Plėšyta kiauliena - kaip ją pagaminti ir kam naudoti? Rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
Plėšyta kiauliena - kaip ją pagaminti ir kam naudoti? Rodome žingsnis po žingsnio!

Plėšyta kiauliena vadinama ilgai žemoje temperatūroje kepta kiauliena, kuri yra labai minkšta, sultinga ir malonios tekstūros. Nors tokiai mėsai pagaminti reikia laiko, bet pati gamyba labai lengva, o skonis - tikrai vertas visų pastangų.

 

Šviežiai iškepta plėšyta kiauliena yra nuostabiai skani! Jei suderinsite ją su keptomis bulvių skiltelėmis ir mėgstamomis salotomis - tai bus nuodėmės verti pietūs ar vakarienė.  O jei iškepėte daugiau ir mėsos liko, galite drąsiai naudoti visur, kur įprastai naudotumėte maltą mėsą - į mėsainį, ant picos (ar net ant sumuštinio), į salotas, į ryžių arba makaronų patiekalus, į troškinius su daržovėmis, į įdarytas daržoves, į tortilijas ar kur tik fantazija jus nuneš!


 

Plėšytai kiaulienai pagaminti mums reikės:

 


 

  • 1 kg. kiaulienos mentės
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. maltos paprikos
  • 1 a.š. česnako miltelių
  • 1/2 a.š. maltų juodųjų pipirų

 

Svarbiausia - pasirinkti tinkamą kiaulienos dalį. Tam, kad mėsa iškeptų itin minkšta ir sultinga, reikalingas optimalus riebalų ir mėsos santykis - geriausias rezultatas pasiekiamas naudojant būtent kiaulienos mentę. Taip pat galima naudoti ir kiaulienos sprandinę, tačiau liesų dalių, pavyzdžiui, kiaulienos nugarinės, geriau šiam patiekalui nenaudoti.

 

Ilgas kepimas žemoje temperatūroje ir kitoms mėsos rūšims suteikia plėšomą tekstūrą. Tokiu būdu galima gaminti jautieną ar net vištieną, bet rezultatas nebus tokios nuostabiai švelnios ir sultingos tekstūros kaip kad kepant kiaulieną.

 

1. Ruošiame mėsą. Kiaulienos mentę nuplauname ir nusausiname. Visus prieskonius sumaišome ir prieskonių mišiniu įtriname kiaulieną.

 


 

Mėsą dedame į kepimo indą aukštesniais kraštais (gerai būtų, jog indas turėtų dangtį, kurio prireiks vėliau), šauname į iki 250 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 30 min.

 

Kai mėsa apskrunda, uždengiame kepimo indą dangčiu (jei dangčio neturite - apdenkite folija). Sumažiname orkaitės temperatūrą iki 150 laipsnių ir kepame dar 3 valandas. Šioje vietoje galima paeksperimentuoti, pridedant pageidaujamo skonio. Pavyzdžiui, į indą su kepama kiauliena galima įpilti nealkoholinio tamsiojo alaus - jis mėsai suteiks gilesnio, įdomaus aromato. Jei mėgstate, aplink mėsą išdėliokite svogūnus - mėsa įsigers jų aromato. Rudens atspalvių suteiktų obuoliai. Jeigu norite klasikinio plėšytos kiaulienos varianto, galite nieko papildomai nenaudoti, bet jei jaučiate įkvėpimą - drąsiai eksperimentuokite.

 

2. Ruošiame padažą. Kai mėsa artėja link kepimo pabaigos - laikas ruošti padažą. Tradiciškai plėšyta kiauliena maišoma ir tobulai dera su BBQ padažu. Padažo galima ir visai nedėti, bet jis suteikia drėgnumo ir išraiškingo skonio.

 

Naminiam BBQ padažui reikės:
 

 

  • 100 ml pomidorų padažo (arba sveikesnei versijai - pomidorų tyrės)
  • 50 ml vandens arba skysčio nuo keptos kiaulienos
  • 50 g rudojo cukraus (arba sveikesnei versijai - 2 v.š. medaus)
  • 1 v.š. dižono garstyčių
  • 1 v.š. baltojo vyno acto
  • 1 v.š. vorčesterio padažo
  • 1 a.š. česnako miltelių / arba 2 skiltelių česnako
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

 

3. Visus padažo ingredientus dedame į keptuvę ir maišydami kaitiname apie 5 minutes, kol padažas sutirštėja iki gana standžios tekstūros ir laikosi nesubėgdamas.

 


 

4. Mėsą suplėšome. Iškepusią mėsą suplėšome dviejų šakučių pagalba. Tai bus labai lengva - mėsa iškepa tokia minkšta, kad, galima sakyti, subyra vos palietus. O šakutės leidžia pasiekti būtent “plėšytos” mėsos tekstūrą.

 


 

5. Suplėšytą mėsą išmaišome su paruoštu naminiu BBQ padažu. Jei atrodo, kad mėsa kiek sausoka, visada galima į ją pridėti norimą kiekį skysčio, kuris atsirado kiaulienos kepimo metu. Mėsos sultingumas priklauso nuo mėsos riebumo ir gali būti skirtingas kiekvieną kartą kepant.

 


 

Patarimas:


Tokios mėsos galite kepti ir daugiau - šaldytuve sandariame indelyje ji puikiai laikosi 3 dienas, tad galima panaudoti net keliuose patiekaluose.

Plėšytą kiaulieną galima ir užšaldyti. Tiesiog sudėkite į sandarius indelius ir į šaldiklį. Visgi atšildyta plėšyta kiauliena jau nebus tokios malonios minkštutės tekstūros kaip šviežia. Ji bus kiek sausesnė ir kietesnė, tačiau vis tiek puikiai tiks, pavyzdžiui, makaronų ar ryžių patiekalams pagardinti.

 

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (3)
Rima
2021-09-25 19:52
O jei mazesni mesos gabsla kepsim, kaip paskaiciuoti optimalu kepimo laika? ATSAKYTI
LAIMA
2020-11-30 16:35
Esu gaminusi pagal kelis siūlomus internete receptus... Bet šis - yra pats pačiausias ir skaniausias. Taip pat ypatingai skanus padažas gaunasi . Dėkoju Jums :)
ATSAKYTI
Lina ir Rimvydas
2020-11-28 18:07
Pamėginkite tokios išsikepti. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital