Verdame tobulą obuolienę! Dalinamės gudrybėmis ir 9 puikiais receptais

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-09-04
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 17)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 17)
Obuolienė
@ Shutterstock

Rudenėlis medžius papuošia ne tik spalvingais lapais, bet ir raudonšoniais obuoliukais, kuriuos ir valgome, ir džioviname, ir pyragus kepame, o jie vis nesibaigia... Kaip sunaudoti gausų obuolių derlių? Žinoma, virti kvapnią obuolienę! Siūlome pasinaudoti mūsų patarimais, gudrybėmis ir patikrintais receptais.



Obuolienės virimas - daugybė galimybių eksperimentuoti

Obuoliai. Obuolienei tiks įvairių rūšių obuoliai bei jų mišiniai, tačiau nuo rūšies priklausys cukraus kiekis, kiti priedai ir pagardai, obuolienės konsistencija bei skonis.

Minkšti, saldūs ir daug sulčių turintys obuoliai greitai suvirs į švelnią košelę, kuri tiks ir kaip pagardas, ir kaip „savarankiškas“ desertas. Norėdami, kad jos konsistencija būtų kuo lygesnė, obuolius būtinai nulupkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais, sumaišykite su cukrumi, įpilkite šlakelį vandens ir virkite nedelsiant, nelaikykite su cukrumi pernakt. Jeigu norite, kad košelė būtų tvirtesnė, tepama, tai paprastą cukrų pakeiskite uogienių cukrumi su sutvirtinančiu pektinu.

Obuolienėje iš kietesnių, rūgštesnių obuolių išliks juntamų gabaliukų, ji bus tvirtesnės konsistencijos, labiau primins džemą, o ne tyrelę. Kietesnius obuolius nulupkite, supjaustykite stambesniais gabaliukais ir palaikykite užpylę cukrumi bent kelias valandas ar pernakt. Iš kietesnių obuolių vertėtų virti ryškesnio skonio, daugiau išraiškingų priedų (pavyzdžiui, apelsinų žievelių, mėtų, imbierų) ir cukraus turinčią obuolienę. Žinoma, tokia obuolienė vargiai tiks „kabliavimui“ tiesiai iš stiklainio, tačiau neprašausite ją patiekę su sūriu ar skrebučiais.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Vaisiai, uogos ir daržovės. Obuoliai - šaunūs vaisiai, kurie puikiai „sutaria“ su pačiais įvairiausiais priedais, tad tikrai nesunkiai sukursite jums labiausiai patinkančios obuolienės receptą. Be to, virdami obuolienę galėsite sunaudoti įvairių rudens gėrybių perteklių.

Obuolienę galima virti su cukinijomis, moliūgais, kriaušėmis, persikais, slyvomis, citrusiniais vaisiais, įvairiausiomis uogomis... Švelnaus skonio ingredientus (pavyzdžiui, cukinijas, moliūgus, persikus ir pan.) su obuoliukais galite maišyti lygiomis dalimis, o štai intensyvesnio skonio citrusinių vaisių ar uogų naudokite dukart ar net triskart mažiau, nei obuolių.

Cukrus. Egzistuoja labai daug skirtingų obuolių veislių, o ir tas pats medis kasmet veda truputį kitokio skonio vaisius (tai priklauso nuo temperatūros, saulės kiekio, drėgmės), tad tikslų cukraus kiekį nustatykite pagal savo skonį. Įprastai 4 kg jau „sutvarkytų“ (t.y. nuluptų, be sėklyčių, supjaustytų) obuolių reikės apie 1 kg cukraus.

Prisiminkite, kad vanilinis cukrus bei prieskoniai (ypač cinamonas) paryškina bet kokio patiekalo skonį, tad, jeigu naudosite šiuos pagardus, cukraus reikės šiek tiek mažiau. Didesnį ar mažesnį cukraus kiekį taip pat lems ir kiti priedai, pavyzdžiui, naudojant rūgštesnius citrusinius vaisius reikės truputį daugiau cukraus, o štai saldžias avietes - mažiau.

Norėdami tvirtesnės obuolienės, rinkitės uogienių cukrų su pektinu (jo reikės trečdaliu ar net perpus mažiau), o rudasis cukrus suteiks malonaus aromato, karamelės poskonio bei tamsesnę, gintarinę spalvą.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Prieskoniai. Obuolienei pagardinti puikiai tiks įvairūs, kvapnūs prieskoniai bei jų mišiniai, o taip pat aromatingos citrusinių vaisių žievelės, mėtos, imbieras... Prisiminkite, kad birius prieskonius, citrusinių vaisių sultis reikia įmaišyti virimo pabaigoje ir pavirti dar porą minučių, o, pavyzdžiui, cinamono lazdeles, mėtų šakeles reikėtų sudėti prieš virimą ir nepamiršti ištraukti iš paruoštos obuolienės.

Tiesiog būtina išbandyti klasikinį cinamono ir vanilinio cukraus derinį. Žiemos švenčių jaukumu kvepės obuolienė su meduolių prieskoniais (cinamonas, muskato riešutas, kvapieji pipirai, imbieras, gvazdikėliai, kardamonas, apelsinų žievelės). Mėtomis ir citrinomis gardinta obuolienė bus maloniai gaivi, o įdėję žaliųjų citrinų ir imbiero jausite lengvą aitrumą.

Virimas. Obuolienės virimo būdas priklauso nuo obuolių rūšies bei norimos obuolienės konsistencijos. Kaip jau minėjome, jeigu norite tolygios, košelės, susmulkintus obuolius sumaišykite su cukrumi, įpilkite šlakelį vandens ir iškart virkite storadugniame, nesvylančiame puode iki kol suvirs. Papildomai galite pertrinti per sietelį ar sutrinti maisto smulkintuvu.

Obuolienę su obuolių gabaliukais išvirsite, jeigu tvirtesnius obuolius nulupsite, pašalinsite sėklytes, supjaustysite gabaliukais ir užpylę cukrumi palaikysite bent kelias valandas arba pernakt. Gautą mišinį su išsiskyrusiomis sultimis galite virti iki kol obuoliai suminkštės. Jeigu norite, kad obuolių gabaliukai būtų dar tvirtesni, beveik visai nepažeisti, tai susidariusį sirupą, visų pirma, nupilkite, pavirkite iki kol maždaug pusė jo nugaruos, į sutirštėjusį sirupą suberkite obuolių gabaliukus ir virkite iki kol jie suminkštės.

Pilstymas į stiklainius ir laikymas. Išvirtą, karštą obuolienę supilstykite į iškaitintus stiklainius, tvirtai užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.

Obuolienę laikykite šaldytuve ar vėsiame rūsyje ir nepamirškite atsukti stiklainiuko, kuomet reikės puikaus įdaro pyragui ar bandelėms, pagardo blynams ar tiesiog norėsite prisiminti ramybe dvelkiantį rudenį.



Klasikinė obuolienė su cinamonu

Ši švelnaus skonio, tyrelę primenanti obuolienė jus tikrai sužavės! Ji puikiai tiks įvairių kepinių įdarui, jos galima įmaišyti į kekso ar keksiukų tešlą, užtepti ant skrebučio, sūrio riekelės ar tiesiog mėgautis skanaujant tiesiai iš stiklainėlio.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
4 kg obuolių (nurodytas nuluptų, be sėklyčių obuolių svoris);
~ 1 kg cukraus (tikslus kiekis priklauso nuo obuolių saldumo, jūsų skonio);
2 cinamono lazdelių arba šaukštelio malto cinamono;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
šlakelio vandens.

Gaminimas:
Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sumaišykite su cukrumi, įpilkite šlakelį vandens (kad verdantys obuoliai neprikibtų prie dugno iki kol pradės skirtis sultys), įdėkite cinamono lazdeles.

Obuolienę virkite storadugniame, nesvylančiame puode, ant nedidelės ugnies iki kol obuoliai suminkštės, suvirs iki norimos konsistencijos. Kartas nuo karto pamaišykite.

Virimo pabaigoje išimkite cinamono lazdeles (arba įberkite šaukštelį malto cinamono, jeigu naudojate jį, o ne lazdeles), įmaišykite vanilinį cukrų. Dar porą minučių pavirkite.

Išvirtą obuolienę, jeigu norite, pertrinkite (galima ir tiesiog intensyviai, vis patrinant išmaišyti dideliu šaukštu). Supilstykite į iškaitintus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais, šiltai apklokite ir palikite lėtai atvėsti.

Kaip ir daugumą konservuotų gaminių, taip ir obuolienę, geriausia laikyti vėsiai.



Patikrinti ir tikrai nuostabūs obuolienių receptai

Verdant obuolienę galima drąsiai eksperimentuoti ir išbandyti įvairiausius skonių derinius. Na, o jeigu kurti savo receptą dar nedrąsu, siūlome paragauti šių puikių variacijų.

 

Šviežio obuolio riekelė su karamele - puikus užkandis, tad, žinoma, karamelė pritinka ir obuolių uogienėje. Ši kvapni ir saldi obuolienė idealiai tiks įvairiausių kepinių įdarui. Reikės vos keturių ingredientų, trupučio kantrybės ir skanėstas paruoštas! 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kiek kitokia obuolienė - su aguonomis. Ar esate kada tokios ragavę? Vaizdas gal kiek neįprastas, bet skonis - nuostabus. Šis gardėsis tobulai tinka ne tik skanauti, bet ir Kalėdinėms dovanoms.

Receptą rasite čia.

Ypatingai skani, kvapni, tiršta obuolienė gabaliukais. Žiemą ją labai skanu valgyti su blyneliais, o galima ir naudoti kaip įdarą pyragui! Pagal šį receptą paruošiu maždaug 4 litrus obuolienės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Nuostabaus apelsinų aromato obuolienė, kuri labai patiks smaližiams. Žiemą ją galima maišyti su šiltu vandeniu ir mėgautis švelnaus skonio, sušildančiu gėrimu. Dalia obuolienę siūlo pagardinti gaivumo ir nuostabaus aromato suteikiančiais apelsinais. Pažadame, kad obuolienė ne tik bus labai gardi, bet ir virimo metu namus užlies tiesiog tobulas kvapas.

Receptą rasite čia.

Gaminimas gali pasirodyti labai ilgas, bet ruošiant didesnį kiekį vienu ypu, užtruksite tik 4h per dvi dienas, nieko sudėtingo. Ilgoji dalis yra obuolių paruošimas, juos išsėklinti ir nulupti, išpjauti duženas ir kitas pažeistas dalis.

Receptą rasite čia.

Ar kada esate ragavę taip įdomiai vadinamo skanėsto? Jei mėgstate saldžius užtepus ant skrebučių, siūlome būtinai išbandyti šį receptą. Nuostabiai kvepiantis obuolių sviestas su maloniu karamelės prieskoniu patiks smaližiams, tad gali virsti puikia dovana jiems!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Uogienė be uogų! Cukinijų uogienė su obuoliais ar obuolienė su cukinijomis, kad ir kaip pavadintumėte šį skanėstą, jis tikriausiai primins vaikystę. Uogienei tereikia obuolių, cukinijų ir prieskonių - pavyks kvapnus gardėsis, kuriuo galėsite žiemą gardžiuotis kaip ir įprastomis uogienėmis.

Receptą rasite čia.

Bruknės ir obuoliai - klasikinis derinys. Labai skani uogienė! Beje, jeigu ją gaminsite iš saldžių obuolių, cukraus kiekį galima mažinti iki 500-600 g. Uogos prideda malonios rūgštelės, o šis pagardas tobulai tinka net užsitepti ant skrebučio ir saldžiai skanauti su arbata, bet ir prie mėsos bei paukštienos patiekalų, ypač - Kalėdinio kalakuto ar laukinių paukščių!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Vos keturi ingredientai ir prieš Jus puikuojasi nuostabus rudens gardėsis - uogienė! Ir ne bet kokia, o moliūgienė ir obuolienė viename. Obuolius ir moliūgą galite tarkuoti arba pjaustyti smulkiomis juostelėmis - priklausomai nuo to, kokios tekstūros norite, o skonis abiem atvejais nuostabus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kitokia obuolienė - su gaiviomios ir be galo kvapniomis mėtomis! Ši obuolienė ruošiama su visais obuolių gabaliukais, todėl labai patogu tiesiog kavinti šaukšteliu prie pikantiško sūrio ar kelis gabalėlius uždėti ant baltos duonos riekelės. Skanaus!

Receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Fausta
2019-09-30 12:32
Pritariu, tai nuostabi uogiene, tik ananasiniai obuoliai tinka ATSAKYTI
Violeta
2018-09-09 20:23
Nuostabi obuolienė su kondensuotu pienu. Taciau jai tinka tik alyviniai obuoliai. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital