Kaip išvirti pačią skaniausią braškių uogienę?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-06-26
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 26)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 26)
Braškių uogienė
Shutterstock

Įsibėgėjant braškių sezonui kviečiame jus išmokti virti nostalgišką braškių uogienę, greitą braškių uogienę ir akimirksniu paruošiame braškių marmeladą. Tad griebkimės darbo ir užpildykime visas namų kerteles nuostabiu braškių aromatu, dailiuose stiklainėliuose išsaugodami saldžiausius vasaros prisiminimus.



Verdame tikrai skanią braškių uogienę - naudingi patarimai

Uogų pasirinkimas. Svarbiausias skanios uogienės komponentas - tinkamai parinktos, laiku nuskintos ir teisingai laikytos uogos. Pati skaniausia uogienė pavyksta iš nedidelių arba vidutinio dydžio braškių - jos saldžiausios bei gražiai išverda net ir nepjaustytos. Labai svarbu, kad uogos būtų surinktos saulei šviečiant, jau įdienojus, sausu oru - tuomet jos nebus prikaupusios lietaus ar ryto rasos drėgmės, nebus pavandenijusios, tad ir uogienė išvirs tirštesnė. Jokiu būdu prieš virdami uogienę uogų nedėkite į šaldytuvą - šaldytuve pabuvusių uogų aromatas ir skonio intensyvumas susilpnėja.

Braškės dunebėlyje

Braškės uogienei. Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos


Uogų paruošimas. Uogienei skirtas uogas, visų pirma, išrūšiuokite - uogienei iš nepjaustytų uogų reikės išsirinkti daugmaž panašaus dydžio, tvirtas, sveikas, sunokusias uogas. Jeigu uogos nevienodo dydžio, pažeistos, patrintos - nenusiminkite, iš jų pavyks puiki trinta uogienė.

Uogas sudėkite į didelį dubenį ar vonelę, užpilkite šaltu vandeniu, atsargiai pajudinkite indą, kad uogos nusiplautų. Šis plovimo būdas „saugiausias“, nes plaunant sietelyje, po tekančiu vandeniu uogos gali šiek tiek susitrinti.

Nuplautas uogas išimkite rankomis, sudėkite ant rankšluosčio ir palikite nudžiūti. Žinoma, uogienę galima virti ir iš drėgnų uogų, tačiau jis bus kiek vandeningesnė.
 

Braškės ant rankšluosčio

Nuplautas braškes palikite nudžiūti. Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos



Cukraus pasirinkimas. Klasikinei braškių uogienei įprasto cukraus reikės tiek pat, kiek uogų, t.y. 1 kg braškių naudojama 1 kg cukraus. Žinoma, cukraus kiekį galite šiek tiek „pareguliuoti“ pagal savo skonį ir turimų uogų saldumą, tačiau mažiau negu 600g cukraus 1 kilogramui uogų naudoti nerekomenduotume, nes uogienė gali surūgti (ypač jeigu neturite vėsaus rūsio jai laikyti).

Jeigu norite ne tokios saldžios uogienės, parduotuvėse galima įsigyti specialaus cukraus uogienėms su tirštinančiu pektinu (šios medžiagos natūraliai yra uogose ir vaisiuose, tačiau, pavyzdžiui, braškėse pektino mažai). Naudojant uogiemėms skitą cukrų, jo reikės perpus mažiau, t.y. 1 kg braškių reikės 500 g cukraus uogienėms. Šio kiekio pakaks, norint išvirti saldžią, tirštą, ilgai išsilaikančią, greitai, vos per 10-15 min. paruošiamą uogienę.

O jeigu mėgstate itin tirštą, džemišką ir subtiliai saldžią uogienę, rinkitės marmeladams virti skirtą cukrų. Jo taip pat rasite daugumoje parduotuvių. 1 kg braškių pakaks vos 330 g cukraus marmeladams. Tokia uogienė bus sodraus uogų skonio ir saldi tik tiek, kiek būtina.
 

Cukrus uogienei

Cukrų uogienei rinkitės priklausomai nuo norimo jos saldumo. Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos


Stiklainių paruošimas. Norint, kuo ilgiau išsaugoti uogienę, būtina tinkamai paruošti stiklainius. Stiklainius kruopščiai išplaukite sodos tirpalu (šiltame vandenyje ištirpinkite kelis šaukštus valgomosios sodos). Išplautus stiklainius perskalaukite švariu, visų pirma, šiltu, o tuomet ir šaltu vandeniu. Išplautus stiklainius kakleliu į apačią sudėkite ant švariu rankšluosčiu išklotos skardos.
 

Iškaitinti stiklainiai uogienei

Išplautus stiklainius sudėkite ant rankšluostėlio. Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos


Likus 30 min. iki uogienės virimo pabaigos skardą su stiklainiais statykite į iki 100°C įkaitintą orkaitę. Baigę virti uogienę, stiklainius ištraukite, apverskite (bet palikite stovėti ant rankšluosčiu išklotos skardos), supilkite uogienę, paliekant maždaug 1 cm iki viršaus.

Uogiene pripildytus stiklainius būtina nedelsiant užsukti švariais dangteliais. Dangtelius taip pat reikia paruošti. Dangtelius užpilkite verdančiu vandeniu, palaukite keletą minučių, perplaukite sodos tirpalu, tuomet dėmesingai išskalaukite, vidų pavalykite spirite ar degtinėje sudrėkinta vata.

Prisiminkite, kad, jeigu uogienę pilstysite, naudodami kitą įrankį, nei virimo metu (pavyzdžiui, samtį ar piltuvėlį), tai jį taip pat perliekite verdančiu vandeniu, nuplaukite sodos tirpalu ir išskalaukite vandenyje.


Virimas. Braškės - naudingos uogos, kuriose yra A, E, C, B grupės vitaminų, kalio, magnio, geležies, pektino ir kt. Žinoma, kuo ilgiau virsime - tuo mažiau naudingųjų medžiagų liks, tad vertėtų ieškoti trumpesnį virimo laiką siūlančių receptų. Tiesa, ilgėliau virta uogienė ilgiau išliks nepakitusi, neprarūgs, o joje, nepaisant terminio apdorojimo, liks mineralinių druskų, organinių rūgščių, beta karoteno, ląstelienos.

Virimui geriausiai tiks emaliuotas indas ar storadugnis puodas, tuomet uogos nepridegs, neprilips prie kraštų ir nesusitrins. Jeigu turite tik paprastą puodą, tai uogienę teks dažniau maišyti.

Maišymui labiausiai tiks medinis šaukštas ar mentelė, kadangi medis nereaguoja su uogose esančiomis, natūraliomis rūgštimis, nesuteikia uogienei nepageidaujamo poskonio. Galite maišyti ir metaliniu šaukštu, tačiau jo jokiu būdu nepalikite verdančioje uogienėje!
 

Brškių uogienė puode

Braškių uogienei virti geriausia naudokite medinį šaukštą. Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos



Kaip paskaninti braškių uogienę?

Braškių uogienę galima paįvairinti kitomis uogomis, vaisiais, prieskoniais. Pavyzdžiui, neprašausite virdami braškių ir rabarbarų uogienę (reikės 2/3 braškių ir 1/3 gabaliukais supjaustytų rabarbarų), į verdamą braškių uogienę galima įdėti gabaliukais pjaustyto, be karčių plėvelių greipfruto (1 kg braškių reikės 1 greipfruto), įspausti citrinos ar apelsino sulčių, įdėti nutarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, braškes galima maišyti su daugelio mažiau mėgstamais juodaisiais ar raudonaisiais serbentais, taip pat galima virti labai saldžią uogienę iš lygiomis dalimis sumaišytų braškių bei bananų.

Verdamą braškių uogienę galima pagardinti vaniliniu cukrumi ar įdėti vanilės ankštį (prieš pilstant uogienę į stiklainius ją reikėtų išimti), cinamonu, mėtomis ar čiobreliais bei net čili pipiriuku, plytele juodojo ar baltojo šokolado. Priedus ir prieskonius reikėtų dėti braškėms vos pradėjus „burbuliuoti“, tuomet skonis ir aromatas bus pakankamai intensyvus.



Klasikinė tradicinė braškių uogienė
 

Tradicinė braškių uogienė

Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos


Tai nuostabi nepjaustytų braškių uogienė. Ji verdama trimis etapais - uogos su cukrumi kaskart verdamos 5 min., vėliau paliekamos atvėsti. Laiko šiek tiek užtruksite, tačiau paties darbo tikrai nėra daug, o nepakartojamas uogienės skonis bei aromatas tiek atsukus stiklainiuką, tiek ir viso virimo metu tikrai sužavės! Norite paįvairinti šią uogienę? Trečdalį braškių pakeiskite gabaliukais pjaustytais rabarbarais.

Jums reikės:
1 kg braškių;
1 kg cukraus

Gaminimo eigos aprašymą rasite čia.



Greita braškių uogienė
 

Greita braškių uogienė

Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos


Malonu virti uogienę pagal močiutės receptą, tačiau ne visi turi tiek laiko ir kantrybės. Kiekvienoje didesnėje parduotuvėje rasite puikią išeitį -  cukrų uogienėms su pektinu. Šio cukraus reikės dvigubai mažiau, užtruksite vos 15 minučių, o uogienė pavyks sodraus skonio, tiršta ir kvapni. Norite paįvairinti uogienę? Vos uogoms pradėjus „burbuliuoti“ sudėkite nedideliais gabaliukais sulaužytą juodojo, kartaus šokolado plytelę.

Jums reikės:
1 kg braškių:
500 g cukraus uogienėms (naudojome Dansukker).

Gaminimo eigos aprašymą rasite čia.



Braškių marmeladas akimirksniu
 

Braškių marmeladas

Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos


Šį braškių marmeladą pagaminsite akimirksniu, o skonis džiugins dar ir kaip! Jokio pjaustymo - braškes tiesiog sutirnkite elektriniu trintuvu (jeigu norite vientiso marmelado) arba šakute (jeigu norite džemiško, daugiau tekstūros turinčio gardumyno). Šis marmeladas nuostabiai tiks užsitepti ant šviesios duonelės, gardinti blynelius, košę ar tiesiog kabinti šaukštu. Norite paįvairinti? Trečdalį braškių pakeiskite raudonaisiais serbentais, abrikosais, persikais ar net mangais!

Jums reikės:
1 kg braškių;
330 g cukraus marmeladams (naudojome Dansukker);

Gaminimo eigos aprašymą rasite čia



Linkime gausaus braškių derliaus ir pačių gardžiausių uogienių!

 

Straipsnio draugas: Dan Sukker
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital