Baklava - šiltųjų kraštų saldumynas su riešutais

AUTORIUS:
Jurgitos receptai,
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Porcijų skaičius: 10
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Baklava - šiltųjų kraštų saldumynas su riešutais
Autorius apie receptą: Jei lankėtės Turkijoje arba Graikijoje, paklausti, koks tų šalių saldumynas sukelia skaniausius prisiminimus, tikriausiai visi be išimties atsakytumėte, kad tai yra Baklava. Jei lankėtės Turkijoje arba Graikijoje, paklausti, koks tų šalių saldumynas sukelia skaniausius prisiminimus, tikriausiai visi be išimties atsakytumėte, kad tai yra Baklava. Tas pasakiškas plonyčių tešlos lapelių ir medaus sirupe išmirkusių riešutų skonis verčia pripažinti, kad kai kurie saldumynai tikrai verti nuodėmės. Tad kviečiu ir Jus bent valandėlei mintimis nukeliauti į šiltuosius kraštus, ir besvajojant apie artėjančias atostogas savo rankomis pasigaminti šį saldųjį skanėstą. (...daugiau) Jurgitos receptai
Redakcijos nuomonė: Užtikriname, jog kartą paragavus baklavos pagal šį Jurgitos receptą dings bet koks noras žvalgytis į parduotuvines jos alternatyvas. Taip, baklava yra gardumynas tikriems Užtikriname, jog kartą paragavus baklavos pagal šį Jurgitos receptą dings bet koks noras žvalgytis į parduotuvines jos alternatyvas. Taip, baklava yra gardumynas tikriems smaližiams, nes saldumo joje iki padebesų. Bet tas saldumas tobulai dera su riešutais ir burnoje tirpstančiais filo tešlos sluoksniais. Tad įsipilkite puodelį stiprios kavos, atsipjaukite gabalėlį šio skanėsto ir mėgaukitės. Pažadame, tikrai bus kuo. (...daugiau)
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 10
450 gramų filo tešlos
100 gramų lazdyno riešutų
100 gramų migdolų
100 gramų bertoletijų riešutų
100 gramų anakardžių riešutų
200 gramų sviesto
1 šaukštelis cinamono
Sirupui:
200 gramų cukraus
170 gramų medaus
150 mililitrų vandens
2 šaukštai citrinų sulčių
2 vienetai cinamono lazdelių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Sirupas.
Iš pradžių išsiverdame sirupą.
Pilame visus produktus į puodą, dedame cinamono lazdeles ir ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kaitiname, kol užverda.
Sumažiname ugnį ir pamaišydami verdame apie 7 - 10 minučių (iki sirupo konsistencijos). Paliekame atvėsti.
2.
Baklava.
Svarbi pastaba - atidarytą filo tešlą būtinai uždenkite drėgnu rankšluosčiu, nes ji labai džiūsta!
Susirandame kepimo formą daugmaž tešlos matmenų dydžio. Aš tokios neturėjau, tad perpjoviau tešlą per pusę (teko dar truputį apipjaustyti kraštus) ir kepiau formoje 18 x 24 - toks dydis buvo pats tas, formą užpildžiau kepiniu beveik iki viršaus.
Jeigu tešla visgi neatitinka formos matmenų - apipjaustykite ją pagal formos dydį. Kadangi filo tešla yra labai plonytė, vienam sluoksniui jos reikia 4 - 7 lapelių, tad geriausia būtų pasidalinti tešlą ir riešutus į lygias dalis, kad galėtumėte tolygiai sluoksniuoti, pvz. aš dariau 5 sluoksnius tešlos, ir 4 riešutų. Galima lapelių kiekį dėti ir iš akies, bet pirmą kartą kepant bus paprasčiau orientuotis juos padalinus, kad gale nebūtų taip, jog tešlos jau nėra, o riešutų liko.
3.
Taigi, riešutus sumalame į smulkius gabaliukus, sumaišome su cinamonu ir žiupsneliu druskos.
Sviestą ištirpiname.
Ištepame formą sviestu, ant dugno dedame vieną tešlos lapelį, aptepame jį sviestu, dedame kitą, vėl tepame sviestu, ir taip sudedame pirmą sluoksnį. Nepamirštame kiekvieno lapelio (!!!) ištepti sviestu.
Beriame dalį riešutų.
Toliau vėl tešlos lapeliai, riešutai.
Ir taip sluoksniuojame, kol baigiasi tešla ir riešutai.
Paskutinis sluoksnis turi būti iš tešlos, kurį irgi aptepame sviestu.
Imame aštrų peilį, supjaustome kepinį išilgomis juostomis, kurias supjaustome dar ir išilgai, kad gautume gražius rombo formos gabaliukus.
Dedame į 170°C orkaitę ir kepame apie 30 - 40 minučių, arba kol viršus ima gražiai ruduoti.
Iškepusią baklavą iš karto apipilame sirupu (pilame ir ant gabaliukų viršaus, ir į tarpus, kad sirupas susigertų į visus sluoksnius).
Paliekame bent pusdieniui, o dar geriau parai arba net kelioms - kuo ilgiau laikysite, tuo skonis bus sodresnis ir turtingesnis!
Skanaus!
4.
Kadangi baklavoje nėra greitai gendančių produktų, ją galima laikyti net 3 - 4 mėnesius kambario temperatūroje.

P.S. Jei tešlą apipjaustysite pagal savo formos dydį, neišmeskite nuopjovų! Dėkite jas ant ištisų lapelių, kiekvieną gabalėlį ištepdami sviestu - iškepusioje baklavoje viskas gražiai sulips, ir turėsite storesnius tešlos sluoksnelius. Riešutus galite naudoti, kokius norite.
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (2)
Milda
2017-03-16 21:39
Kas ta FILO TESLA ? ATSAKYTI
Agnė
2017-03-18 09:50
Tai labai plona tešla, kurią naudoja daugiausiai Balkanų šalyse. Gaminti neteko, bet įsigyti galima parduotuvėse, paprastai būna prie šaldytos sluoksniuotos tešlos. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital