01 20:55
Ir as cukraus dedu ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
užkandžiai
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis