Koldūnai - iš Sibiro po visą pasaulį paplitęs, Rytų Europoje ypač mėgstamas patiekalas. Koldūnus galima pasigaminti tikrai labai lengvai ir greitai. Straipsnyje išmokysime suminkyti plikytą, prie rankų nelimpančią tešlą, parodysime, kaip iškart suformuoti daugybę dailių koldūnų, naudojant tiesiog nuostabią, darbą malonumu paverčiančią formą bei pasidalinsime keliais gardžių koldūnų įdarų receptais. Pažadame, kad vos po pusvalandžio galėsite gardžiuotis puikiausiais naminiais koldūnais!
Pati geriausia plikyta koldūnų tešla
Išbandę Renatos iš tinklaraščio KumutesVirtuve.lt plikytų koldūnų tešlą koldūnus gaminsite tik su ja - neveltui šios puikios tešlos receptas akimirksniu pasklido internete. Ši koldūnų tešla lengvai pagaminama, jos nereikia ilgai minkyti, ji visai nelimpa prie rankų, kočėlo ar formelių, tad dirbti labai patogu, o koldūnai suformuojami ypač greitai.
Jums reikės:
3 stiklinių miltų (paprastų Aukščiausios rūšies, ne Ekstra; naudojamos stiklinės dydis - 240 ml)
1 stiklinės verdančio vandens;
5 šaukštų aliejaus;
1 žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
Miltus persijokite į dubenį, įmaišykite druską, supilkite aliejų ir išmaišykite. Supilkite verdantį vandenį ir greitai išmaišykite. Truputį palaukite, kol šiek tiek atvės ir nebus perdėm karšta minkyti. Suminkykite tešlą. Ji turi būti elastinga, bet minkšta. Jei atrodo per sausa, įpilkite šlakelį vandens (tiks ir kambario temperatūros, nebūtinai karštas).
Iš suminkytos tešlos formuokite koldūnus su mėgiamu įdaru.
Kaip naudoti koldūnų formą ir iškart pagaminti daaaug koldūnų?
Suminkius puikiąją plikytą tešlą belieka gaminti koldūnus. Tam pasitarnaus koldūnų forma, kurią galite nusipirkti internetu (tiesiog paieškoje įveskite "forma koldūnams" ir rasite ne vieną pardavėją) arba didžiųjų prekybos centrų įrankių ir indų skyriuose. Egzistuoja įvairios formelės, tačiau pačios populiariausios yra plastikinės arba metalinės formos šešiakampiams koldūnams bei plastikinės ar iš metalo pagamintos itališkų raviolių formelės.
Nesvarbu, kokią formelę pasirinksite, koldūnų gaminimo eiga bus tokia pati - kviečiame pasižiūrėti nuotraukas ir įsitikinti, kad tai paprastas, smagus ir tikrai greitas procesas.
1. Formos (ne)paruošimas
Puikioji plikyta koldūnų tešla (jos receptą rasite straipsnio pradžioje) visai nelimpa, tad formelės nereikia niekaip paruošti - jos nereikia nei tepti aliejumi, nei barstyti miltais. Jeigu naudojate kitokią koldūnų tešlą, tai formelę šiek tiek apsijokite miltais.
2. Iškočiokite tešlos lakštą
Dalį pasiruoštos koldūnų tešlos iškočiokite į maždaug 2 mm plonumo lakštą. Jį uždėkite ant formos. Lengvai prispauskite, išlyginkite kraštelius.
3. Įdarą dėliokite į formą
Būsimieji koldūnų kontūrai šiek tiek persišvies. Kiekvieną duobutę užpildykite pasirinktu įdaru (net 5 įdarų receptus rasite straipsnio pabaigoje).
4. Užpildykite visą formą
Nedideliais įdaro kąsneliais užpildykite visas formos duobutes.
5. Formą užklokite tešla
Dar vieną tešlos lakštą taip pat iškočiokite iki 2 mm plonumo. Jį uždėkite ant pirmojo lakšto su įdaru. Atsargiai ir lengvai ištempkite, išlyginkite.
6. Pakočiokite
Kočėlu keletą kartų „pereikite“ per formos viršų. Formos krašteliai įsirėš į tešlą ir ją supjaustys, suformuojant visą būrį dailių, vienodų koldūnų.
7. Išimkite koldūnus iš formos
Tešlos likučius nuimkite nuo formos šonų. Formą apverskite ir lengvai spustelint pirštais išstumkite koldūnus iš formos.
8. Virkite arba šaldykite koldūnus
Paruoštus koldūnus virkite pasūdytame, verdančiame vandenyje 5-7 min. (iki koldūnai iškils į paviršių) arba užšaldykite. Norėdami, kad šaldyti koldūnai nesuliptų juos, visų pirma, viena eile, kad nesiliestų tarpusavyje sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, lėkštės ar pjaustymo lentelės. Tada pašaukite ją į šaldiklį ir, kai sustings, suberkite į šaldiklio vietą taupančius šaldymo maišelius.
5 koldūnų įdarų receptai kiekvienam skoniui
Paprastas jautienos įdaras koldūnams
Jums reikės:
400 g jautienos faršo ar smulkiai sukapotos mėsos;
1 šaukšto grietinės arba aliejaus;
1 šaukštas sultinio;
1 svogūno;
3 skiltelių česnako;
Pagal skonį druskos, pipirų, mairūno.
Gaminimas:
Jautieną sumaišykite su aliejumi arba grietine, įpilkite sultinio, įmaišykite smulkiai sukapotą svogūną, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais, mairūnu. Kruopščiai išmaišykite, išminkykite įdarą.
Rytietiškas kiaulienos įdaras koldūnams
Jums reikės:
400 g riebesnės kiaulienos;
1 kiaušinio;
2 skiltelių česnako;
2 šaukštų smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų;
1 šaukšto sojų padažo;
1 šaukštelio sezamų aliejaus;
0,5 šaukštelio sutarkuotos imbiero šaknies;
Saujos smulkinto kininio kopūsto;
Pagal skonį druskos, pipirų.
Gaminimas:
Kiaulieną sumalkite arba smulkiai sukapokite, įmuškite kiaušinį, įmaišykite spaustuku perspaustą česnaką, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, smulkiai pjaustytą kininį kopūstą, pilkite aliejų ir sojų padažą, sudėkite sutarkuotą imbiero šaknį, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais. Viską labai gerai išmaišykite.
Vištienos ir žalumynų įdaras koldūnams
Jums reikės:
400 g vištų šlaunelių mėsos;
2 šaukštų aliejaus;
1 svogūno;
3 skiltelių česnako;
3-4 šaukštų smulkintų žalumynų (ypač tinka petražolės arba kalendra);
Pagal skonį druskos, pipirų.
Gaminimas:
Aliejų įkaitinkite keptuvėje, apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną iki kol suminkštės, apie 4-5 min., tuomet pridėkite spaustuku perpaustą česnaką, išmaišykite ir dar minutėlę pakaitinkite. Palaukite, kol truputį atvės ir įmaišykite į permaltų vištienos šlaunelių faršą. Pagardinkite smulkintais žalumynais, druska, pipirais. Įdarą labai gerai išmaišykite.
Varškės ir špinatų įdaras koldūnams
Jums reikės:
300 g varškės;
300 g špinatų;
0,5 svogūno;
1 šaukšto aliejaus;
Pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato.
Gaminimas:
Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite gerai įkaitintame aliejuje, kol suminkštės. Tuomet suberkite pasmulkintus špinatus, išmaišykite ir dar minutėlę pakaitinkite. Palaukite, kol truputį atvės ir sumaišykite su varške. Įdarą pagardinkite druska, pipirais, maltu muskatu ir labai gerai išmaišykite, ištrinkite.
Uogų įdaras koldūnams
Jums reikės:
400 g mėgiamų uogų (vyšnių, mėlynių, braškių, aviečių...);
1 šaukšto cukraus;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
1 šaukštelio krakmolo;
Trupučio džiovintų arba šviežių mėtų.
Gaminimas:
Uogas (jeigu naudojate šaldytas, tai jas atšildykite, nuspauskite skysčio perteklių), cukrų ir vanilinį cukrų suberkite į nesvylantį puodą, šiek tiek patrinkite. Maišant pakaitinkite, kol ištirps cukrus, tuomet suberkite krakmolą ir ant nedidelės ugnies pavirkite, kol sutirštės. Įberkite mėtų, išmaišykite ir palaukite, kol kvapnus ir skanus įdaras atvės.