Naminiai koldūnai per pusvalandį - parodysime kaip!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-10-24
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 21)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 21)
Naminiai koldūnai per pusvalandį
Shutterstock

Koldūnai - iš Sibiro po visą pasaulį paplitęs, Rytų Europoje ypač mėgstamas patiekalas. Koldūnus galima pasigaminti tikrai labai lengvai ir greitai. Straipsnyje išmokysime suminkyti plikytą, prie rankų nelimpančią tešlą, parodysime, kaip iškart suformuoti daugybę dailių koldūnų, naudojant tiesiog nuostabią, darbą malonumu paverčiančią formą bei pasidalinsime keliais gardžių koldūnų įdarų receptais. Pažadame, kad vos po pusvalandžio galėsite gardžiuotis puikiausiais naminiais koldūnais!



Pati geriausia plikyta koldūnų tešla

Išbandę Renatos iš tinklaraščio KumutesVirtuve.lt plikytų koldūnų tešlą koldūnus gaminsite tik su ja - neveltui šios puikios tešlos receptas akimirksniu pasklido internete. Ši koldūnų tešla lengvai pagaminama, jos nereikia ilgai minkyti, ji visai nelimpa prie rankų, kočėlo ar formelių, tad dirbti labai patogu, o koldūnai suformuojami ypač greitai.

Jums reikės:
3 stiklinių miltų (paprastų Aukščiausios rūšies, ne Ekstra; naudojamos stiklinės dydis - 240 ml)
1 stiklinės verdančio vandens;
5 šaukštų aliejaus;
1 žiupsnelio druskos.

Gaminimas:
Miltus persijokite į dubenį, įmaišykite druską, supilkite aliejų ir išmaišykite. Supilkite verdantį vandenį ir greitai išmaišykite. Truputį palaukite, kol šiek tiek atvės ir nebus perdėm karšta minkyti. Suminkykite tešlą. Ji turi būti elastinga, bet minkšta. Jei atrodo per sausa, įpilkite šlakelį vandens (tiks ir kambario temperatūros, nebūtinai karštas).

Iš suminkytos tešlos formuokite koldūnus su mėgiamu įdaru.



Kaip naudoti koldūnų formą ir iškart pagaminti daaaug koldūnų?

Suminkius puikiąją plikytą tešlą belieka gaminti koldūnus. Tam pasitarnaus koldūnų forma, kurią galite nusipirkti internetu (tiesiog paieškoje įveskite "forma koldūnams" ir rasite ne vieną pardavėją) arba didžiųjų prekybos centrų įrankių ir indų skyriuose. Egzistuoja įvairios formelės, tačiau pačios populiariausios yra plastikinės arba metalinės formos šešiakampiams koldūnams bei plastikinės ar iš metalo pagamintos itališkų raviolių formelės.

Nesvarbu, kokią formelę pasirinksite, koldūnų gaminimo eiga bus tokia pati - kviečiame pasižiūrėti nuotraukas ir įsitikinti, kad tai paprastas, smagus ir tikrai greitas procesas.

 

 

1. Formos (ne)paruošimas

Puikioji plikyta koldūnų tešla (jos receptą rasite straipsnio pradžioje) visai nelimpa, tad formelės nereikia niekaip paruošti - jos nereikia nei tepti aliejumi, nei barstyti miltais. Jeigu naudojate kitokią koldūnų tešlą, tai formelę šiek tiek apsijokite miltais.
 

 

 

2. Iškočiokite tešlos lakštą

Dalį pasiruoštos koldūnų tešlos iškočiokite į maždaug 2 mm plonumo lakštą. Jį uždėkite ant formos. Lengvai prispauskite, išlyginkite kraštelius.
 

 


3. Įdarą dėliokite į formą

Būsimieji koldūnų kontūrai šiek tiek persišvies. Kiekvieną duobutę užpildykite pasirinktu įdaru (net 5 įdarų receptus rasite straipsnio pabaigoje).
 

 

 

4. Užpildykite visą formą

Nedideliais įdaro kąsneliais užpildykite visas formos duobutes.

 

 

 

5. Formą užklokite tešla

Dar vieną tešlos lakštą taip pat iškočiokite iki 2 mm plonumo. Jį uždėkite ant pirmojo lakšto su įdaru. Atsargiai ir lengvai ištempkite, išlyginkite.

 


 

6. Pakočiokite

Kočėlu keletą kartų „pereikite“ per formos viršų. Formos krašteliai įsirėš į tešlą ir ją supjaustys, suformuojant visą būrį dailių, vienodų koldūnų.
 

 

 

7. Išimkite koldūnus iš formos

Tešlos likučius nuimkite nuo formos šonų. Formą apverskite ir lengvai spustelint pirštais išstumkite koldūnus iš formos.

 

 


8. Virkite arba šaldykite koldūnus

Paruoštus koldūnus virkite pasūdytame, verdančiame vandenyje 5-7 min. (iki koldūnai iškils į paviršių) arba užšaldykite. Norėdami, kad šaldyti koldūnai nesuliptų juos, visų pirma, viena eile, kad nesiliestų tarpusavyje sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, lėkštės ar pjaustymo lentelės. Tada pašaukite ją į šaldiklį ir, kai sustings, suberkite į šaldiklio vietą taupančius šaldymo maišelius.

 


 


5 koldūnų įdarų receptai kiekvienam skoniui


Paprastas jautienos įdaras koldūnams

Jums reikės:
400 g jautienos faršo ar smulkiai sukapotos mėsos;
1 šaukšto grietinės arba aliejaus;
1 šaukštas sultinio;
1 svogūno;
3 skiltelių česnako;
Pagal skonį druskos, pipirų, mairūno.

Gaminimas:
Jautieną sumaišykite su aliejumi arba grietine, įpilkite sultinio, įmaišykite smulkiai sukapotą svogūną, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais, mairūnu. Kruopščiai išmaišykite, išminkykite įdarą.



Rytietiškas kiaulienos įdaras koldūnams

Jums reikės:
400 g riebesnės kiaulienos;
1 kiaušinio;
2 skiltelių česnako;
2 šaukštų smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų;
1 šaukšto sojų padažo;
1 šaukštelio sezamų aliejaus;
0,5 šaukštelio sutarkuotos imbiero šaknies;
Saujos smulkinto kininio kopūsto;
Pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Kiaulieną sumalkite arba smulkiai sukapokite, įmuškite kiaušinį, įmaišykite spaustuku perspaustą česnaką, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, smulkiai pjaustytą kininį kopūstą, pilkite aliejų ir sojų padažą, sudėkite sutarkuotą imbiero šaknį, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais. Viską labai gerai išmaišykite.



Vištienos ir žalumynų įdaras koldūnams

Jums reikės:
400 g vištų šlaunelių mėsos;
2 šaukštų aliejaus;
1 svogūno;
3 skiltelių česnako;
3-4 šaukštų smulkintų žalumynų (ypač tinka petražolės arba kalendra);
Pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Aliejų įkaitinkite keptuvėje, apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną iki kol suminkštės, apie 4-5 min., tuomet pridėkite spaustuku perpaustą česnaką, išmaišykite ir dar minutėlę pakaitinkite. Palaukite, kol truputį atvės ir įmaišykite į permaltų vištienos šlaunelių faršą. Pagardinkite smulkintais žalumynais, druska, pipirais. Įdarą labai gerai išmaišykite.



Varškės ir špinatų įdaras koldūnams

Jums reikės:
300 g varškės;
300 g špinatų;
0,5 svogūno;
1 šaukšto aliejaus;
Pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato.

Gaminimas:
Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite gerai įkaitintame aliejuje, kol suminkštės. Tuomet suberkite pasmulkintus špinatus, išmaišykite ir dar minutėlę pakaitinkite. Palaukite, kol truputį atvės ir sumaišykite su varške. Įdarą pagardinkite druska, pipirais, maltu muskatu ir labai gerai išmaišykite, ištrinkite.



Uogų įdaras koldūnams

Jums reikės:
400 g mėgiamų uogų (vyšnių, mėlynių, braškių, aviečių...);
1 šaukšto cukraus;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
1 šaukštelio krakmolo;
Trupučio džiovintų arba šviežių mėtų.
 

Gaminimas:
Uogas (jeigu naudojate šaldytas, tai jas atšildykite, nuspauskite skysčio perteklių), cukrų ir vanilinį cukrų suberkite į nesvylantį puodą, šiek tiek patrinkite. Maišant pakaitinkite, kol ištirps cukrus, tuomet suberkite krakmolą ir ant nedidelės ugnies pavirkite, kol sutirštės. Įberkite mėtų, išmaišykite ir palaukite, kol kvapnus ir skanus įdaras atvės.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (11)
Gintarė
2021-09-24 19:17
Gaminau ne kartą, viskas pavyko puikiai. ATSAKYTI
Kristina
2018-05-31 16:28
Viena pastaba : uzminkius tešlą ją reikia palikti 10ciai minučių kad pradėtų gamintis glitimas ir tešla pailsėtų ;) o šiaip jeigu būtų be aliejaus tai būtų tipinė Japoniška Wonton tešla :) ATSAKYTI
Dali
2018-05-30 07:40
Labai gera tesla ATSAKYTI
Isbandziusi
2018-02-08 13:14
Receptas super! Laabai patiko tesla, o su jos likuciu smagiai zaide vaikai :) irgi kociojo, minke :) ATSAKYTI
Laimutė
2017-11-05 18:42
Aš turiu 2 koldūnų formas iš metelo ir platino. Tai super institucijų receptas. Aš daug kartų gaminau. ATSAKYTI
As
2017-03-25 18:22
Pasidarykite mazus farso rutuliukus ir trumpam idekite juos i saldikli. Tada ant teslos deliokite siek tiek apsalusi farsa. Uzdekite kita teslos lapa. Taip farsas liks savo vietoje ir koldunai bus grazus ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2017-03-26 12:37
Ačiū už šaunų patarimą! Kitąsyk gamindami su šia forma būtinai jį išbandysime :-) ATSAKYTI
Marijona
2019-02-25 10:22
Super sumanyta! Aciu,isbandysiu! ATSAKYTI
Berta
2017-03-22 19:47
Labai gaila, bet su ta forma nieko neišeina, jau bandžiau bent tris kartus ir išmečiau ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2017-03-22 21:30
Berta, o kuri dalis nepavyksta, kas nutinka? Nes mes nuo tada, kai šią formą atradome, visada su ja gaminame, nes tikrai daug greičiau negu tradiciniu būdu. Ir gaminame su ta pačia paprasčiausia plastikine, kurią ir nufotografavome. Patikslinkite, galbūt padėsime atrasti nesėkmės priežastį ir grąžinti pasitikėjimą šiuo koldūnų gamybos metodu :-) ATSAKYTI
Lina
2017-03-24 09:00
Mes ta forma turime metaline dar mano tėvelių labai senai su ja darome labai jau geras variantas tik truputį reikia pabarstyti miltų prieš dedant iškočiota masę svarbu nusipirkti nebrokuota koldunine nes kitu kojelės būna labai trumpos ir nieko nesigauna pirkdami atkreipkite i tai dėmesį sėkmės jums tikrai nėra geriausio varianto kaip koldunine ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital