Naminis obuolių actas

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
Video Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai
Naminis obuolių actas
Naminis obuolių actas
Naminis obuolių actas
Naminis obuolių actas
Autorius apie receptą: Naminis actas skoniu visada pranoks pirktinį. Tai labai kvapnus, natūralus produktas, naudoju jį bet kur, kur reikia acto - marinavimui, barščiams ir burokėlių salotoms, Naminis actas skoniu visada pranoks pirktinį. Tai labai kvapnus, natūralus produktas, naudoju jį bet kur, kur reikia acto - marinavimui, barščiams ir burokėlių salotoms, užpilams, padažams, sodai pyragams gesinti ir net naminiam limonadui gaminti. (...daugiau) Renata, Kūmutes Virtuvė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
pagal poreikį obuolių sulčių (nepasterizuotų, tinka ir kitokios sultys, pvz. naminių vynuogių)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Obuolių sultis supilu į butelį arba stiklainį ir uždengiu kamščiu su specialiu vamzdeliu arba, jei naudojate stiklainį, specialiu dangteliu, kaip parodyta video. Tokių vamzdelių bei dangtelių rasite visose didesnės buitinių prekių ar sodo reikmenų parduotuvėse, taip pat - parduotuvėse, prekiaujančiose produktais naminio vyno ar alaus gamybai (kaina - vos 1-2 eurai). Į tokį vamzdelį arba dangtelį įpilu šiek tiek vandens.
2.
Uždengtas sultis palieku stovėti šiltoje namų vietoje iki ši pradinė fermentacija baigiasi, t.y. kamščio plastikiniame priede nebekyla burbuliukai ir vanduo susilygina, kaip parodyta video. Paprastai tai trunka apie 2-3 savaites, bet tikslus laikas priklausys nuo obuolių rūšies ir cukringumo.
3.
Tada kamšį (arba dangtelį) nuimu ir indą pridengiu marle ar rankšluostėliu, jog nepatektų muselių. Palieku šiltesnėje namų vietoje iki pajuntu iš indo sklindant visiems pažįstamą acto kvapą. Šis fermentacijos etapas paprastai užtrunka 3-4 mėnesius, bet gali trukti ir kiek ilgiau, priklausomai nuo obuolių.
4.
Naminį obuolių actą supilstau į norimą tarą ir uždarau sandariais dangteliais.
5.
Actą laikyti galima tiek rūsyje, tiek spintelėje ar sandėliuke. Naminis actas, galima sakyti, neturi galiojimo termino. Pvz. vieną pirmųjų savo gamintų actų esu išlaikiusi beveik 10 metų ir jis tebebuvo tinkamas naudojimui.
Patarimai:
Actai su skoniais. Tiek naminį, tiek pirktinį obuolių ar vyno actą galite paįdominti ir išgauti pačius įvairiausius skonius. Pavyzdžui, tokiu actu užpylus aviečių uogas (1-2 saujos uogų litrui acto) ir palaikius 2-3 savaites, turėsite nuostabaus skonio ir spalvos avietinį actą. Kitas mano mėgstamas derinys - naminiu vynuogių actu (arba obuolių actu) užpilti česnakų žiedus, sumaišytus su saujele šalavijų lapelių. Po 1-2 mėnesių toks actas įgaus nuostabų česnakinį aromatą ir bus tiesiog tobulas ingredientas salotų pagardinimui. Drąsiai eksperimentuokite ir su kitokiais skoniais - užpilkite citrinų griežinėlius, imbiero ar ciberžolės šaknis ar ką tik sugalvosite.
Sultys - ar tik obuolių? Naminį actą pagaminsite iš bet kokių sulčių. Tiek obuolių, tiek vynuogių (puikiai tinka lietuviškos vynuogės), tiek kriaušių ar dar kitokių.
Rašyti komentarą
Spausdinti
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital