Kaip tikrai skaniai paruošti maistą garuose?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2017-04-20
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Kaip tikrai skaniai paruošti maistą garuose?
@ Shutterstock

Praūžus šventėms, norisi ko nors sveikesnio, bet labai gardaus! Pasitelkiame maisto ruošimą garuose, kuris dažnai nepelnytai pamirštamas ir nuvertinamas. 

Neturite specialios įrangos maisto garinimui? Ne bėda - straipsnio pabaigoje atskleisime, kaip nesudėtingai ir be papildomų riebalų pagaminti vištieną!

 

Yra daugybė būdu, kaip maistą ruošti garuose - bambukiniai, mikrobangėje naudojami plastikiniai, elektriniai ar paprasčiausi metalo tinkleliai! Visų jų veikimo principas tas pats - maistui paruošti naujomas vandens garų karštis ir jokių papildomų riebalų!

 

Ką ruošti garuose?

Maisto garinimas nepelnytai pamirštamas, nors jis yra vienas sveikesnių maisto paruošimo būdų, garinamos daržovės išlieka spalvingos ir traškios, išsaugo daugiau vitaminų, o maisto ruošimas gana greitas! 

Garinti tinka beveik visos daržovės, paukštiena bei žuvis. Labai gardžios, garuose gamintos lašišos receptą rasite čia.

Garuose taip pat ruošiami ir kiniški koldūnai, o Jūs galite išbandyti ir su lietuviškais - jie bus standesni nei virti! Garuose ruošti galite net ir bandeles! Puikių, garuose ruoštų bandelių receptą rasite čia.

Garuose gaminti tinka net bulvės ir kitos krakmolingos daržovės, taip pat šviežių makaronų gaminiai. Bet, geriau nei tūkstantį kartų išgirsti, vieną kartą paragauti! O po to dar ir dar kartą!

Galite net garuose išvirti kiaušinius!

 

Renkamės įrangą

 

Vienas iš žaviausių maisto garinimo privalumų yra tas, kad nėra vieno geriausio ar tinkamiausio prietaisto. Speciali garinimo įranga net nėra būtina, jei jos neturite, galite improvizuoti - virš puodu su verdančiu vandeniu naudoti paprasčiausias groteles ar net iš karščiui atsparios medžiagos pagamintą kiaurasamtį! Svarbiausia, kad tarp garinamas maistas nesiliestų su vandeniu.

Jei visgi norite pasinaudoti specialia įranga, trumpai kelis jos variantus pristatysime.

 

Metaliniai garų įdėklai

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Renkantis iš maisto ruošimo garuose įrankos, šie įdėklai tikriausiai patys paprasčiausi, lengviausiai prieinami ir reikalaujantys mažiausiai investijų ir priežiūros. Įdėklas talpinamas gana žemai puode, todėl garinimui naudosite itin mažai vandens ir pakaks visai nedidelės temperatūros vandens garinimui palaikyti. Paprastai skylutės įdėkluose būna gana smulkios, todėl garinti galėsite ne tik vištieną ar stambias daržoves, bet net ir žirnelius!

 

Bambukiniai garų krepšeliai

 

Nutraukos šaltinis Shutterstock

 

Tai klasikinis Azijos šalių maisto garinimo įrankis. Bambukiniai garų krepšeliai dedami ant verdančio puodo, svarbu tinkamai pasirinkti jų skersmenį, kad nenusileistų į puodo dugną ir nesiliestų su maisto. Krepšelius galima dėti vieną ant kito ir tuo pačiu metu ruošti 3 ar net 4 skirtingus patiekalus, kurių skoniai nesusimaišys. Viename krepšeliai galite garinti vištieną, o kitame - kvapnų daržovių garnyrą. Ir viskas tuo pačiu metu!

 

Elektrinis garų puodas

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Šis prietaisas reikalauja neabejotinai daugiausiai investicijų gaminant maistą garuose, tačiau, jei tą darote dažnai - gana patogus. Elektriniai garų puodai paprastai turi laikmačio ir kitas patogias funkcijas. Juose, kaip ir bambukiniuose krepšeliuose, vienu metu galėsite gaminti net kelis patiekalus.

 

Kaip gaminti maistą garuose?

 

Įpilkite truputį vandens į pagrindinį įndą, pvz., puodą, maistą sudėkite į garinimui skirtą talpą - krepšelį, tinklelį ar, kaip minėjome aukščiau, karščiui atsparų kiaurasamtį. Talpinkite į puodą su vandeniu. Būkite atsargūs ir nepilkite per daug vandens, svarbu, kad maistas nesiliestų su vandeniu! Uždenkite maistą dangčiu ir palikite užvirti.

Daugelį daržovių pakanka virti garuose apie 5 minutes, bet nelaikykite garuose ilgiau kaip 10 minučių, kitaip jos praras spalvą ir daug vitaminų! 

Paukštiena ir žuvis garinama nuo 3 iki 10 minučių. Jei garinate baltos žuvies filė, jie bus paruošti vos per kelias minutes, o jei storesnę vištienos krūtinėlę, tikrai prireiks 10 minučių.

Garuose galite išvirti ir kiaušinius, tam reikės apie 12 minučių nuo akimirkos, kai užvirs vanduo. 

Tiesa, jei maistą garinsite kelių aukštų bambukiniuose krepšeliuose, produktus, kuriems reikia daugiau laiko, talpinkite apačioje, o tuos, kuriems mažiausiai - viršuje, nes dalis karščio liks žemesniuose krepšelių aukštuose. 

 

Gardus garintas maistas

 

Jau žinome, ką ir kur galima garinti, tačiau opiausias klausimas - kaip tai daryti, kad maistas nebūtų prėskas, beskonis ir nuobodus? 

Dažniausiai garinimui naudojamas vanduo, tačiau neįprasto ir puikaus skonio priduos garinimui pasirinktas mėsos ar daržovių sultinys. Jei neturite pasiruošto sultinio, o sveikai ruošiant maistą tiesiog nekyla ranka naudotis sultinio kubeliu, į vandenį galite tiesiog įdėti kvapnių žalumynų ar džiovintų prieskonių - ant paruošto maisto jų nebus matyti, tačiau skonis ir aromatas tikrai bus juntamas.

Norite kažko įdomesnio? Galite išbandyti garinimą su net ir su žaliąją arbata, kuri priduos puikaus aromato ir kiek neįprasto skonio! Taip pat galite išbandyti garinimą su sultimis, pvz., obuolių ar apelsinų, ar net vynu! 

Vištiena pagardinti, galite nenaudoti jokių prieskonių, o kai ji jau bus paruošta, patiekdami apšlakstykite citrinos sultimis ir užberkite žiupsnelį šviežiai maltų pipirų. Tokia vištiena tiks ne tik skanauti vakarienei, bet ir lengvoms, vasariškom salotoms! Jeigu norite pikantiškesnio skonio, vištieną prieš garinimą galite pamarinuoti - tik nenaudokite riebalų ar skystų marinatų. Pakaks vištieną įtrinti mėgstamais prieskoniais ar trintu česnaku ir palikti kelioms valandoms.

Garintos daržovės atrodo pernelyg paprastai? Išbandykite vieną iš šių gudrybių: be jau minėto garinimo sultinyje, kvapnių žalumynų galite dėti tiesiai į garinamas daržoves. Ypatingą skonio gaidelę suteiks ir skiltelė smulkinto, trumpai kepinto česnako, sumaišyta su ką tik iš garų puodo ištrauktomis daržovėmis, tą patį galite padaryti ir su trupučiu šviežio imbiero. Žalias daržoves itin pagardins truputis tarkuotos citrinos žievelės ar šlakelis citrinos sulčių į garinimo vandenį. Prieš garinimą daržovės galite sumaišyti su trupučiu alyvuogių ar sezamo aliejumi arba įpilti sojos ar azietiško žuvų padažo į vandenį, norint išgauti egzotišką rytų skonį.

 

Greita ir sultinga vištiena be garų puodo

 

Nuotraukos šaltinis LaMaistas.lt

 

Jei neturite nei specialios įrangos, nei grotelių, nei kitų įrankių, kurių dėka galėtumėte maistą paruošti garuose, nenusiminkite! Sultingą vištienos kepsnelį galite paruošti be jokių riebalų ir kitaip - su kepimo popieriumi! Tereikia vištieną pagardinti prieskoniais, sandariai susukti į kepimo popierių ir kepti uždengtoje keptuvėje! Taip vištiena ne tik išliks sultinga, bet ir neprikeps prie keptuvės!

Visą receptą rasite čia.

 

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital