Obuolių pyragais aplink pasaulį - 9 tradiciniai receptai iš įvairių šalių

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2016-09-28
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Obuolių pyragais aplink pasaulį - 9 tradiciniai receptai iš įvairių šalių

Obuolių pyragas - jaukumu kvepianti rudens klasika. Manoma, kad obuolių pyrago gimtinė yra Vokietija arba Anglija, tačiau šiandien įvairūs obuolių pyragai kepami visame pasaulyje. Nuo sviestu ir cinamonu kvepiančio olandiško Appelkruimeltaart iki karameliniu saldumu gundančio prancūziško Tarte Tatin...



Amerikietiškas obuolių pyragas (angl. Apple pie)

 

Nuotr. šalt. Sigita Cooks

 

Amerikietišką obuolių pyragą sudaro trys sluoksniai - trapios sviestinės tešlos pagrindas, karamelizuotų, cinamonu, muskato riešutais gardintų obuolių įdaras bei vientisas ar grotelėmis supintas sviestinės tešlos dangtis.

Obuolių pyragus JAV XVII - XVIII a. išpopuliarino emigrantai iš Anglijos, Olandijos ir Švedijos. Ilgainiui šis desertas tapo tikru „amerikietiškos svajonės“, turtingo, sotaus ir ramaus gyvenimo simboliu. Įdomu tai, kad tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas gali būti patiekiamas ne tik su ledais ar plakta grietinėle, bet ir su čederio sūrio riekele. Šio puikaus pyrago receptą rasite čia.

 

Itališkas obuolių pyragas (ital. Crostata)

 

Nuotr. šalt. Baking Secrets

 

Itališkas obuolių pyragas gaminamas iš trapios tešlos, kurios užlenkti krašteliai laiko stambiai pjaustytų bei kvapiais prieskoniais, citrusinių vaisių žievelėmis ar sultimis gardintų obuolių gabaliukus.

Manoma, kad šiuolaikinį crostata pyragą XV a. sukūrė bei savo receptų knygoje išspausdino šefas Martino de Rossi. Šiam skanėstui naudojami tiek obuoliai, tiek ir kiti vaisiai bei uogos (persikai, abrikosai, vyšnios, slyvos). Kepamas ir tuščias crostata pagrindas, kuris vėliau pripildomas plikytu kremu, apiberiamas šviežiais vaisių ir uogų gabaliukais.  Šio puikaus pyrago receptą rasite čia.

 

 

Austriškas štrudelis (vok. Strudel)

 

Nuotr. šalt. Feast of Guilty Pleasures

 

Austriškas štrudelis kepamas iš elastingos, rankomis tampytos, plonytės tešlos (sakoma, kad per ją turi būti įmanoma laikraštį skaityti) ir rūgštokų obuolių, razinų bei džiūvėsių įdaro, pagardinto cukrumi, cinamonu bei romu.

Štrudelis išpopuliarėjo XVIII a. Habsburgų valgomose teritorijose, jį sukurti įkvėpė tradicinė turkų konditerija. Šiandien štrudeliai kepami daugelyje šalių, tačiau jiems dažniausiai naudojama gerokai lengviau ir greičiau paruošiama sluoksniuota tešla bei patys įvairiausi įdarai (aguonos, slyvos, vyšnios, riešutai, o taip pat ir sūris, daržovės). Šio puikaus pyrago receptą rasite čia.

 

 

Liuksenburgo obuolių pyragas (vok. Äppelkuch)

 

Nuotr. šalt. Global Table Adventure

 

Obuoliai (kartais jiems kompaniją palaiko slyvos) dėliojami ant minkšto, puraus tešlos pagrindo, o pyragas užpilamas saldžiu kiaušinių bei pieno plakiniu, kurio dėka iškepęs Äppelkuch tiesiog tirpsta burnoje. Paskutinis kepinio štrichas - glazūravimas cinamoniniu persikų džemu.

Liuksenburgas - miniatiūrinė valstybė, besiribojanti su Vokietija, Prancūzija bei Belgija. Šios šalies virtuvė - sočių, kaimui būdingų vokiškų patiekalų ir subtilios Prancūzijos kulinarijos mišinys. Šio puikaus pyrago receptą rasite čia.

 

 

San Marino obuolių pyragas (ital. Bustrengo)

 

Nuotr. šalt. Skanios dienos

 

Minkštas, kvapnus ir sotus pyragas kepamas iš kvietinių bei kukurūzų miltų mišinio, obuolių, džiovintų figų ir razinų. Jis pagardinamas medumi, apelsinų ir citrinų žievelėmis bei cinamonu.

Bustrengo - tradicinis Kalėdų kepinys, kuris mėgstamas visus metus. Šis pyragas yra tikras San Marino pasidižiavimas tačiau jis kepamas visoje šiaurės Italijoje, ypač Bolonijos provincijoje. Šio puikaus pyrago receptą rasite čia.

 

 

Angliškas obuolių trupiniuotis (angl. Apple crumble)

 

Nuotr. šalt. Cake of the Week

 

Su prieskoniais, ruduoju cukrumi, cinamonu bei kitais prieskoniais karamelizuoti obuoliai puikiai dera su traškia, avižinių dribsnių dribsnių plutele. Žinoma, dosnus šaukštas vanilinių ledų yra būtinas!

Šis desertas vienodai populiarus visose anglakalbėse šalyse, o britai ir amerikiečiai niekaip nesutaria dėl jo tikrosios kilmės. JAV ir Kanadoje trupiniuotis vadinamas apple crisp, Anglijoje, Autralijoje ir Naujojoje Zelandijoje - apple crumble. Tradiciškai su obuoliais kepamas desertas turi nemažai šiuolaikinių variacijų - obuoliai maišomi su rabarbarais, spanguolėmis, braškėmis, trupiniuočiai taip pat kepami su bananais, persikais, vyšniomis. Šio puikaus pyrago receptą rasite čia.

 

 

Apverstas prancūziškas obuolių pyragas (pranc. Tarte Tatin)

 

Nuotr. šalt. Sigita Cooks

 

Apverstas obuolių pyragas - kaskart mažas stebuklas. Saldžia karamele pasidengę gintariniai obuoliai atsiskleidžia tik apvertus traškų pagrindą.

Teigiama, kad šis pyragas netyčia buvo sukurtas „Tatin“ viešbutyje, Prancūzijoje. Viešbutis priklausė seserims Tatin, viena jų atliko administracinį darbą, kita sukosi virtuvėje. Pastaroji pradėjo gaminti tradicinį obuolių pyragą, bet persistengė karamelizuodama obuolius, išsigando, pasimetusi uždėjo tešlos lakštą ant viršaus ir su visa keptuve pašovė krosnin. Apvertusi pyragą moteris maloniai nustebo ir surizikavo jį patiekusi svečiams. Visiems patiko prieš 130 metų, patinka ir šiandien! Šio puikaus pyrago receptą rasite čia.

 

 

Kroatiškas sluoksniuotas obuolių pyragas (kroat. Međimurska gibanica)

 

Nuotr. šalt. Recipeci.com

 

Sluoksniuotos tešlos lakštais užkloti keturi gardūs įdarai - piene mirkytų trintų aguonų, varškės, taip pat piene mirkytų ir smulkintų riešutų ir tarkuotų obuolių. Susluoksniuotas pyragas užpilamas grietinės ir sviesto ir/ arba kiaušinių mišiniu, tad iškepęs desertas yra drėgnas, tiesiog tirpstantis burnoje.

Šis tradicinis pyragas pradėtas kepti šalies šiaurėje, tačiau šiandien jis populiarus ne tik visoje Kroatijoje, bet ir kitose Balkanų šalyse. Labai sotus pyragas valgomas tiek karštas, tiek ir atvėsęs, supjaustytas nedideliais gabalėliais.  Šio puikaus pyrago receptą rasite čia.

 

 

Rusiškas biskvitinis obuolių pyragas (rus. Шарлотка)

 

Nuotr. šalt. Gastronom.ru

 

Daugelio mėgstamas, greitai paruošiamas, nedaug ingredientų reikalaujantis biskvitinis pyragas su obuolių gabaliukais.

Pyragas „Šarlotė“ puikiai žinomas visame pasaulyje. Tiesa, šiuo vardu vadinami du visiškai skirtingi desertai. Tarybų Sąjungai priklausiusiose valstybėse tai bikskvitas su obuoliais. Kitose šalyse „Šarlotė“ yra desertas iš šviesios duonos, biskvito ar „Damų pirštelių“ sausainių bei plikyto kremo ar šokoladinių putėsių. ŠŠio puikaus pyrago receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital