Stalo karaliai arbūzai - kaip išsirinkti patį skanausią ir ką iš jo pagaminti?
2017-08-09
Stalo karaliai arbūzai - kaip išsirinkti patį skanausią ir ką iš jo pagaminti?
@ Shutterstock

Ar dažnai sunkiai tempiate namo milžiną arbūzą, o jį perpjovę nusiviliate - jo vidus balkšvas, bekvapis ir beskonis... Kaip išvengti šios bėdos ir išsirinkti tikrai prinokusį, sultingą ir aromatingą vaisių? Kaip greitai, patogiai ir kuo švariau supjaustyti arbūzą bei ką iš jo pagaminti? Dalinamės naudingomis gudrybėmis, patarimais ir receptais!

 

Kaip išsirinkti prinokusį arbūzą?

Arbūzu galėsite gardžiuotis tik jeigu vaisius bus prinokęs, tad pirkdami nepjaustytą arbūzą jį labai įdėmiai apžiūrėkite, pakilnokite ir net... pabelskite.

Pagal formą. Arbūzas turi būti taisyklingos formos. Veislė lemia ar jis bus apvalus, ar pailgas, tačiau ant arbūzo neturi būti gumbų, raukšlių, įtrūkimų. Netolygi forma parodo, kad arbūzas nebuvo laistomas reguliariai, saulės apšvietimas buvo netolygus.

Pagal svorį. Tikrai prinokęs ir gardus arbūzas turi sukaupęs daug vandens, tad jo svoris yra pakankamai didelis. Pakelkite kelis panašaus dydžio arbūzus ir rinkitės patį sunkiausią.

Pagal spalvą. Arbūzo žievės spalva priklauso nuo veislės, tačiau prinokusio arbūzo raštas ryškiai matomas, žievė yra matinė, o ne blizganti. Blizgumas - neprinokusio arbūzo požymis.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pagal geltoną dėmę. Pavartykite arbūzą ir ant žievės paieškokite geltonos dėmės. Ši vieta buvo prigludusi prie žemės vaisiui augant, tad kuo dėmė ryškesnės spalvos, tuo ilgiau arbūzas gulėjo lysvėje ir noko saulėje.

Pagal garsą. Pabelskite į arbūzą krumpliais - jeigu vaisius prinokęs, tai girdėsite silpną, duslų garsą. Jeigu girdite aukštą, labai aiškų garsą, tai šio arbūzo geriau nepirkite, jis buvo nuskintas per anksti.

Jeigu perkate perpjautą arbūzą. Perpjauto arbūzo minkštimas turi būti raudonas, tolygus, o sėklos - tamsiai rudos arba juodos (nebent perkate besėklį arbūzą, jame gali būti mažyčių, baltų, beveik permatomų sėklyčių). Jeigu arbūzo minkštimą vagoja šviesios gyslos, tai jis nepakankamai prinokęs, o jeigu minkštimas grūdėtas, lyg susikristalizavęs, tai vaisius nebus sultingas.

 

Kaip supjaustyti arbūzą?

Išsirinkus skanutėlį arbūzą laukia dar vienas iššūkis - jį supjaustyti taip, kad ne tik būtų patogu valgyti, bet ir kad virtuvėje neprasidėtų arbūzo sulčių potvynis.

Skiltelėmis. Arbūzą išilgai perpjaukite perpus. Padėkite minkštimu ant pjaustymo lentelės. Supjaustykite vertikaliai per visą ilgį ir mėgaukitės sultingomis skiltelėmis.

Trikampiais. Arbūzą supjaustykite skiltelėmis pagal prieš tai aprašytą metodą. Kiekvieną skiltelę perpjaukite perpus ir turėsite trikampėlius, kuriuos laikyti ir valgyti dar patogiau, nei skilteles.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Stačiakampiais. Arbūzą išilgai perpjaukite perpus. Padėkite minkštimu ant pjaustymo lentelės. Atsargiai nupjaustykite žievę. Supjaustykite horizontaliai ir vertikaliai - turėsite stačiakampius, kuriuos ypač patogu valgyti įsmeigus šakutę.

Kubeliais. Supjaustykite arbūzą stačiakampiais pagal prieš tai aprašytą metodą. Stačiakampius perpjaukite į kelias dalis ir gausite krūvą puikių arbūzų kubelių pasigardžiavimui ar salotoms.

 

Ką pagaminti iš arbūzo?

Karštą vasaros dieną malonu gardžiuotis šviežiu arbūzu, tačiau iš šio vaisiaus taip galima suplakti puikų kokteilį, sumaišyti salotas, sušaldyti ledus, juo pagardinti vandenį.

 

Arbūzas ant pagaliuko

Šis per akimirką paruošiamas skanėstas yra nuostabi atgaiva. Jis labai patinka vaikučiams, kadangi smagiai atrodo ir patogu valgyti (o taip pat ir mamytėms, nes išsiterliojimo šansai gerokai sumažėja).

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Arbūzą supjaustykite trikampiais pagal aukščiau aprašytą pjaustymo būdą. Į trikampius įsmeikite ledų pagaliukus. Arbūzo trikampius sudėkite ant lėkštės su ledu, papuoškite uogomis, mėtų lapeliais.
Arbūzo trikampėlius, jeigu norite, galite truputį nusausinti patapšnoję popieriniu rankšluosčiu, o tuomet pamirkyti lydytame šokolade.

 

Arbūzu pagardintas vanduo

Visi puikiai žino, kad vanduo būtinas mūsų sveikatai ir gerai savijautai, tačiau daugeliui nesinori gerti daug paprasto vandens. Puiki idėja - vaisiais, uogomis, prieskoninėmis žolelėmis pagardintas vanduo. Arbūzas, žinoma, tam labai tinka!

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Į grafiną sudėkite dosnią saują kubeliais pjaustyto arbūzo, porą mėtų šakelių ir keletą citrinos griežinėlių (taip pat puikiai tiks žaliosios citrinos, agurkai, bazilikai), įpilkite vandens ir porą valandų palaikykite šaldytuve, kad pasiskirstytų skoniai.



Arbūzų ir sūrio vėrinukai

Kulinarijoje dažnai naudojami priešingi deriniai, padedantys subalansuoti ir atsiskleisti dviems skirtingiems produktams. Lengvas, traškus ir saldūs arbūzas puikiai dera su riebesniu, kreminiu ir pikantišku sūriu.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Arbūzą ir pasirinktą minkštą, nebrandintą sūrį (mocarela, feta, bri ir pan.) bei baziliko lapelius suverkite ant iešmelių ir iškart tiekite. Norintys dar ryškesnio skonio iešmelius gali apšlakstyti balzamiko actu ar kremu.



Salotos su arbūzu ir fetos sūriu

Arbūzo ir sūrio derinį galima pritaikyti ne tik veriant vėrinukus, bet ir ruošiant nuostabias salotas. Šias salotas galima tiekti kaip lengvą vakarienę arba kaip garnyrą prie baltos žuvies.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
O,5 gūžės salotų;
5 riekių arbūzo;
150 g fetos sūrio;
1 agurko;
0,5 mėlynojo svogūno;
10 alyvuogių (labiausiai tiktų kalamata);
kelių baziliko šakelių;
šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:
Ant didelės lėkštės išdėliokite salotų lapus, ant jų suberkite supjaustytą agurką, išdėliokite didelius arbūzo gabalus (nupjaukite žievę ir pasistenkite pašalinti kuo daugiau sėklų).
Ant viršaus berkite plonais pusžiedžiais pjaustytą svogūną, alyvuoges, kubeliais pjaustytą fetos sūrį, bazilikų lapelius.
Salotas apšlakstykite aliejumi ir tiekite.
Salotas, jeigu norite, galite pagardinti druska, tačiau pakankamai sūrumo turėtų suteikti feta ir alyvuogės.

 

Arbūzų ir pomidorų salsa

Aštrumo natelė idealiai papildo šią gaivią ir tikrai labai skanią salsą. Ji populiari Meksikoje, šios salsos dedama į takos su žuvimi (be jos ir žuvies dar naudojamas avokadas, šlakelis žaliųjų citrinų sulčių), tačiau arbūzų ir pomidorų salotos puikiai tiks ir prie keptos baltos žuvies, vištienos ar liesos kiaulienos.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
500 g arbūzo kubelių;
250 g vyšninių pomidorų;
1 nedidelio žalio čili pipiro;
0,5 mėlynojo svogūno;
2 šaukštų kedrinių pinijų (galima pakeisti migdolų riekelėmis);
poros šakelių bazilikų;
šlakelio aliejaus;
šlakelio raudonojo vyno acto;
žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas:
Arbūzą supjaustykite nedideliais kubeliais, vyšninius pomidorus perpjaukite į keturias dalis, čili pipirą supjaustykite riekelėmis (galite pašalinti sėklytes arba visai nenaudoti, jeigu nemėgstate aštriai), mėlynąjį svogūną labai smulkiai sukapokite.
Kedrines pinijas lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje.
Viską sumaišykite, įmaišykite bazilikų lapelius, salsą pagardinkite aliejumi, raudonojo vyno actu, druska ir pipirais.

 

Gaivūs ir sveiki arbūziniai ledai

NatalijaTasha.lt siūlo pasigaminti sveikų ir gaivinančių arbūzinių ledų, kurie ne tik skanūs, bet ir nuostabiai atrodo!

 

Nuotraukos šaltinis Tasha.lt

Raudonoji ledų dalis pagaminta iš arbūzo, o žalioji - iš avokado ir mango. Žinoma, galite sušaldyti tik arbūzo ledus, tačiau žievę imituojanti jų dalis tikrai labai žavi ir ypač patiks mažiesiems vasarotojams.
Gaivių ir sveikų arbūzinių ledų receptą rasite čia.

 

Arbūzo granita

Granita - itališkas gaivus desertas. Tai smulkintas vaisių sulčių ledas su trupučiu cukraus. Granita kilo iš Sicilijos, kur skirtinguose regiuose ruošiama įvairaus tirštumo granita. Tradicinė granita dažniausiai gaminama iš citrinų ir apelsinų sulčių, o taip pat iš sezoninių uogų, mėtų, pistacijų, šokolado, tačiau arbūzinė granita yra tiesiog tobula!

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
0,5 didelio arbūzo;
2 žaliųjų citrinų;
70 g cukraus.

Gaminimas:
Išspauskite žaliųjų citrinų sultis, jas supilkite į kokteilinę. Suberkite cukrų ir gerai išplakite.
Į kokteilinę dėkite kubeliais pjaustytą (be žievės ir sėklų) arbūzą ir viską išplakite iki vienalytės konsistencijos.
Gautą kokteilį supilkite į indą (puikiai tiktų stiklinis kepimo indas), uždenkite maistine plėvele ir 2-3 valandas šaldykite šaldymo kameroje.
Po poros valandų ištraukite indą ir šaukštu arba šakute nugremžkite sustingusį viršutinį sluoksnį ir šonus. Gremžkite iki kol pasieksite dar minkštą, nesušalusį sluoksnį. Susidarys arbūziniai ledo kristalai, galite jų paskanauti arba palikite inde.
Indą grąžinkite į šaldymo kamerą dar 2-3 valandoms, tuomet jį vėl išimkite ir prigremžkite dar daugiau ledo kristalų, juos išpurenkite šakute. Šį procesą kartokite tol, kol inde neliks vienalyčio ledo, tik nugremžti, smulkūs kristalai.
Šiuos kristalus dėkite į nedidelius indelius ar taureles ir valgykite desertiniu šaukšteliu.

 

Troškulį akimirksniu numalšinantis arbūzo kokteilis

Jeigu karštis kamuoja taip, kad arbūzo skiltelė troškulio jau nebenumalšina, tai susiplakite nuostabų arbūzo kokteilį, kuris tikrai atgaivins!

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
2 saujų kubeliais supjaustyto ir šaldymo kameroje sušaldyto arbūzo;
1 stiklinės vandens (galite pakeisti kokosų vandeniu, jeigu mėgstate);
1 šaukšto medaus;
kelių mėtos ar baziliko lapelių.

Gaminimas:
Šaldytus arbūzo kubelius ir vandenį išplakite kokteilinėje iki vienalytės konsistencijos. Sudėkite medų, mėtų arba bazilikų lapelius (abiejų prieskoninių žolelių vienu metu nenaudokite) ir plakite dar 10-20 sekundžių.
Supilstykite į taures ir iškart skanaukite.

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
lamaistas.lt rekomenduoja
valgome sveikiau!
pyragai, kepiniai
karšti patiekalai
užkandžiai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

skanu@lamaistas.lt

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

reklama@tipro.lt

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis