Mėlynėmis (arba mėlynių uogiene) natūraliai dažyti margučiai

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 27)
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 27)
Mėlynėmis - mėlynių uogiene natūraliai dažyti margučiai kiaušiniai
Autorius apie receptą: Neįtikėtina, kokių spalvų ir raštų galima išgauti tiesiog paprastomis priemonėmis iš gamtos. Vienas smagiausių šiųmetinių atradimų - dažymas mėlynėmis. Taip pat Neįtikėtina, kokių spalvų ir raštų galima išgauti tiesiog paprastomis priemonėmis iš gamtos. Vienas smagiausių šiųmetinių atradimų - dažymas mėlynėmis. Taip pat tinka ir mėlynių uogienė, nors paprasčiausių šaldytų mėlynių suteikiama spalva buvo ryškesnė ir jų reikėjo visai nedaug. (...daugiau) Dovilė, Be Dietų
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
pagal poreikį kiaušinių (virtų, baltu lukšto, apie rudus - žr. patarimus)
100 gramų mėlynių (naudojau šaldytas, arba tinka 200-250 g mėlynių uogienės)
0.5 litro vandens
1 šaukštas acto 9%
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
1.
Recepte užrašiau nuoviro proporcijas pusei litro vandens, o dažydami daugiau margučių tiesiog proporcingai padidinkite ingredientų kiekius. Vandens naudokite tiek, kad jis visiškai apsemtų kiaušinius.
2.
Mėlynes rankiniu elektriniu trintuvu (blenderiu) sutryniau su vandeniu. Galima ir netrinti, bet taip spalva išsiskiria greičiau.
3.
Supyliau į puodą (naudojau nerūdijančio plieno, kad neįgautų spalvos), užvirinau, o tada puodą uždengiau, ugnį sumažinau ir pakaitinau kokias 5 minutes. Gautas mėlynių reikalas buvo labai tamsus, beveik juodas. Jeigu būtų šviesesnis, tada arba įdėkite dar šiek tiek mėlynių, arba ilgiau pavirkite. Tada nuovirą perkošiau per sietelį ir atvėsinau. Perkošus margučių spalva būna vientisesnė, o jeigu mėlynes paliksite nekoštas, jos ant margučių paliks savo rašto, tad galite rinktis, kaip labiau norite. Arba dalį margučių ruošti vienokių, dalį kitokių.
4.
Į atvėsusį mėlynių dažą įmaišiau actą ir užpyliau vienu sluoksniu sudėtus virtus kiaušinius (naudojau baltu lukštu), jog visiškai apsemtų. Žiūrėkite, kad kiaušiniai nesiliestų vienas su kitu bei nesiliestų prie indo sienelių, nes tada nusidažys tolygiau. Jeigu jie labai slidinėja inde, galite daryti taip - inde paklokite popierinį rankšluostį, ant jo sudėkite kiaušinius ir tada atsargiai užpilkite dažus.
5.
Kiek laiko laikyti kiaušinius dažuose, čia jau skonio reikalas. Dažant šaldytomis miško mėlynėmis, lengvą pastelinę melsvą spalvą jos man suteikė jau po pusvalandžio. Nuotraukoje pavaizduoti kiaušiniai buvo laikyti apie 4-5 valandas, bet tikslus laikas labai priklausys nuo pačių kiaušinių (vienų lukštas būna storesnis, kitų plonesnis, lukštas kartais turi savo atspalvį) ir nuo dažo siprumo. Jeigu nuoviras silpnesnis, yra tekę palaikyti ir 10-12 valandų. Tiesiog vis užmeskite akį, kokią spalvą margutis įgavo ir, kai ji patiks, ištraukite. Glite vienus margučius dažuose laikyti trumpiau, kitus ilgiau, taip iš to paties dažo turėsite skirtingų atspalvių kiaušinių. O mėlynių daže palaikius per naktį kiaušiniai įgaus labai sodrią, tamsiai mėlyną (jeigu per naktį palaikysite kiaušinius rudu lukštu, spalva bus dar tamsesnė, man ji buvo tokia juoda su lengvu žalsvu atspalviu).
6.
Iš mėlynių dažų ištrauktų margučių jokiu būdu neplaukite ir nešluostykite! Juos atsargiai sudėkite ant popierinių ranšluostėlių ir leiskite natūraliai nudžiūti. Taip spalva įsigers į lukštą ir užsifiksuos. Nudžiūvusius margučius galite švelniai pablizginti truputyje aliejaus suvilgyta medžiagos ar popierinio ranšluosčio skiautele, taip jie įgaus dailaus blizgesio ir spalva dar labiau išryškės. Tik blizginimui nenaudokite kokosų aliejaus, nes jis suteikia balzganumo.
7.
Spalvingų ir kūrybingų jums švenčių!
Patarimai:
Ar galima kiaušinius virti drauge su mėlynėmis? Tikrai taip! Supylę vandenį ir trintas mėlynes į puodą, įpilkite acto, dėkite kiaušinius ir virkite 10 min, tada kaitrą išjunkite ir palikite kiaušinius nuovire iki įgaus norimą spalvą. Verdant drauge su mėlynėmis kiaušiniai spalvą įgauna dar greičiau. Tačiau aš labai nemėgstu pervirtu kiaušinių, todėl renkuosi lėtesnį variantą - pirmiausia kiaušinius išverdu iki norimo kietumo, o tada laikau atvėsintame natūraliame daže.
Balti ar rudi kiaušiniai? Rykiausią spalvą išgausite dažydami kiaušinius baltu lukštu ir nuotraukose pavaizduoti būtent tokie. Tačiau nebijokite eksperimentuoti ir su rudo lukšto kiaušiniais. Palaikyti mėlynių daže per naktį jie man įgavo visai smagią sodrią juodą spalvą.
Pačią gražiausią, sodriausią mėlyną spalvą man suteikė tiek šaldytos miško mėlynės, tiek naminė mėlynių uogienė. Iš šių pagamintas dažas įsigerdavo gana greitai (per 2-3 valandas). Nežinau kodėl, bet uogienė iš prekybos centro atspalvį suteikė šiek tiek kitokį, labiau violetišką ir margučius daže reikėjo laikyti ilgiau, bent 6 valandas. Jie irgi pavyko dailūs ir spalvingi, tiesiog truputį kitokie.
Pirktinė mėlynių uogienė. Pirktines uogienes bandžiau dvi - ėmiau brangesnę lietuvišką Kėdainių fabriko, kurios sudėtyje tik mėlynės ir cukrus, bei pigesnę Maxima Favorit prekės ženklo. Spalvą abi suteikė panašią (tą kiek labiau violetišką), tik iškilo niuansas - pagaminus dažą iš Kėdainių uogienės, margučiai joje nenorėjo panirti, t.y. kilo į paviršių. Iš pradžių išsigandau, kad galbūt kiaušiniai sugedę, bet užpylus iš miško mėlynių gamintu dažu jie paniro sėkmingai. Galbūt taip buvo dėl didesnio cukraus kiekio toje uogienėje, nesu tikra.

Jeigu pirktinės uogienės sudėtyje matysite tirštiklius (pvz. pektiną), nieko tokio. Iš tokių uogienių pagamintas dažas tiesiog truputį labiau “apvels” mirkstančius margučius, bet išgriebę juos tiesiog švelniai “apglostykite” popierine servetėle. Tik jokiu būdu margučių neplaukite, nes galite nuplauti ir dažo plėvelę.

Jeigu rinksitės pirktinę uogienę, patikrinkite sudėtį ir rinkitės tą, kurioje didesnis uogų procentas, tokios uogienės pakaks mažiau.
Margučių mirkymui dažuose man labiausiai pasiteisino permatomi stikliniai indai (pvz. stiklainiukai, stiklinis dubuo, stiklinė kepimo forma ir pan.), nes į juos spalva neįsigerdavo.
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (11)
Dalia
2023-04-09 02:48
O įdomu ar kas pavyktų su šilauogėm? Nes pas mus parduotuvėse, deja, nėr mėlynių.. ATSAKYTI
Justė
2023-04-11 09:32
Pavyksta ir su šilauogėmis. :) ATSAKYTI
Rasa
2023-04-05 15:37
Ar galima naudoti šviežias mėlynes,o ne uogienę? ATSAKYTI
Justė
2023-04-05 17:58
Galima :) ATSAKYTI
Sandra
2021-03-11 13:43
O tai cia jau virtus kiausinius dazoma? ATSAKYTI
Dovilė
2021-03-19 10:08
Taip :) ATSAKYTI
Vida
2018-03-25 22:49
Išbandžiau, tai su mėlynių uogiene iš parduotuvės spalva buvo kitokia negu nuotraukoje (bet visai nieko), užtat su šaldytomis mėlynėmis super pavyko, tik neperlaikykite nuovire, nes aš vieną kiaušinį užmiršau ten per naktį, tai gavosi juodas :) ATSAKYTI
Laura
2018-03-25 21:19
Turiu juodųjų serbentų. Įdomu, kas gausis? ATSAKYTI
Dovilė, BeDietu.lt
2018-03-25 21:50
Bandžiau ir su jais :) Taip kaip mėlynės jie nenudažo, bet suteikia labai įdomų violetišką raštą. Tik nuovirui jų naudokite du-tris kartus daugiau negu mėlynių ir laikyti nuovire gali reikėti ilgėliau. ATSAKYTI
Nijolė
2018-03-25 10:07
Pabandžiau šiandien su mėlynėmis iš šaldiklio, nu labai graži spalva gavosi, ačiū!!!! ATSAKYTI
Loreta
2018-03-24 15:35
Kokie gražūs!! Kaip tik turiu šaldytų mėlynių nuo vasaros, bandysiu, nes chemija dažytų anūkėliams duoti nesinori ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital