Prieskoniai ant palangės - kas tinka ir kaip užsiauginti?

2017-03-16
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Prieskoniai ant palangės - kas tinka ir kaip užsiauginti?
@ Shutterstock

Prasidėjus pavasariui norisi daugiau žalumos, šviežumo ir gaivių kvapų! Skubame į pagalbą ir patariame, kaip ir ką galima užsiauginti virtuvėje ant palangės!

Yra daugybė prieskonių, kuriuos galime užsiauginti namuose - tereikia šviesos, vazono ir noro eksperimentuoti. 

 

Nuo ko pradėti?

 

Prieskonių auginimui labiausiai tinka palangės, kur patenka daugiausiai saulės šviesos. Didžioji dalis prieskoninių augalų geriausiai auga, kai gauna apie 5 valandas ryškios saulės šviesos per dieną. Tiesa, svogūnų laiškams ir petražolėms pakakas ir kiek mažiau - 4 valandų. 

Vazonas tiks praktiškai bet koks, jei jis bus bent 15 cm gylio ir turės skylutes apačioje vandeniui nutekėti.  Jeigu turite galimybę, rinkitės kuo didesnį vazoną, kad šaknys turėtų kur plėstis. Žemių mišinį galite nusirpikti parduotuvėje ar tiesiog išsikasti lauke (ne smėlio!). Pirmiausia žemę reikėtų išdalinti į vazonus ir palaistyti, kad gerai pradėktų, išmaišyti ir palikti sušilti iki kambario temperatūros. 

Paprasčiausia sodinti sodinukus, tačiau, sekdami nurodymus ant pakuotės, galite sėti ir sėklas. Tuomet žemė tūrėtų būtų drėgna ir visą vazoną galite pridengti plėvele, sukurdami šiltnamio efektą, kol sėklos sudygs.

Ant palangės užauginti prieskoniai, žinoma, augs mažesni nei darže, tačiau džiaugtis jų skoniais galėsite ištisus metus!

 

Bazilikas

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tai vienmetis augalas, tačiau kvapniais jo lapeliais galėsite mėgautis gana ilgai, žemė jam turėtų būti palaikoma nuolat šiek tiek drėgna. Bazilikas laibai mėgstamas Viduržemio šalių virtuvėje, puikiai dera su mėsa bei daržovėmis, naudojami ir švieži, sultingi labai ir džiovinti. Patiekalai baziliku gardinami gaminimo pabaigoje, kad jis neprarastų savo puikaus aromato. Siūlome išbandyti šiuos puikius makaronus su naminiu pesto, kad pasimėgautumėte savo auginimo vaisiais.

 

Lauras

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Auga lėtai, tačiau gali pasiekti nedidelio naminio medelio ar krūmelio ūgį. Jei mėgstate iššūkius - šis prieskonis Jums. Laurų lapai džiovinami, o namuose užauginti, geros kokybės gali būti įvairių žalios spalvos atspalvių, lenkiami nelūžti. Lauro lapus siūlome išbandyti verdant pasakiškai gardų liežuvį - prieskonių derinys tiesiog užburia! 

 

Laiškiniai česnakai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Laiškinius česnakus, kaip ir bazilikus, reikėtų auginti nuolat palaikant drėgmę. Baigiant žydėti, laiškus reikėtų nupjauti ir jie atžels - taip jais mėgautis galėsite ilgiau! Laiškiniai česnakais galima gardinti salotas, sriubas, kiaušinienes, žuvies bei bulvių patiekalus, tinka net šaltibarščiams. Puikus laiškinių česnakų skonis juntamas šiuose tunu įdarytuose kiaušiniuose, kurie tiks ir šventiniam stalui!

 

Kalendra

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Viena populiariausių prieskoninių žolelių visame pasaulyje, mes ją labai mėgstame! Vizualiai šiek tiek panašios į petražoles, bet skleidžia daug stipresnį aromatą. Kalendos lapelių bei stiebelių nepatariama termiškai aprodoti, todėl puikiai tinka salotose, padažuose, o karštus patiekalus ja gadinti rekomenduojama prieš pat patiekiant. Kalendra ypač mėgstama Azijos virtuvės wok patiekaluose. Kalendra gardiname ir puikiuosius kalakutienos kukulaičius!

 

Krapai

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Krapas yra vienmetis, gana greitai augantis augalas, tačiau tik tuomet, kai gauna daug saulės - kitaip greitai išauga į aukštį, tačiau neužaugina daug šakelių, kurios naudojamos maistui. Krapai pagardinti įvairias daržovių salotas, be krapų neįsivaizduojame ir šaltibarščių. Šakeles galite šaldyti ir, kai neturite užsiauginę šviežių, šaldytu gardinti sriubas ar troškinius.

 

Raudonėlis

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Nurinkti lapeliai dažnai paskatina augti naujus, todėl juo mėgautis galėsite vėl ir vėl! Raudonėlis puikiai dera troškiniuose, salotose, su mėsa ir daržovėmis, naudojamas makaronų patiekalams bei picoms, klasikinėms Graikiškoms salotoms. Nepamainomas jis ir šiame labai paprastame gardžiosios lazanijos recepte, kuriai suteikia pasakiško aromato ir skonio! 

 

Petražolės

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Klasikinė žolelė, kuri tinka daugeliui patiekalų ne tik pagardinti, bet ir papuošti! Petražolėmis gardinama mėsa, paukštiena, žuvis, daržovės bei ypač dera troškiniuose. Taip pat petražolės dažnai naudojamos sviestui aromatizuoti, pvz., gaminant skaniuosius Kijevo kotletus!

 

Rozmarinas

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Rozmarinu gardinkite paukštieną, raudoną mėsą, žvėrieną, daržovių patiekalus bei keptus ant grotelių, sriuboms - jis tinka beveik visur! Rozmarinas yra gan aitraus ir stipraus aromato, todėl juo skaninant patiekalus, reikėtų elgtis atsargiai. Rozmarinu siūlome gardinti kvapnią vištienos skilvelių sriubą!

 

Čiobreliai

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Stipraus ir malonaus kvapo, nelepus augalas, kuriuo džiaugtis galėsite bent kelis metus. Dera ne tik su mėsa bei daržovėmis, juo galite gardinti net vaisių salotas! Šviežiais ir džiovintais galite skaninti arbatą, sriubas, ypač tinka ankštinių daržovių patiekaluose. Siūlome tuo įsitikinti ragaujant sušildančio ir labai sotaus dešros ir pupelių troškinio.

 

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital