Naminė marinuota silkė - kaip ją paruošti tikrai skaniai + 9 marinavimo receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-03-09
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Naminė marinuota silkė
@ Shutterstock

Silkė - Lietuvoje bei daugelyje Europos šalių ypač populiari žuvis, kuri vertinama dėl riebumo ir švelnaus skonio. Silkė puikiai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais, tad ją marinuojant ir vėliau naudojant patiekaluose galima išgauti skirtingus skonius ir tą pačią žuvį pateikti vis naujai. Siūlome išmokti namuose marinuoti pačią skaniausią silkę ir dalinamės puikiausiais silkės marinatų receptais.



Marinuojame silkę namuose: perkame, išpjauname filė ir verdame marinatą

1. SILKĖS PASIRINKIMAS. Atlanto vandenyne sužvejotos silkės tradiciškai užsūdomos laive arba iškart grįžus į krantą. Pirkėjai kokybiškų ir šviežių, silpai sūdytų silkių gali įsigyti tiesiai iš statinaičių turguose ar specializuotose žuvies ir jūrų gėrybių parduotuvėse. Kiek rečiau galima rasti ir nesūdytų, šaldytų silkių, o daugumoje parduotuvių bei prekybos centrų visuomet galima įsigyti šaldytų strimelių - Atlantinių silkių porūšio, smulkesnių, tačiau taip pat labai gardžių žuvelių. Strimeles galite ruošti taip pat, kaip silkes, tačiau patogiau išpjauti ne filė (ji bus labai mažutė), o išklotines ir jų papildomai nebepjaustyti.

Sūdyta silkė. Pirkdami silkę (ar bet kurią kitą žuvį) ją gerai apžiūrėkite. Sveikos ir šviežios žuvies akys turi būti skaidrios, sveikos, neįdubusios, oda - žvilgi, pavilvės - be gleivių, žiaunos (jeigu jos nepašalintos. Išskirtinės kokybės, pirmųjų sezono silkių žiaunos išpjaunamos dėl kiek nemalonaus kvapo) - be kraujo dėmių, nesutižusios.

Įvertinkite silkės formą, dydį, žuvį palieskite. Silkė turi būti lygi, be pažeidimų, įpjovų, neįprastų gumbelių. Stambi žuvis bus riebesnė, ryškesnio skonio. Žuvį palieskite, spustelėkite pirštais - ji turi būti elastinga, nesutežusi, jūsų pirštai jokiu būdu neturi susmigti į žuvį, palikti ryškias, neišsilyginančias įdubas.

Silkes taip pat būtinai pauostykite. Jų kvapas turi būti „sūrokas“, tačiau švelnus. Vertėtų sunerimti, jeigu sūdyta silkė skleidžia neįprastą (pavyzdžiui, prieskonių ar acto kvapą) - gali būti, kad nesąžiningas pardavėjas įvairiais priedais maskuoja nelabai šviežios žuvies kvapą.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Šaldyta silkė. Šaldytos žuvies kokybę įvertinti šiek tiek sunkiau. Visų pirma, apžiūrėkite įpakavimą - jis turi būti vientisas, be pažeidimų, ledo kristalai jo viduje turi būti smulkūs, pabirę tolygiai, didelės ledo sankaupos rodo, kad žuvis galėjo būti laikoma netinkamai, ji galėjo atitirpti ir vėl būti užšaldyta.

Apžiūrėkite viduje esančias žuvis, jų spalva turi būti vientisa, be ryškių patamsėjimų ar šviesių dėmių. Žuvys anaiptol neturi būti „tvarkingos“ - įvairūs nelygumai, įdubimai parodo, kad žuvis buvo užšaldyta šviežia, iškart sužvejojus ir sudėjus kartu su kitomis žuvimis (jų susilietimo vietose susiformavo įdubimai, įlenkimai). Jeigu žuvis visiškai lygi, galima įtarti, kad ji buvo atšildyta ir užšaldyta pakartotinai (žinoma, tai nėra absoliuti taisyklė, kai kurios žuvelės užšąla labai dailiai, tačiau tai pasitaiko retai).

Šaldytą žuvį labai svarbu teisingai atšildyti. Tai padaryti reikia žuvį padėjus į šaldytuvą arba pamerkus į šaltą vandenį. Lėtai atšylanti žuvis išlaikys struktūrą, bus nesausa ir skani.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. SILKĖS FILE PARUOŠIMAS. Nusipirktą sūdytą arba atšildytą silkę gerai nuplaukite po šaltu, tekančiu vandeniu, atsargiai nupurtykite, vandens perteklių nusausinkite tapšnodami popieriniu rankšluostėliu.

Sūdytą žuvį rekomenduojama pusdienį pamirkyti vandenyje, juodoje arbatoje arba piene (pasirinktą skystį vis pakeičiant, nauju, šviežiu), pastačius indą į šaldytuvą. Mirkyti reikėtų net ir silpnai sūdytą silkę, reikiamą druskos kiekį, pagal savo skonį, galėsime įberti į marinatą ir būsime tikri, kad paruošta silkė nebus perdėm sūri.

Numirkytą ar atšildytą žuvį nusausinkite, galvą su žiaunomis (ties stuburo pradžia), pelekus ir uodegą nupjaukite. Nuo kaklo link uodegos, per papilvę aštriu peiliu padarykite nelabai gilią (kad nepažeistumėte vidaus organų) įpjovą, praskleiskite pilvą, pirštais ištraukite vidurius. Prie kaklo padarykite nedidelę įpjovą po oda, odą suimkite pirštais ir nulupkite traukdami link uodegos. Peiliu, ties nugara, prie pat stuburo įpjaukite žuvį per visą ilgį ir plotį, tuomet vieną filė dalį atplėškite pirštais, o iš kitos dalies taip pat pirštais ištraukite likusį stuburą. Smulkesnes likusias ašakas ištraukite pincetu.

Išdoroję vieną žuvį turėsite du gražius filė gabaliukus. Juos galite marinuoti nepjaustytus, susuktus į suktinukus arba supjaustykite maždaug piršto storio gabaliukais.

Jeigu marinuosite strimeles, kaip minėjome, patogiau ne išpjauti filė, o padaryti išklotines. Žuvelės galvą ir uodegą nupjaukite, papilvę išilgai perpjaukite, pirštais ištraukite vidurius. Ties uodega raskite nugarkaulį ir jį ištraukite pirštais per išskrostą pilvą. Apžiūrėkite ar neliko ašakų (jų strimelės beveik neturi).
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. SILKĖS MARINAVIMAS. Silkė gali būti marinuojama labai įvairiai, o kiekvienas žuvies mėgėjas gali nesunkiai sukurti savo marinatą. Įprastai vanduo pavirinamas su druska, cukrumi, kvapniais, nemaltais prieskoniais (juodųjų, kvapiųjų ir čili pipirų žirneliais, kalendrų, garstyčių sėklomis, gvazdikėliais, kardamono ankštimis, lauro lapais ir kt.), sumaišomas su actu ir visiškai atvėsinamas. Ruošdami marinatą, būtinai ragaukite ir remkitės savo skonio receptoriais - įdėkite daugiau ar mažiau druskos, cukraus, įpilkite daugiau ar mažiau acto.

Silkė sluoksniuojama su įvairiomis daržovėmis, žolelėmis, citrusais (visų pirma, svogūnais, o taip pat ir morkomis, salierais, krapais, petražolėmis, citrina ir kt.) arba susukama į suktinukus su marinuotais agurkėliais, morkų ar paprikų šiaudeliais ir užpilama vėsiu marinatu. Ant paruoštos marinavimui silkės galima įpilti sluoksnelį aliejaus (ypač jeigu žuvis neriebi, pavyzdžiui, jeigu naudojate smulkesnes strimeles).

Silkę marinuoti reikėtų šaldytuve bent keletą valandų, bet geriausia palaikyti 6-8 valandas arba iki paros. Ilgiau marinate laikomos silkės natūralus skonis slopsta, jį užgožia perdėm stiprus marinato skonis, silkė tampa kietoka, tarsi guminė.

 

 

Namuose marinuota silkė - tradiciniai ir svečių šalių skoniai



Klasikinis silkės marinatas su prieskoniais

Su šiuo marinatu paruošta silkė labai kvapni ir skani, ją galima valgyti vieną, su bulvėmis. Ji puikiai tinka įvairiems patiekalams, mišrainėms, salotoms, galima tiekti su skirtingais padažais ir priedais. Marinatui galite naudoti ir mažiau prieskonių (pakaks ir juodųjų pipirų bei lauro lapelių), sluoksniuojant galite įdėti daugiau daržovių.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 silkių filė Jums reikės:
250 ml vandens;
50 ml acto;
1-2 šaukštelių druskos (jeigu silkė nesūdyta);
2 šaukštelių cukraus ar medaus;
1 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių;
1 šaukštelio nemaltų garstyčių sėklų;
1 šaukštelio nemaltų kalendrų sėklų;
2-3 kvapiųjų pipirų žirnelių;
2-3 nemaltų gvazdikėlių;
1 lauro lapelio;
1 svogūno.
Papildomai (nebūtina): šlakelio aliejaus.

Gaminimas:
Į vandenį sudėkite druską, cukrų (jeigu naudojate medų, tai jo kol kas nedėkite), visus prieskonius ir užvirinkite. Pavirkite porą minučių ir puodą nukelkite nuo ugnies. Supilkite actą, sudėkite medų (jeigu naudojate jį, o ne cukrų) ir išmaišykite. Būtinai visiškai atvėsinkite marinatą!

Silkę susluoksniuokite su pusžiedžiais pjaustytu svogūnu (tinka ir baltas, ir rausvas) ir užpilkite vėsiu marinatu. Ant viršaus užpilkite sluoksnelį aliejaus.
Marinuokite šaldytuve bent 6-8 valandas, ilgiausiai - parą.

 

Švedijoje ir kitose Skandinavijos šalyse labai populiari garstyčių padaže marinuota silkė. Silkė, visų pirma, marinuojama paprastame acto ir vandens marinate, o tuomet marinuojama garstyčių padaže. Ji tradiciškai tiekiama su bulvėmis, tačiau puikiai tiks ir prie virtų kiaušinių, su duonos rieke.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Garstyčių padaže marinuota silkė būdingesnė Švedijos virtuvei, o pomidorų padaže – norvegiškam stalui. Šią puikią silkę galima patiekti su virtomis ar keptomis bulvėmis, skrudintomis bulvytėmis. Skanu ir kaip užkandis, su juodos duonos rieke.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Jei ieškote, kaip marinuoti silkę šventėms, tai šį variantą būtina išbandyti. Cinamonas suteikia neįprasto, bet labai puikaus skonio, patiks visiems svečiams.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Ši šilkė labai švelnaus skonio, kvapni ir tiesiog tirpstanti burnoje. Marinatui nenaudojama daug stiprų aromatą turinčių prieskonių, tad tokią silkę lengvai pritaikysite kituose patiekaluose. Recepto autorė Odeta jį išmoko iš močiutės. Odeta siūlo rinktis įvairiaspalves paprikas - bus dar gražiau.

Receptą rasite čia.

Puikus silkės marinvimo būdas - taip paruošti silkę galima ir prieš kelias dienas. Labai skanu su bulvytėmis, duonos riekele.

Receptą rasite čia.

Švelni, truputį saldžiarūgštė silkė. Tobulai skanu su virtomis bulvėmis, papildomai galima į grietinę įdėti truputį smulkinto obuolio.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ypatingai skani marinuota silkė su daržovėmis - norėsis dar ir dar kąsnelio. Su juoda duona ar karštomis bulvėmis tikras apsivalgymas.

Receptą rasite čia.

Gardžioji marinuota silkė su svogūnais. Paruošti paprasta, reikės tik trupučio kantrybės, kol parą pastovės šaldytuve.

Receptą rasite čia.

Rolmopsai - tradiciniai vokiški silkių suktinukai su agurkėliais, svogūnais, alyvuogėmis (ypač tinka paprikomis įdarytos alyvuogės) ar morkomis. Į suktinuką susukama visa silkės filė, tačiau, jeigu norite, galima susukti ir mažesnius, siauresnius suktinukus. Mažiems rolmopsams taip pat puikiai tiks strimelių išklotinės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ši silkė su apelsinais puikiai tinka tiek norint pasilepinti, tiek ir šventiniam stalui. Ji ne tik kvapni ir skani, bet ir labai daili - ryškūs apelsinų gabaliukai ją tikrai puošia!

Receptą rasite čia.

 

Na, o jeigu silkę mėgstate taip pat labai kaip mes, be jos neįsivaizduojate ne tik šventinio stalo, bet dažnai ruošiate ir pietums, užkandžiams ar vakarienei, siūlome dar daugiau puikių jos paruošimo būdų: paspaudę ant šios nuorodos rasite net 34 puikius receptus kiekvienai dienai, o šioje nuorodoje rasite net 39 receptus, kaip silkę paruošti šventinėms vaišėms!

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Žemyna
2017-12-02 21:04
Kad MARINUOTA silkė būtų gardi, reikia to, ko jau seniai nebėra - nepaprastai riebių silkių. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital