1.
Į prikaistuvį ar nedidelį puodą (geriau storesnio dugno) sudėkite sviestą medų, cukrų ir žiupsnelį druskos. Nuolat maišydami kaitinkite virš nedidelės ugnies iki kol masė bus vienalytė ir neliks cukraus grūdelių (tai labai svarbu, bet ir nekaitinkite per ilgai, nes turėsite griliažą). Kaitinama masė gali labai lengvai burbuliuoti, bet smarkiai virti jai neleiskite.
2.
Kai cukrus visiškai ištirps, nuimkite susidariusį karamelinį sirupą nuo ugnies ir palikite atvėsti 20-30 min. Atvėsusi karamelė turėtų būti šilta liesti (būtinai), bet jokiu būdu ne deginanti (kad nesutrauktų kiaušinio). Įmaišykite citrinų sultis.
3.
Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius ir prieskonius meduoliams. Išmaišykite. Įmuškite kiaušinį, lengvai pamaišykite su miltais. Sukrėskite karamelį sirupą, lengvai išmaišykite šaukštu, o tada rankomis gerai išminkykite tešlą. Ji turėtų būti minkšta, gali būti šiek tiek lipni. Jei atrodo labai lipni, įdėkite dar truputį miltų, o jei kietoka - įdėkite šiek tiek grietinės (arba pieno).
4.
Išminkytą tešlą suspauskite į kamuolį, tada šiek tiek paplokštinkite į storą diską (taip šals tolygiau). Suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent 2 valandas (o dar geriau - per naktį) palaikykite šaldytuve.
5.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsnių (kaitinimas viršus + apačia, be vėjelio).
6.
Imkite po gabalėlį tešlos (pvz. po aštuntadalį) ir ant miltuoto paviršiaus plonai iškočiokite iki 2 - 3 mm storio. Kai/jei kočiojant tešla ima lipti prie kočėlo ar stalviršio, ją pabarstykite trupučiu miltų, apverskite ir vėl kočiokite. Ir taip vis apverskite pabarstydami trupučiu miltų iki iškočiosite norimo storio lakštą. Iš tešlos išpjaustykite arba su formelėmis išspauskite sausainius. Tuo metu nenaudojamą tešlą ir likučius apipjausčius laikykite šaldytuve (taip sausainiai keps taisyklingesnių formų).
7.
Sausainius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą palikdami nedidelius tarpelius. Kepkite iki 180 laipsnių C įkaitintoje orkaitės viduryje apie 7 - 12 minučių priklausomai nuo sausainėlių storio (kaitinimas viršus + apačia, be vėjelio). Kepamus sausainius prižiūrėkite - kai tik krašteliai ims rusvėti, traukite iš orkaitės, net jei atrodo minkštoki (sutvirtės vėsdami).
8.
Iškepusiems sausainiams leiskite porą minučių atvėsti skardoje, o tada galutinai atvėsinkite ant grotelių.
9.
Glajui į dubenį dėkite kiaušinio baltymą, cukraus pudrą ir citrinų sultis (arba rūgštelę). Mediniu šaukštu arba mažu greičiu elektriniu plaktuvu išsukite iki glajus taps vientisas. Jis turėtų būti tirštas, glotnus, toks kuriuo galėtumėte formuoti raštus. Jei atrodo per skystas, įdėkite dar šiek tiek cukraus pudros, o jei per tirštas - įmaišykite mažutį šlakelį vandens.
10.
Aš glajų dedu į konditerinį maišelį su labai plonu antgaliu (2 dydžio) ir piešiu raštus. Jei maišelio neturite, galite nukirpti kamputį šaldymo maišeliui arba piešti ant sausainių teptuku.
11.
Kai glajus visiškai sutvirtėja, sausainius sudedu į sandarią dėžutę. Šalia dar galima įdėti obuolį (padės sausainiams neišdžiūti ir suteiks daugiau aromato). Taip sausainius galite laikyti 2-3 savaites.
•
Ką galima pasiruošti iš anksto? Šiems kalėdiniams sausainiams nebūtina viską ruošti vienu kartu. Tešlą šaldytuve galima laikyti iki savaitės (arba šaldiklyje 2-3 mėn., prieš kepdami iš vakaro perkelkite į šaldytuvą). Iškeptus sausainius irgi galite dekoruoti vėliau - atvėsusius sudėkite į sandarią dėžutę ir laikykite kambario temperatūroje.
•
Miltai ir miltų kiekis. Aš sausainiams naudoju 405D rūšies miltus (Ekstra arba Karališkus), nes su jais kepiniai pavyksta trapesni, minkštesni. Tikslus miltų kiekis labai priklausys ir nuo miltų rūšies, ir nuo patalpos drėgmės, kiaušinio dydžio, karamelinio sirupo tirštumo. Kepdama sausainius aš visada dedu šiek tiek mažiau miltų negu nurodoma recepte, o tada žiūriu pagal tešlos konsistenciją - jei labai lipni, įdedu dar šiek tiek miltų. Visgi šiek tiek lipni tešla turėtų likti - šaldama ji sutvirtės. Jau geriau kiek daugiau miltų pabarstyti kočiojant, negu padauginti jų tešloje, nes sausainiai iškeps kieti.
•
Kokio storio kočioti sausainius? Jei gaminu mažus sausainius (4-10 cm skersmens), kočioju gana plonai - 1-2 mm storio, nes tada kepdami jie geriau išlaiko formą ir raštus, pavyksta labai skaniai traškūs. Dideliems sausainiams galite kočioti kiek storiau - 2- 3 mm.
•
Kepimo laikas. Jis labai priklausys nuo sausainių dydžio ir storio. Maži sausainukai (kaip mažosios žvaigždutės nuotraukose) gali iškepti ir per 5-6 min, didesni plonesni keps apie 6-8 min, o storesni sausainiai gali užtrukti ir iki 10-12 min. Labai svarbu sausainių neperkepti - jų viduriukai neturi smarkiau paruduoti, užteks kad bus kiek gelsvesni. Kai tik krašteliai ima ženkliau rusvėti, traukite sausainius iš orkaitės - vėsdami jie sutvirtės ir liks neperkepę, labai skanūs.
•
Kočiojant tešla trupa, kodėl? Dažniausiai tai nutinka, jei per trumpai pakaitinote sviesto, medaus ir cukraus mišinį. Jį būtinai reikia kaitinti tol, kol visiškai nebesijaučia cukraus grūdelių. Taip, tai gali užtrukti ir 15-20 min, tačiau cukraus ištirpimas būtinas tinkamai tešlos konsistencijai. Trapi tešla taip pat kartais nutinka padauginus miltų.
•
Prieskoniai sausainiams. Jų kiekį galite koreguoti pagal savo skonį. Jeigu po ranka neturite meduolių prieskonių, vietoje jų galite miltus sumaišyti su 1.5 a.š. cinamono, 1 a.š. malto imbiero, 0.5 a.š. gvazdikėlių ir žiupsneliu kardamono (nebūtina).
•
Paprastas cukrus vietoje rudojo? Taip, rudąjį cukrų galite keisti paprastu baltu cukrumi. Bet tokiu atveju sausainiais bus kiek trapesni, o skonis mažiau meduoliškas.
•
Ar galima į tešlą nedėti kiaušinio? Taip, jei nevartojate kiaušinių, į tešlą jų nedėkite (atitinkamai pamažinkite miltų). Kalėdinius sausainius be kiaušinių kočioti bus šiek tiek sunkiau, bet jie pavyks tikrai skanūs.
•
Citrininis glajus vietoje baltyminio. Vietoje baltyminio glajaus tinka ir paprastas citrininis cukraus pudros glajus: į 3 šaukštus citrinos sulčių pamažu berkite cukraus pudrą šaukštu sukdami. Jos berkite tiek, kad glajus taptų tepamas teptuku. Visgi tokiu glajumi tikslius rašus išpiešti sunkiau negu baltyminiu.