Naminis majonezas - kaip jį pagaminti? Dalinamės 5 būdais!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-03-27
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 30)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 30)
Naminis majonezas
Shutterstock

Majonezas - neatsiejamas kiaušinių, mišrainių, sumuštinių ir įvairių mėsos vyniotinių palydovas. Šis padažas bei įvairios jo variacijos populiarios visame pasaulyje, tačiau retas žino, kad namuose puikų majonezą galima pasigaminti per keletą minučių. Kviečiame išmokti pasiruošti naminį majonezą ir išbandyti įvairias jo variacijas: klasikinį majonezą, palengvintą majonezą, majonezą be kiaušinių, veganišką majonezą bei avokadų majonezą.


KLASIKINIS AUTENTIŠKO MAJONEZO RECEPTAS

 



Klasikinis, tirštas, sodraus skonio majonezas, kuris tiks prie pačių įvairiausių patiekalų. Galite jį nesunkiai paįvairinti, paskanindami česnaku, mėgiamais prieskoniais ar smulkiai sukapotomis prieskoninėmis žolelėmis. Šis majonezas plakamas šluotele, tad užtruksite kiek ilgiau, tačiau skonis tikrai to vertas!

Jums reikės:
1 didelio kiaušinio trynio;
1,5 šaukštelio šviežiai spaustų citrinų sulčių;
1 šaukštelio baltojo vyno acto (papildomai reikės šiek tiek acto kiaušinio lukšto valymui);
0,5 šaukštelio druskos;
1 šaukštelio dižono garstyčių;
175 ml neutralaus skonio aliejaus.

Gaminimas:
Pirmiausiai vatos gabaliuką sudrėkinkite acte ir labai kruopščiai nuvalykite kiaušinio lukštą - tai gerokai sumažins tikimybę užsikrėsti salmonelioze. Atskirkite kaušinio baltymą nuo trynio. Naudosime tik pastarąjį.

Kiaušinio trynį, citrinų sultis, actą, garstyčias ir druską gerai išplakite šluotele iki vienalytės, ryškiai geltonos konsistencijos. Plakti reikėtų apie 30 sekundžių.

Tuomet labai lėtai, visą laiką plakant supilkite 60 ml aliejaus. Aliejų pilti reikia tik po kelis lašelius, jo supylimas ir plakimas turėtų trukti apie 4 minutes.

Galiausiai taip pat lėtai, palaipsniui, nuolat plakant šluotele supilkite likusį aliejų. Šis majonezo gaminimo etapas turėtų trukti apie 8 minutes. Pamatysite, kaip aliejus įsiplaka į trynio masę, susidaro tiršta emulsija, majonezas ima šviesėti.

Suplaktą majonezą sudėkite į sterilų, iškaitintą indelį, uždenkite ir atšaldykite. Laikykite šaldytuve iki savaitės.


GREITAS NAMINIS MAJONEZAS PER 2 MINUTES




Šiam puikaus skonio majonezui pagaminti jums reikės maisto trintuvo (buityje jį dažniausiai vadiname blenderiu) ir aukšto, vos už maisto trintuvo galvutę platesnio indo. Puikiai tiktų matavimo stiklinė ar bokalas. Smagiausia tai, kad šį majonezą pagaminsite vos per porą minučių!

Jums reikės:
1 kiaušinio;
1 šaukšto šviežiai spaustų citrinų sulčių;
1 šaukštelio garstyčių;
1 skiltelės česnako (nebūtina);
240 ml neutralaus skonio aliejaus;
Pagal skonį druskos;
Acto kiaušiniui pavalyti. 

Gaminimas:

Kiaušinio lukštą išvalykite acte sudrėkintu vatos gabaliuku. Kiaušinį įmuškite į indą, kuriame plaksite majonezą. Ten pat supilkite citrinų sultis, dėkite garstyčias. Svarbu, kad maisto trintuvo ašmenys pasiektų indo dugne esančius produktus. Jeigu taip nėra, nes, pavyzdžiui, indas siaurėja į apačią, tai padvigubinkite ingredientų normą.

Jeigu norite sudėkite spaustuku perspaustą arba labai smulkiai sukapotą česnaką.

Galiausiai supilkite aliejų ir palikite nusistovėti 15 sekundžių.

Maisto trintuvą įkiškite į stiklinę, taip, kad jis atsiremtų į dugną. Įjunkite maksimalų veikimo režimą. Maisto trintuvą laikykite tvirtai, nekilnokite jo pirmyn ir atgal, jis turi veikti tolygiai, nepulsuoti.

Pastebėsite, kad indo dugne susidaro majonezas. Tuomet lėtai kelkite maisto smulkintuvą į viršų, kol visi ingredientai susijungs, visas aliejus įsiplaks į emulsiją.

Paruoštą majonezą pagal skonį pagardinkite druska. Laikykite sandariai užsidarančiame, steriliame indelyje iki savaitės.


Puikaus skonio, kremiškas majonezas, kurį pagaminsite labai greitai, o skonius jis tikrai nenusileidžia tradiciniam. Puikiai tinka pagardinti Kūčių patiekalus ar jeigu nevalgote kiaušinių ar pieno. Nebūtina pirkti konservuotas pupeles ar avinžirnius, jeigu virsite naminius ankštinius, tiesiog reikėtų neišpilti jų virimo skysčio ir pagaminsite puikų majonezą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Jei prisibijojote gamintį naminį majonezą dėl to, kad jam reikia žalių kiaušinių, galime nudžiuginti, šiam receptui jų tikrai nereikia! Majonezas labai skanus ir puikiai tinka tiek sumuštiniams ruošti, tiek salotoms, tiek prie virtų kiaušinių ar kito patiekalo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Ši kremiška avokadų užtepėlė - sveika ir labai maistinga įprasto majonezo alternatyva. Puikios, kreminės tekstūros, o skonį galima pritaikyti pagal pomėgius, dedant kiek daugiau ar mažiau česnako, citrinų sulčių, pipirų. Avokadų majonezas puikiai tinka prie kiaušinių, mišrainių, mėsos, paukštienos ar žuvies patiekalų, juo galima patepti duoniukus ar skrebučius, į jį skanu mirkyti daržovių lazdeles.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt


Naudingi patarimai, kad majonezas visuomet pavyktų

  • Aliejų pilkite po truputį, kaskart gerai išplakite. Dažniausiai majonezas nepavyksta dėl didelės skubos - šį padažą pagaminti nesunku ir tai neatima perdėm daug laiko, tačiau reikia neprarasti kantrybės ir proceso neskubinti.
  • Gamindami majonezą nenaudokite tyro alyvuogių aliejaus. Žinoma, majonezas išsiplaks, emulsija susidarys, tačiau jo skonis bus labai specifinis, karstelėjęs. Majonezo gamybai labiausiai tinka neutralaus skonio, bekvapis aliejus, pavyzdžiui, rapsų. Taip pat tinka kepimui skirtas alyvuogių aliejus (paprastai etiketėje parašyta "light"). Šiek tiek tyro alyvuogių aliejaus galima įmaišyti į jau pagamintą majonezą.
  • Majonezo nereikia perplakti. Pastebėję, kad visi ingredientai jau susijungė, majonezas sutirštėjo iki norimos konsistencijos, plakti liaukitės. Perplakus emulsija išsisluoksniuos.  
  • Majonezo gamyboje, be kiaušinių ir aliejaus, dar naudojama rūgštis - actas arba citrinų sultys. Naudojant actą geriausiai tinka baltojo vyno actas arba obuolių actas, kadangi jie pasižymi švelnesniu skoniu bei kvapu, su jais pagamintas majonezas bus subtilesnio skonio.
  • Visi majonezo gamybai skirti ingredientai geriausia, kad būtų kambario temperatūros. Tik tuomet majonezas išsiplaks tolygiai, bus tirštas, kremiškas.
  • Prastai išsiplakusį majonezą dar galima išgelbėti! Panaudojus netinkamos temperatūros produktus, perdėm greitai supylus aliejų, nepakankamai išplakus ingredientus viename ar kitame etape majonezas gali „sukristi“ į gumulėlius. Jį pataisysite, jeigu atskirai išplaksite vieno kiaušinio trynį ir jį palaipsniui, po lašelį, kaskart labai gerai perplakant įmaišysite į sugadintą majonezą.
  • Taip pat galima įplakti maždaug vieną šaukštą verdančio vandens - vandenį reikia lašinti po lašelį, kaskart intensyviai perplakant iki kol majonezo konsistencija taps vientisa.
  • Naminį majonezą galima pagardinti įvairiais prieskoniais ir žolelėmis: česnaku, česnakų laiškais, petražolėmis, krapais, bazilikais, čiobreliais, svogūnais, čili milteliais, kario prieskoniais, krienais, nutarkuota citrusinių vaisių žievele, pesto padažu, saulėje džiovintais pomidorais, sutrintais ančiuviais, susmulkintu sūriu su mėlynuoju pelėsiu ir kt.

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Virginija
2019-12-11 11:58
Puiku,galėsiu šeimyną vaišinti naminiu majonezu,gardintom mišrainėm ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital