Natūraliai žaliai dažyti margučiai

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 18)
Natūraliai žaliai dažyti margučiai
Autorius apie receptą: Dalinuosi saminių žalių kiaušinių, kurie man pavyko dažant natūraliomis priemonėmis receptu. Galbūt bus įdomu ir kitiems. Žinoma, spalva nėra tokia, kaip dažant žaliais Dalinuosi saminių žalių kiaušinių, kurie man pavyko dažant natūraliomis priemonėmis receptu. Galbūt bus įdomu ir kitiems. Žinoma, spalva nėra tokia, kaip dažant žaliais dažais iš pakelių, bet man pačiai - netgi dar jaukesnė, įdomesnė. Darbo nėra daug, bet eksperimentavimo nuotaiką turėti reikia, nes spalvą tenka “pričiupti”, kol ji žalia ir nespėjo tapti mėlyna. (...daugiau) Dovilė, Be Dietų
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
1 litras vandens
2 šaukštai ciberžolės
200 gramų raudongūžių kopūstų
2 šaukštai acto 9%
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Šis būdas tinka tik kiaušiniams baltu lukštu, nes rudo lukšto kiaušiniai jau turi rusvo pigmento, kuris tokiam spalvų maišymui nepasiduos. Aš eksperimento tvarka dažiau tik vieną kiaušinį, tad po puslitrį abiejų nuovirų buvo per akis. Dažant daugiau margučių, tiesiog padidinkite ingredientų proporcijas.
2.
Pirmiausia pasiruošiau ciberžolės nuovirą. Puode sumaišiau pusę litro vandens, ciberžolę, užvirinau ir sumažinusi ugnį bei uždengusi paviriau apie apie 5 minutes. Nuovirą atvėsinau, perkošiau per sietelį (ciberžolė idealiai nepersikošia ir daugelis jos nuoviro išvis nekošia, tiesiog norėjau, kad neliktų stambesnių sulipusių trupinukų) ir įpyliau šaukštą acto. Nuoviru užpyliau virtą kiaušinį (balto lukšto), jog visiškai jį apsemtų, ir palikau pastovėti apie 3 valandas. Ciberžolė kiaušinį dažo geltonai - pasteliškai gelsvą spalvą suteikė jau po pusvalandžio, o laikant ilgiau spalva vis stiprėjo. Jeigu norite geltonų margučių, galite sustoti ties šiuo žingsniu ir kiaušiniams pasiekus norimą geltonos atspalvį, išgriebti, sudėti ant popierinių rankšluostėlių, leisti natūraliai nudžiūti, o nudžiūvusius patepti trupučiu aliejaus, jog įgautų gražaus blizgesio.
3.
O jeigu norite žalsvų, keliaujam toliau :) Kol kiaušiniai mirko ciberžolėje, pasiruošiau mėlynojo kopūsto nuovirą. Kopūstą smulkiai supjausčiau, sudėjau į puodą, užpyliau puslitriu vandens, užvirinau ir uždengusi dangtį ant nedidelės ugnies pavirinau apie 15 minučių (iki kol nuoviras buvo sodrios, beveik juodos spalvos). Nuovirą perkošiau per sietelį, atvėsinau ir įpyliau šaukštą acto.
4.
Ciberžolės nuovire geltoną spalvą įgavusį kiaušinį išgriebiau ir įmerkiau į mėlynojo kopūsto nuovirą. Tada kas kelias minutes vis tikrinau, kokia margučio spalva, nes tikslus laikas labai priklausys nuo kopūstų nuoviro stiprumo bei nuo to, kiek geltonas kiaušinis nuo ciberžolės. Po daugmaž 10 minučių maniškis margutis įgavo žalsvą spalvą. Tada jį ištraukiau, dėjau ant popierinio rankšluostėlio ir palikau natūraliai nudžiūti. Džiūstant žalios atspalvis dar labiau išryškėjo, o patepus nudžiūvusį kiaušinį trupučiu aliejaus, tapo dar sodresnis.
Patarimai:
Kiek laiko laikyti kopūstų nuovire? Margučius kopūstų nuovire laikykite neilgai. Kaip jau minėjau, man žalsva spalva išryškėjo po 10 minučių, bet tikslus laikas jums gali būti ir trumpesnis, ir ilgesnis, tad vis patikrinkite margučio spalvą. Jeigu perlaikyste kopūstų nuovire, margutis bus labiau melsvas negu kad žalsvas.
Ar galima kopūsto nuovirą naudoti be ciberžolės? Mėlynojo kopūsto nuovirą galite panaudoti margučiams dažyti ir tiesiog vieną, nederindami su ciberžole. Jame laikomi kiaušiniai įgauna gražiai mėlyną spalvą (po 2-3 valandų ji būna dangaus mėlynumo, o palaikius 6-7 valandas, sodriai mėlyna).
Kokį mėlynąjį kopūstą rinktis? Pirkdami mėlynąjį kopūstą dėl visa ko etiketėje patikrinkite, kad jis būtų užaugintas Lietuvoje (dauguma mūsų prekybos centruose esančių būtent tokie ir yra). Nudažyti turėtų ir kitose šalyse užauginti kopūstai, bet esu susidūrusi su tuo, kad ispaniškas mėlynas kopūstas užuot nudažęs mėlynai, nudažė raudonai, nes turbūt buvo kito porūšio ir jo pigmentas buvo kitokio atspalvio :)
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (5)
Margarita
2024-03-29 11:14
Ačiū, reikės pabandyti. Nes iki šiol mokėjau dažyti tik svogūnų lukštais ir pirktais parduotuvėje dažais ATSAKYTI
Irena
2023-04-03 13:44
Ačiū už išsamų aprašymą. Ačiū už idėją. ATSAKYTI
Gitana
2022-04-08 09:22
Labai išsamus paaiškinimas!Susigundžiau ,būtinai pabandysiu .Bandžiau kažkada ,visai nesigavo,nes dariau visai ne taip!Ačiū,Dovile! ATSAKYTI
Loreta
2020-04-07 22:35
Aciu, Dovile, uz saunia ideja. Bamdysiu rytoj, tik norejau paklausti, dazyti reikia jau virtus kiausinius? ATSAKYTI
Dovilė
2021-03-19 10:09
Taip, aš dažau jau virtus, nes labai nemėgstu pervirtų kiaušinių mėlynais tryniais :) Tad išverdu pagal savo skonį, o tada jau dažau. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital