Pagalvoję apie lietuvišką virtuvę, visų pirma, prisimename cepelinus, galbūt dzūkams prieš akis iškyla puodynėje troškintos šiuškės, o žemaičiai regi sukamą kastinį. Žinoma, mūsų kulinarinis paveldas yra dar margesnis, įdomesnis ir kartais šiek tiek primirštas... Siūlome prisiminti ar susipažinti!
Lietuviai nuo seno mėgo sotų, riebų maistą, buvo tikima, kad jis padės išsaugoti sveikatą ir stiprybę. Valstiečiai, žinoma, maitinosi paprastai, didžiąją jų raciono dalį sudarė kruopos, duona, pieno produktai, šakninės daržovės. Bajorų stalai tiesiog linko nuo naminių galvijų ir paukščių mėsos, o štai išskirtinis žvėrienos populiarumas - mitas. Dvarų virtuvei didelę įtaką darė iš Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos atėjusios maisto gaminimo mados, tačiau tradiciniai, paprasti, lietuviški valgiai buvo populiarūs net ir tarp pačių turtingiausių.
Lietuva yra nedidelė šalis, tačiau įdomu tai, kad regioniniai virtuvių skirtumai labai ryškūs.
Dzūkija - miškų kraštas
Iki pat šių dienų Dzūkija vadinama miškų kraštu, tad grybų ir uogų valgiai, žinoma, labai populiarūs. Dažniau nei kituose regionuose valgyta gėlųjų vandenų žuvis, kadangi aplink mėlynuoja daug ežerų, teka upės. Dzūkijos žemė smėlėta, menkai derlinga, tad buvo auginami javai, grikiai, bulvės, o iš jų iki pat šių dienų gaminami dzūkiški patiekalai.
Dzūkų patiekalai: grybienė, marinuoti grybai, su grietine troškinti grybai, bandelės su grybais, grikinė boba, ant kopūstų lapų kepti blynai, raugintų kopūstų barščiai, šiuškės, prėskučiai, spanguolių kisielius.
Virtiniai su grybų įdaru
Nuotr. šalt. La Maistas
Paprastos tešlos virtinukai su mėgiamų grybų įdaru - tikra dzūkiška klasika. Tik nepamirškite tikro sviesto ar šaukštelio grietinės! Receptą rasite čia.
Dzūkiškos šiuškės su puria kiaušiniene
Nuotr. šalt. Su šaukštu aplink pasaulį
Šiuškės - iš su lupenomis virtų bulvių suformuotos bandelės, kurios gali būti tiekiamos pusryčiams ar vėliau patroškinamos moliniame inde su spirgučiais ir svogūnais. Receptą rasite čia.
Grikiniai blynai
Nuotr. šalt. Gyvenimas susideda iš smulkmenų
Dzūkijoje gaminama daug grikių ir grikių miltų patiekalų. Siūlome paragauti tradicijų įkvėptų grikinių blynų - paprastų, sočių ir labai jaukių. Receptą rasite čia.
Aukštaitija kvepia rugine duona
Ruginė duona - svarbiausias aukštaičių maistas, tiektas per pusryčius, pietus ir vakarienę. Nuo seno buvo kepama rauginta ruginė duona, o kiek vėliau pradėda kepti ir plikyta duona. Aukštaičiai taip pat gali didžiuotis miltiniais patiekalais - įvairias blynais, virtinukais, bajoriškoje virtuvėje populiariais žagarėliais.
Aukštaičių patiekalai: duona, šaltanosiai, koldūnai, virtinukai su įvairiais įdarais, skryliai, alaus sriuba, vėžių sriuba, grietinėje troškintas gaidys, žagarėliai.
Šaltanosiai - virtinukai su mėlynėmis
Nuotr. šalt. Su šaukštu aplink pasaulį
Manoma, kad seniau šaltanosiais buvo vadinami virtinukai su įvairiais įdarais, tačiau šiandien šis pavadinimas asocijuojasi tik su mėlynėmis. Šių gardžių virtinukų receptą rasite čia.
Skryliai su aguonomis
Nuotr. šalt. Sezoninė virtuvė
Skryliai dar vadinami „lazankėmis“ yra labai paprasti, rombais ar kita forma pjaustyti ir virti tešlos gabalėliai, patiekiami su įvairiais, sūriais arba saldžiais mirkalais bei padažais. Skrylių receptą rasite čia.
Žagarėliai
Nuotr. šalt. La Maistas
Žagarėliai - vienas iš nedaugelio tebepopuliarių primirštos bajorų virtuvės gardumynų. Jų receptą rasite čia.
Suvalkiečių virtuvė garsėja mėsos gaminiais
Tiek neturtingi valstiečiai, tiek ir Lietuvos bajorai labai mėgo rūkytos mėsos gaminius, o jais ypatingai garsėjo suvalkiečiai. Sklilandis - tikras suvalkiečių pasididžiavimas, gaminamas tik šviežiai išskaptuotame gluosnio lovyje iš lapkričio mėnesį paskerstos kiaulės, įkemšamas į kiaulės skrandį ir lėtai, šaltuose kamino dūmuose brandinamas net dvejus metus.
Suvalkiečių patiekalai: skilandis, kindziulis, rūkytos dešros ir kumpiai, barščiai su auselėmis, keptas veršienos kumpis su krienais, virtas lynas su antaninių obuolių padažu, su vyšniomis kepta antis, kropeliai.
Kugelis su skilandžiu
Nuotr. šalt. La Maistas
Manoma, kad kugelį pirmiausiai išmoko kepti žemaičiai, tačiau jis greitai paplito po visą Lietuvą. O štai skilandis - neatsiejama suvalkietiškos virtuvės dalis. Sujungę šiuos lietuvių mėgiamus skanėstus gausime nuostabų patiekalą! Jo receptą rasite čia.
Burokėlių sriuba
Nuotr. šalt. La Maistas
Burokėlių sriuba buvo verdama visuose Lietuvos regionuose, tačiau ypatingą skonį jai suteiksite pagardinę rūkyta šonine. Pastaroji, kaip ir kiti rūkyti gaminiai, sakoma, skaniausia Suvalkijoje. Šių sočių barščių receptą rasite čia.
Orkaitėje kepta antis su daržovėmis ir vyšnių padažu
Nuotr. šalt. Oditėlės blogas
Norėdami į savo virtuvę įnešti daugiau bajoriškų tradicijų turėtumėte iškepti riebią antį bei patiekti ją su gardžiu vyšnių padažu. Receptą rasite čia.
Žemaitijoje sukamas kastinys
Žemaitija, žinoma, garsėja savo kastiniais - šventinys kastinys buvo riebesnis, sukamas tik iš grietinės ir sviesto, gardinamas kmynais, druska, o kartais ir aguonomis, žalėsiais, pipirais, dažomas kiaušinių tryniais, morkų ar burokėlių sultimis. Žemaičiai valgė ne taip riebiai, dažniau virdavo ar troškindavo liesą mėsą, o lašinukus suspirgindavo (žinoma, ištirpusių taukų lauk neišpildavo, jais truputį „pastiprindavo“ sriubas). Visoje Lietuvoje populiarūs didžkukuliai (cepelinai), manoma, pradėti gaminti Žemaitijoje.
Žemaičių patiekalai: kastinys, cibulynė, rasalynė, kanapynė, šiupinys, pusmarškonė košė, bulvės su kastiniu, bulvienė su pasukomis, kugelis, didžkukuliai, vėdarai.
Cepelinai su vištų kepenėlėmis
Nuotr. šalt. La Maistas
Cepelinai ar į juos panašus patiekalas į Žemaitiją, manoma, atkeliavo iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, o į kitas Lietuvos dalis - per litvakų karčiamas. Siūlome paįvairinti šį tradicinį patiekalą ir paruošti cepelinus su vištų kepenėlėmis. Receptą rasite čia.
Žemaitiškas kastinys ir kanapynė
Nuotr. šalt. Tarp vėjo gūsių
Virtos bulvės su žemaitišku kastiniu ir kanapyne (skrudintos ir sugrūstos kanapių sėklos) - tikra žemaitiška puota. Receptus rasite čia.
Žemaičių blynai su daržovių įdaru
Nuotr. šalt. La Maistas
Puikiai žinomi virtų bulvių blynai su netradiciniu įdaru iš svogūno, morkos, moliūgo ir kvapnių žolelių. Receptą rasite čia.