Tobulai purūs ir sultingi kotletai - kaip?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2017-02-21
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Tobulai purūs ir sultingi kotletai - kaip?
@ Shutterstock

Atrodytų, kas čia sudėtingo, iškepti kotletus? Tačiau kartais kepami jie byra, o kartais iškepa sausi. Ne visada paprasta tinkamai apskaičiuoti ingredientų proporcijas. Tad skubame į pagalbą ir dalinamės patarimais, kaip iškepti puikius kotletus!

 

  • Mėsos pasirinkimas. Gardžiausi kotletai bus iš namuose ruošto faršo - naudoti galite tiek šviežią, tiek šaldytą mėsą. Jei norite riebesnių kotletų, rinkitės riebesnę mėsą ar tiesiog kartu sumalkite ir lašinukų. Kotletus galima ruošti iš vienos rūšies mėsos ar jas maišyti - pavyzdžiui, kiaulieną su jautiena, kiaulieną su kalakutiena ir pan. Jei papildomai naudosite lašinius, jų proporcija turėtų sudaryti ne daugiau trečdalio kiaulienos farše, ne daugiau dešimtadalio kiaulienos - jautienos farše, ne daugiau trečdalio avienos farše. Jeigu faršo neturite galimybės sumalti namuose, prisiminkite, kad daugelyje parduotuvių galite išsirinkti norimą gabalėlį mėsos ir darbuotojai jį sumals.
  • Priedai. Faršą, žinoma, gardinkite mėgstamais prieskoniais, niekuomet nenuvils paprasčiausi druska ir pipirai. Kad kotletai būtų itin kvapnūs, į faršą galite dėti kapotų žalumynų. O kaip kiaušiniai? Svarbu nepersistengi - 1 kilogramui mėsos nenaudokite daugiau nei 2 - 3 kiaušinių, kitaip kotletai bus sausesni. Svogūnų, atitinkamai, reikėtų apie 200 gramų, geriausia juos prieš tai apkepti ir atvėsinti, nes neapdorotas svogūnas kotletuose gali nespėti iškepti ir būtų labai ryškaus skonio. Ar naudoti duoną - asmeninis pasirinkimas. Jeigu naudosite - nupjaukite pluteles, minkštimą supjaustykite ir užpilkite šaltu pienu ar vandeniu, kai šiek tiek suminkštės, sutrinkite rankomis ar šakute, o prieš dedant į faršą, šiek tiek nusunkite.
  • Kotletų sultingumas. Kad kotletai būtų itin sultingi, galite pilti truputį vandens ar grietinėlės. Išbandykite ir kitą gurdybę - į faršą įtarkuokite bulvę, jos skonio tikrai nesijaus, o kotletai taps puresni ir sultingesni. Bulvę galite pakeisti ir gabalėliu cukinijos, ar daugiau skonio suteikiančia morka. Jeigu faršą paruošėte iš anksto, jį sūdykite ir dar kartą permaišykite prieš pat kepimą, kad iš sudedamųjų dalių neišsiskirtų skystis, kuris užtikrina sultingumą.
  • Įdaras. Norėdami kotletus paįvairinti, galite juos įdaryti sūriu, grybais ar daržovėmis. Jeigu kepsite vištienos kotletus, į vidų įdėkite gabalėlį sviesto ir žiupsnelį žalumynų - iškepsite supaprastintą Kijevo kotletą. Jeigu renkatės daržoves ar grybus, pirmiausia juos apkepkite ir atvėsinkite, nes neapdoroti jie nespės iškepti kotletų viduryje. Taip pat siūlome išbandyti kotletus su virtų kiaušinių daru - jį galite dėti visą ar smulkintą.
  • Kotletų formavimas.  Prieš formuojant kotletus, uždengtą faršą būtų gerai bent pusvalandį palaikyti šaldytuve. Tuomet faršą reikėtų dar kartą išmaišyti rankomis, kad masė būtų nesusispaudusi, puri. Kotletus būtinai formuokite šlapiomis rankomis - taip faršas nelips ir kotletai bus dailios formos. Kotletus galite apvolioti maltuose džiūvėsėliuose, taip kepamų plutelė bus traškesnė.  Džiūvėsėlius galite keisti sezamo sėklomis ar tiesiog miltais.
  • Kotletų kepimas keptuvėje. Kepimo laikas priklauso nuo kotletų dydžio - kuo kotletas mažesnis, tuo greičiau jis iškepa. Kotletus visuomet iš pradžių apkepkite karštoje keptuvėje, kad susiformuotų traški plutelė, tuomet karštį galite sumažinti ir keptuvę uždengti dangčiu arba kelioms minutėms įdėti į karštą orkaitę. Svarbu tarp kotletų palikti tarpelius, kitaip iš per didelio kiekio kotletų greitai išsiskirs daug sulčių ir kotletus ne kepsite, o troškinsite.
  • Kotletų kepimas orkaitėje. Jeigu nenorite suktis prie keptuvės bei kotletams naudoti mažiau riebalų, juos galite kepti ir orkaitėje. Taip kepami kotletai bus sausesni, todėl geriausia juos trumpai iš abiejų pusių apkepti keptuvėje, kad susiformavusi plutelė padėtų išsaugoti kuo daugiau drėgmės, tuomet 20 - 30 minučių kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Jei rinksitės neapkepti keptuvėje, patariame prieš tai kotletus apvolioti džiūvėsėliuose, kurie padės kotletams išlaikyti formą ir sultingumą. Kotletus būtinai dėkite į jau karštą orkaitę!

 

Beskaitydami praalkote ir nusiteikėte kotletams? Siūlome išbandyti mūsų puikų tradicinių kotletų receptą ir pasilepinti gardžia vakariene!

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital