Prancūziškas obuolių pyragas - nes jis tobulas!

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 168)
Porcijų skaičius: 8
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 168)
Prancūziškas obuolių pyragas
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai
Prancūziškas obuolių pyragas
Prancūziškas obuolių pyragas
Prancūziškas obuolių pyragas
Prancūziškas obuolių pyragas
Prancūziškas obuolių pyragas
Autorius apie receptą: Šis nuostabaus skonio ir tikrai nesudėtingai pagaminamas pyragas, pasaulyje žinomas pavadinimu „Tarte Normande“, yra tradicinis daugelio prancūzų šeimose, ypač Šis nuostabaus skonio ir tikrai nesudėtingai pagaminamas pyragas, pasaulyje žinomas pavadinimu „Tarte Normande“, yra tradicinis daugelio prancūzų šeimose, ypač šiaurės Prancūzijoje. Žinoma, kaip su dauguma tradicinių receptų, kiekviena šeima turi savo mėgstamiausią variaciją - vieni obuolius pjausto skiltelėmis, kiti - kubeliais, vieni įdarui naudoją grietinėlę, kiti - grietinę (pranc. „crème fraîche“), vieni pabarstymui naudoja migdolus, kiti - ne. O aš dalinuosi savo pačia mėgstamiausia „Tarte Normande“ versija, kurią pagaminti labai paprasta, o nuo stalo ji visada tiesiog nušluojama. (...daugiau) Dovilė, Be Dietų
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 8
Tešlai:
160 gramų miltų (Ekstra arba Karališkų, t.y. 405D)
100 gramų sviesto (minkšto, kambario temperatūros, jei naudotumėte šaltą - žr. patarimus)
50 gramų cukraus
1 vienetas kiaušinių trynių
1 žiupsnelis druskos
Įdarui:
4 vienetai obuolių (vidutinio dydžio tvirtesnių, ne per saldžių, viso apie 600g)
200 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo (arba grietinės, žr. patarimus)
90 gramų cukraus (jei obuoliai saldūs, galima mažiau)
2 vienetai kiaušinių (M dydžio)
3 šaukštai migdolų miltų (arba sumaltų migdolų riešutų, galima nedėti)
2 šaukštai brendžio (arba romo, o jei originaliai prancūziškai - kalvadoso, galima nedėti)
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 žiupsnelis druskos
Pabarstymui:
2 šaukštai rudojo cukraus (arba paprasto baltojo)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Orkaitę įjungti kaisti iki 180 laipsnių (kepimo režimas - viršus+apačia, be vėjelio)
2.
Į dubenį dėti minkštą kambario temperatūros sviestą ir berti cukrų, sumaišytą su mažu žiupsneliu druskos. Išmaišyti, kad susijungtų. Aš maišau kombainu su maišymo (ne plakimo) antgaliu mažu greičiu apie 1 min, o jei kombaino neturite - tiesiog ištrinkite šaukštu arba šakute. Įdėti kiaušinio trynį ir dar kartą išmaišyti (kombainu mažu greičiu apie 30s arba šaukštu ar šakute iki susijiungs ingredientai).
3.
Suberti miltus ir išmaišyti iki tešla ims priminti duonos trupinius (nemaišyti per ilgai, kad sviestas neimtų tirpti). Juos greitai suminkyti ir suspausti į kamuolį (jei tešla atrodo per biri, įpilti mažutį šlakelį šalto vandens).
4.
Tešlą dėti į kepimo formą (naudojau 24 cm išimamu dugnu). Spaudant rankomis suformuoti pagrindą ir daugmaž 3 cm kraštelius. Padėti į šaldiklį, kol ruošite kitus ingredientus.
5.
Įdarui į dubenį įmušti kiaušinius ir berti cukrų, sumaišytą su mažu žiupsneliu druskos. Šluotele lengvai paplakti, kad susijungtų. Supilti vanilę ir brendį, išmaišyti. Supilti grietinėlę ir išmaišyti.
6.
Obuolius nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti skiltelėmis. Kiekvieną obuolį aš pjaunu į 8 dalis, t.y. pusiau, kiekvieną gabalėlį dar kartą pusiau ir dar kartą pusiau - tada skiltelių aukštis pavyksta panašus į pagrindo kraštelių aukštį.
7.
Pyrago pagrindą išimti iš šaldiklio. Pabarstyti migdolų miltais (jei naudojate). Ant viršaus apskritimu sudėti obuolius. Grietinėlės įdarą išmaišyti ir užpilti ant obuolių. Viršų pabarstyti ruduoju cukrumi.
8.
Pyragą kepti iki 180C įkaitintos orkaitės viduryje apie 50-60 min (iki viršus lengvai paruduos).
9.
Išėmus iš orkaitės leisti pravėsti ir įdarui sutvirtėti, o tada skanauti.
Patarimai:
Pagalbininkai. Aš pyrago tešlą ruošiau naudodama virtuvės kombainą Kenwood Prospero+ KHC29.L0SI, kuris labai palengvina daugelį užduočių virtuvėje, bet jei kombaino neturite, tikrai išsiversite ir be jo.
Tradicijos. Kaip su dauguma tradicinių receptų, kiekviena prancūzų šeima turi ir savo mėgstamiausią „Tarte Normande“ variaciją - vieni obuolius pjausto skiltelėmis, kiti - kubeliais, vieni įdarui naudoją grietinėlę, kiti - grietinę (pranc. „crème fraîche“), vieni pabarstymui naudoja migdolus, kiti - ne. Šiame recepte aš dalinuosi savo pačia mėgstamiausia „Tarte Normande“ versija, bet jūs improvizuokite drąsiai vadovaudamiesi savo skoniu ir spintelių bei šaldytuvo turiniu.
Saldumas. Šis obuolių pyragas tradiciškai yra į saldesnę pusę, tad obuolius geriau rinkitės rūgštesnius arba saldžiarūgščius. Jei naudosite saldesnius, galite mažinti cukraus įdarui. O jei norite sveikiau, tiek pagrindui, tiek įdarui vietoje cukraus galite naudoti eritritolį arba ksilitolį.
Sviesto temperatūra. Tradiciškai tartų tipo pyragams naudojamas šaltas sviestas, tačiau kiek beieškojau autentiškų šeimos receptų, kuriais savo tinklaraščiuose dalintųsi patys prancūzai, visuose naudotas būtent minkštas kambario temperatūros sviestas. Ir iš tiesų pyrago pagrindas pavyksta labai trapus, tiesiog tirpstantis burnoje. Bet jei sviestą pamiršote laiku išimti iš šaldytuvo (bent 1-2 val. iki gaminimo), pagrindą galite gaminti klasikiniu būdu - dubenyje sumaišyti miltus, cukrų bei druską, sudėti kubeliais pjaustytą kuo šaltesnį sviestą ir trupinti tarp pirštų iki tekstūra primins duonos trupinius, tada dėti trynį ir greitais judesiais suminkyti tešlą (jei per sausa, įpilti mažą šlakelį šalto vandens).
RECEPTO DRAUGAI:     
  ir Senukai
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (3)
Ilona
2022-09-13 15:19
Mano mėgstamiausias pyragas, visi prašo recepto. Atrodo rafinuotai, skonis tobulas, o pagaminti lengva. Labai ačiū už receptą! ATSAKYTI
Ausra
2020-03-18 18:51
Labai labai skaniai gavosi, akimirksniu dingo nuo padėklo ;) ATSAKYTI
Juste
2019-10-02 10:26
Jau isbandziau ,labai skanus pyragas. Beje labai paprasta pasigaminti:) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital