Kaip paruošti tobulą naminį kepsnių padažą?

2017-07-04
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Kaip paruošti tobulą naminį kepsnių padažą?
Shutterstock

Kvapniu, lipniu, saikingai aitriu padažu padengti kepsniai, šonkauliukai ar vištienos sparneliai... Taip gardu, kad negėda ne tik pirštus, bet ir žandus išsiterlioti! Siūlome išmokti pasigaminti acto, garstyčių, majonezo ir kečupo padažus, kurie skirtingą mėsą bei paukštieną pavers tobulais gardumynais!

Įvairūs kepsnių padažai naudojami mėsos marinavimui, aptepimui kepimo metu bei patiekimui su jau paruoštais patiekalais. Azijos šalyse verdami tiršti padažai iš kečupo ir kukurūzų sirupo, Pietų Amerikoje maišomas skystas čimičuri iš petražolių, česnakų, įvairių prieskonių, aliejaus ir acto, australai nesivargina ir dažniausiai naudoja pomidorų ir „Vorčesterio“ padažų mišinį. Norėdami surasti tikrai ypatingą, daugybės kartų su didele meile ištobulintą kepsnių padažą turėtumėte keliauti į Jungtines Amerikos Valstijas.

Amerikiečiai, nors dažnai patraukiami per dantį dėl greitojo maisto, tikrai ištobulino bei puoselėja barbekiu kultūrą. Ypač šalies pietuose bei rytuose. Daugelis šių regionų valstijų net turi savitus kepsnių padažus, kuriais labai didžiuojasi. Rytų Karolinoje rasite pagal senovišką receptą ruošiamą, skystą padažą iš acto bei prieskonių, o Pietų Karolinoje mėgiamas kepsnių padažas su garstyčiomis. Kanzaso gyventojai naudoja visame pasaulyje išpopuliarėjusį padažą iš kečupo, acto, cukraus ir įvairių pagardų. Alabamos kepsnių padažas maišomas iš majonezo ir naudojamas tik kiaulienai bei vištienai.

Dalinamės populiariausių amerikietiškų kepsnių padažų receptais, kurie kiekvieną iškylą ar vakarienę pavers gero skonio švente!

 



Rytų Karolinos kepsnių padažas su actu
 


Shutterstock nuotr.

Manoma, kad šis padažas yra autentiškiausias - jis po truputį plito, buvo tobulinamas ir davė pradžią kitiems kepsnių padažams. Padažas maišomas iš acto, trupučio medaus, pagardinamas druska ir juodaisiais pipirais bei čili dribsniais. Jis įprastai nenaudojamas marinavimui, tačiau juo, naudojant specialų šepetėlį, vis aptepama kepama mėsa, jis tiekiamas prie jau paruoštų kepsnių. Rytų Karolinos kepsnių padažas idealiai tiks prie riebios mėsos, ypač kiaulienos.

Jums reikės:
120 ml obuolių sidro acto;
120 ml stiklinės acto;
1 šaukšto medaus (galima pakeisti cukrumi);
1 šaukšto su kaupu čili dribsnių;
1 šaukšto juodųjų pipirų;
3/4 šaukštelio druskos.

Gaminimas:
Padažą pagaminti labai paprasta - tiesiog sumaišykite ir šluotele gerai išplakite visus ingredientus. Padažą galima naudoti iškart, tačiau jis žymiai geresnis šiek tiek pastovėjęs, būtų idealu jį pernakt palaikyti šaldytuve.
Padažu aptepkite kepamą mėsą. Jeigu padažu šlakstomi jau paruošti kepsniai, tai jį galima pagerinti įmaišius pjaustytų svogūnų laiškų, kalendros. Šiuo padažu tradiciškai sulaistoma plėšyta kiauliena (jos receptą rasite čia).

 



Pietų Karolinos kepsnių padažas su garstyčiomis
 


Shutterstock nuotr.

Geltonas kepsnių padažas iš garstyčių, acto, cukraus ir prieskonių yra tikras Pietų Karolinos barbekiu simbolis. Šioje JAV dalyje nuo seno gyveno atvykėliai iš Vokietijos, kurie ir atsivežė tradiciją valgyti mėsą su garstyčiomis. Garstyčių kepsnių padažas gali būti naudojamas kepamos mėsos aptepimui, tačiau dažniausiai jis tiekiamas kaip pagardas prie jau paruoštos mėsos. Šis padažas puikiai tiks prie kiaulienos, ypač prie virš žarijų, keptuvėje ar orkaitėje keptų kepsnių.

Jums reikės:
2 šaukštų norimo aštrumo garstyčių;
240 ml obuolių sidro acto;
1 obuolio;
2 šaukštų rudojo cukraus;
1 šaukšto juodųjų pipirų;
1 šaukšto čili dribsnių;
0,5 šaukštelio aliejaus.

Gaminimas:
Obuolį nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite nedideliais kubeliais. Obuolio kubelius porą minučių kepinkite įkaitintame aliejuje. Suberkite rudąjį cukrų, maišant kepkite iki kol cukrus ištirps, viskas pradės truputį burbuliuoti, 2-3 min.
Į keptuvę supilkite obuolių sidro actą, kaitrą sumažinkite iki minimumo, uždenkite ir troškinkite iki kol obuolys suvirs, apie 30 min.
Galiausiai įmaišykite garstyčias, juoduosius pipirus ir čili dribsnius.
Paruoštą padažą pertrinkite maisto smulkintuvu iki vienalytės konsistencijos.

 



Alabamos kepsnių padažas su majonezu
 


Shutterstock nuotr.

Alabamos kepsnių padažas skiriasi nuo kitų - jis baltas, maišomas iš majonezo. Šiam padažui taip pat naudojami aštrūs krienai, actas, citrinų sultys bei prieskoniai. Šiame padaže galima marinuoti (prieš kepant padažo likučius reikia dėmesingai nubraukti, padegęs jis gali apkartinti patiekalą), juo galima labai saikingai aptepti jau beveik iškepusią mėsą, tačiau dažniausiai baltasis kepsnių padažas yra tiekiamas prie jau paruoštos mėsos. Alabamos kepsnių padažas idealiai tinka prie vištienos bei neriebios kiaulienos.

Jums reikės:
450 g majonezo;
50-60 g aštrių krienų;
2 šaukštų garstyčių;
120 ml obuolių sidro acto;
1 citrinos sulčių;
0,5 šaukštelio čili pipirų;
1,5 šaukštelio juodųjų pipirų;
1 šaukštelio druskos;
1/4 šaukštelio česnakų miltelių.

Gaminimas:
Į indelį dėkite majonezą, jį sumaišykite su krienais, garstyčiomis. Įmaišykite čili ir juoduosius pipirus, druską, česnakų miltelius.
Supilkite actą ir vienos citrinos sultis ir viską dėmesingai išplakite šluotele.
Jeigu norite skystesnio padažo, tai įpilkite šlakelį vandens ir perplakite.

 



Kanzaso kepsnių padažas su kečupu
 


Shutterstock nuotr.

Kanzaso kepsnių padažas - tikras visame pasaulyje populiaraus barbekiu padažo etalonas. Šis raudonai rusvas padažas maišomas iš kečupo, acto, prieskonių, saldinamas cukrumi, melasa, medumi ar klevų sirupu bei tirštinamas verdant. Panašūs padažai populiarūs ne tik Kanzase, bet ir Tenesyje, Floridoje, Teksase bei kitose valstijose. Šis padažas gali būti gardinamas įvairiais prieskonių mišiniais, jis tinka skirtingai mėsai bei yra naudojamas tiek marinavimui, tiek aptepimui kepant, tiek ir patiekimui.

Jums reikės:
240 ml kečupo;
1 nedidelio svogūno;
2 skiltelių česnako;
1 šaukšto sviesto;
60 g rudojo cukraus;
60 ml citrinų sulčių;
2 šaukštų obuolių sidro acto;
2 šaukštų pomidorų pastos;
1 šaukšto garstyčių;
1 šaukšto „Vorčesterio“ padažo;
2 šaukštelių čili miltelių.

Gaminimas:
Didelėje, nesvylančioje keptuvėje išlydykite sviestą, 2-3 minutes, iki kol suminkštės, kepinkite kubeliais pjaustytą svogūną. Pridėkite smulkiai sukapotą česnaką, viską pakepinkite dar 1 minutę.
Sudėkite visus likusius ingredientus, sumažinkite kaitrą ir viską virkite ant nedidelės ugnies iki kol sutirštės, apie 20-30 min. Kartas nuo karto pamaišykite.
Ruošdami šį padažą galite drąsiai eksperimentuoti su prieskoniais bei pagrindinių ingredientų kiekiais. Pavyzdžiui, Teksase į jį dedama daugiau ir įvairesnių prieskonių - kumino, paprikos (ypač tinka rūkyta paprika) miltelių, įvairių rūšių aitriųjų pipirų. Tenesyje į šį padažą pilama daugiau acto, o vietoje rudojo cukraus naudojama specifinį skonį ir daugiau lipnumo suteikianti melasa. Floridoje įpilamas šlakelis apelsinų sulčių.

 



Kepsnių padažas su viskiu
 


Shutterstock nuotr.

Egzistuoja daugybė kepsnių padažo su kečupu variacijų bei gardinimo būdų, tačiau bene populiariausias yra kepsnių padažas su viskiu (arba burbonu). Ilgai verdant alkoholis nugaruoja, sustiprindamas kitų ingredientų skonį bei suteikdamas malonaus, prie virš žarijų keptos ar ilgai rūkytos mėsos idealiai tinkančio kartumo.

Jums reikės:
450 g kečupo;
180 ml viskio (arba burbono);
80 ml obuolių sidro acto;
80 ml „Vorčesterio“ padažo;
0,5 svogūno;
4 skiltelių česnako;
2 šaukštų pomidorų pastos;
100 g rudojo cukraus;
0,5 šaukštelio juodųjų pipirų;
0,5 šaukšto druskos;
žiupsnelio čili pipirų.

Gaminimas:
Į didelę keptuvę dėkite kubeliais pjaustytą svogūną, sutrintas ar smulkiai sukapotas česnako skilteles, užpilkite viskiu ir maišant troškinkite 7-10 min.
Sudėkite visus likusius ingredientus, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite kol nugaruos bei sutirštės, apie 20 min.

 



Kepsnių padažas su „Coca-Cola“
 


Shutterstock nuotr.

Pagalvoję apie Jungtinių Amerikos Valstijų barbekiu vakarėlį tikriausiai pamąstysime ne tik apie plėšytą kiaulieną, lipnius šonkauliukus ar burgerius, bet ir apie rasojančią „Coca-Cola“ stiklinę. Šis gėrimas tinka ne tik atsigaivinimui, bet ir kepsnių padažo gaminimui - „Coca-Cola“ suteikia padažui ypatingo skonio bei jį sutirština.

Jums reikės:
240 ml „Coca-Cola“;
240 ml kečupo;
60 ml „Vorčesterio“ padažo;
0,5 šaukštelio svogūnų miltelių;
0,5 šaukštelio česnakų miltelių;
0,5 šaukštelio juodųjų pipirų.

Gaminimas:
Padažą pagaminti tikrai labai lengva - visus ingredientus sumaišykite nesvylančioje keptuvėje ar prikaistuvyje, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir atidengę virkite apie 20 min., kol kiek nugaruos bei sutirštės.
 

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital