Kaip išvirti pačią pačiausią čili sriubą? Papasakosime žingsnis po žingsnio!

2023-09-06
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Čili sriuba
@ Shutterstock

Čili sriuba (ar troškinys, nelygu, kokio tirštumo mėgstate labiau) yra Teksaso valstijos (JAV) nacionalinis valgis, klasikinis Teks-Meks virtuvės pavyzdys. Šis sotus, šildantis ir paprastai paruošiamas patiekalas netruko išpopuliarėti visame pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje. Siūlome susipažinti su gardžiosios sriubos istorija, dalinamės naudingais patarimais bei puikiu receptu. Esame tikri, kad ir jūsų virtuvėje netrukus garuos puodas čili!



Čili sriuba - Teksaso kaubojų pasididžiavimas

Čili sriubos, ispaniškai vadinamos chili con carne (šio pavadinimo vertimas labai paprastas - čili su mėsa), istorija prasidėjo, manoma, XIX a. Kaubojai džiovintą jautieną, taukus, druską, čili pipirus supresuodavo į „plytas“ ir pasiimdavo jas išjodami ganyti galvijų. Kelionės metu šį ruošinį tereikėjo užpilti vandeniu, pridėti turimų priedų ir pavirti - šildantis, jėgas atgauti padedantis troškinys paruoštas!
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Ilgainiui mėsos troškinys kito, atsirado daugybė jo receptų ir variacijų, o bene kiekviena teksasiečių šeima galėtų išvirti „vienintelį ir tikrąjį“ čili. Dar prieš II-ąjį Pasaulinį karą Teksase bei aplinkinėse valstijose išsibarstė šimtai nedidelių čili restoranėlių, angliškai vadinamų chili joints (liet. čili vietelė), kuriuose buvo galima paragauti pagal „slaptą receptą“ paruošto čili.

Šiandien čili sriuba įprastai gaminama iš maltos jautienos, pomidorų, pupelių, svogūnų, česnakų. Žinoma, ji dosniai gardinama aštriaisiais čili pipirais! Sriuba tiekiama su tarkuotu sūriu, grietine, šviežiais, smulkiai pjaustytais svogūnais bei kukurūzų duona, susuktomis tortilijomis ar tortilijų traškučiais. Tirštesnis (neretai ruoštas pagal senoviškesnį receptą, nenaudojant pupelių, pomidorų) troškinys gali būti tiekiamas ne kaip atskiras patiekalas, o kaip padažas makaronams, ryžiams.



Keturios čili sriubos rūšys - tradicinė, vegetariška, žalioji ir baltoji

Pagalvoję apie čili sriubą ar troškinį iškart įsivaizduojame sodriai raudonos spalvos, tirštą, sotų ir kvapnų patiekalą. Tradicinė čili sriuba, kaip jau minėjome, ruošiama iš maltos jautienos, čili pipirų, pomidorų, pupelių ir kitų priedų, tačiau JAV pietuose gaminamos dar kelios šio valgio variacijos.

Vegetariškas čili troškinys (isp. chili sin carne) taip pat labai populiarus. Žinoma, jame mėsos nerasime, o be įprastinių čili pipirų, pupelių, pomidorų dažnai naudojamos bulvės, tofu, grybai, moliūgai.

Žaliasis čili (isp. chili verde) pasižymi žalsva spalva ir deginančiu aštrumu. Tai Naujosios Meksikos valstijos valgis, gaminamas iš vištienos sultinyje virtos kiaulienos, česnakų, filadelfinės dumplūnės vaisių (isp. tomatillo), keptų žaliųjų čili pipirų. Į žaliąjį čili troškinį papildomai dedama ir dar daugiau įvairių rūšių čili pipirų, tad jo valgymas dažnam yra tikras iššūkis!

Baltasis čili yra ne toks aštrus, kaip kitos šio troškinio variacijos. Šiam patiekalui naudojamos baltosios pupelės, kalakutiena arba vištiena, česnakai bei tik truputis aitriųjų žaliųjų čili pipirų.



Verdame tobulą čili sriubą: sočią, kvapnią ir šildančią

Mėsa. Klasikinis čili troškinys neapsieina be beveik trečdalį jo sudarančios maltos jautienos (įprastai naudojama neriebi mėsa), tačiau nedvejokite ir išbandykite kitą mėsą ar jos mišinius. Puikiai tiks ir kiaulienos bei jautienos arba veršienos mišinys, jautieną taip pat galite maišyti su avienos faršu, troškiniui galima naudoti ir kalakutieną ar vištieną (tiesa, tuomet nevertėtų jo perdėm „užaštrinti“, nes užgošite švelnesnės mėsos skonį).

Čili sriubai naudojama malta mėsa, tačiau galite paįvairinti patiekalo strūkturą ir naudoti dalį nedideliais gabaliukais pjaustytos mėsos. Taip pat čili sriubai puikiai tiktų ilgai, neaukštoje temperatūroje kepta ir skaidulomis suplėšyta mėsa (plėšytos kiaulienos receptą rasite čia).
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Čili pipirai. Čili sriuba, žinoma, neapsieina be čili pipirų. Jeigu turite galimybę, tai išbandykite įvairias čili pipirų rūšis. Jos skiriasi, visų pirma, aitrumu, tačiau pasižymi ir subtiliais skonio bei aromato skirtumais.

Naudokite tiek šviežius, tiek ir maltus čili pipirus. Troškiniui „dūmo“ kvapo ir skonio suteiks grilyje ar sausoje keptuvėje apskrudinti švieži čili pipirai arba rūkytos Chalapos paprikos (isp. chipotle).

Pomidorai. Senoviniame čili troškinyje pomidorai nebuvo naudojami, tačiau šiuolaikiniuose receptuose jie tiesiog būtini. Žinoma, galite naudoti sultingus ir prinokusius, šviežius pomidorus (rekomenduojame juos nuplikyti ir nulupti odeles), tačiau, jeigu tokių neturite, puikiai tiks konservuoti pomidorai iš skardinės (su visu skysčiu).

Čili troškinio skonį papildys ir jam sodresnę spalvą suteiks pora šaukštų pomidorų pastos. Jos reikės šiek tiek daugiau, jeigu naudojate šviežius, o ne skardinėje konservuotus pomidorus.

Kad ir kokius pomidorus bepasirinktumėte, nepamirškite subalansuoti jų rūgštumo šaukštu cukraus (idealiai tiktų subtilesnio skonio rudasis cukrus). Nesijaudinkite, sriuba tikrai netaps saldi, tiesiog nebesijus kitus igredientus bei prieskonius nustelbiančio rūgštumo.

Pupelės. Čili sriubai su jautiena įprastai naudojamos raudonosios pupelės, kurių skonis šiek tiek intensyvesnis, be to jos tvirtesnės, nesuverda net ir sriubą šildant kitą dieną.

Galite naudoti ir kitokias pupeles ar skirtingus jų mišinius (ypač, jeigu verdate sriubą su kalakutiena ar vištiena, tuomet labiausiai tiktų baltosios pupelės). Pupeles taip pat galite pakeisti avinžirniais ar lęšiais.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kitos daržovės. Tirštos sriubos bei troškiniai tradiciškai - sunkiai dirbančių ūkininkų, galvijų augintojų bei neturtingų žmonių maistas, tad jos buvo verdamos taupiai, sunaudojant įvairius likučius.

Turite gabaliuką moliūgo ar cukinijos? Nedidelę skardinę konservuotų žirnelių? Kelis pievagrybius? Vienišą morką ar saliero lapkotį? Čili sriubos skonis bus tik puikesnis!

Prieskoniai ir pagardai. Ryškiausia čili sriubos skonio nata yra maloniai šildantis aštrumas, tačiau nepamirškite ir kitų prieskonių. Puikiai tiks džiovintas mairūnas ar raudonėlis, saldžiosios paprikos milteliai (skonį paryškins rūkyta paprika, jeigu ją mėgstate), žinoma, druska ir pipirai, svogūnai ir česnakai yra tiesiog būtini.

Šefai, o taip pat ir eksperimentuoti nebijantys gurmanai puikiai žino, kad čili ir kava bei šokoladas - tobulas derinys. Čili sriubai ypatingo skonio bei nuostabaus aromato suteiks, o taip pat aštrumą bei riebumą (jeigu naudojate rieboką mėsą) subalansuos troškinimo metu įpilta pusė stiklinės kavos ar gamybos pabaigoje įmaišyti keli gabaliukai karčiojo, juodojo šokolado.

Priedai patiekimui. Čili sriuba tradiciškai tiekiama su grietine, sūriu, smulkintais svogūnų laiškais arba kalendra, kukurūzų miltų duona, susuktomis, minkštomis tortilijomis arba tortilijų traškučiais. Tiršto čili troškinio galima užpilti ant ryžių ar makaronų.

 

Jei norite Čili patiekti ypatingai puošniai ir įdomiai, galite ją užkepti duonos kubilėlyje, pagal šefo Vyliaus Blauzdavičiaus receptą. Tam puikiai tiks tiek tamsi, tiek šviesi duonelė. Taip patiekta sriuba pietus ar vakariene gali paversti šventiškesniais, papildomai nereikės tiekti duonos tiems, kas be jos neįsivaizduoja savo pietų.

Dažnam patinka juodosiomis alyvuogėmis pagardinta čili sriuba su sūriu, patiekta su česnakiniu skrebučiu (batoną iškepkite minkšto sviesto, smulkiai sukapotų česnakų bei mėgiamų prieskoninių žolelių mišiniu ir apskrudinkite įkaitintoje orkaitėje). Prie aitrios čili sriubos taip pat puikiai tiks ir skrudinta juoda, česnaku ištrinta ir druska apibarstyta duona.

 

Likučiai. Jeigu visos pagamintos sriubos įveikti nepavyko, ją, visiškai atvėsusią, galite saugoti šaldytuve porą dienų. Šildykite ant nedidelės kaitros, kol užvirs, kad spėtų visiškai sušilti. Jeigu išvirėte labai tirštą, šildant galite pilti šiek tiek papildomai skysčio, nes saugoma šaldytuve Čili dar sutrištės. Na, o jeigu norite Čili likučius panaudoti įdomiau, ar jo liko visai nedaug, rekomenduojame išbandyti su Čili paruošti greitų buritų - tereikės pašildyti Čili likučius ir suvynioti su mėgstamais priedais į tortilijas. Skanaus!



Klasikinė čili sriuba

Pateikiame klasikinės čili sriubos su malta mėsa, čili pipirais, pupelėmis ir pomidorais receptą, tačiau siūlome drąsiai eksperimentuoti. Naudokite skirtingų rūšių pupeles ir įvairius mėsos mišinius, papildykite sriubą avinžirniais, moliūgų ar morkų gabaliukais, gardinkite įvairiomis kvapniomis žolelėmis, prieskoniais, kava ar šokoladu (apie tai jau rašėme aukščiau). Išvirtą čili sriubą tiekite su skirtingais priedais.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
500 g maltos jautienos;
400 g skardinės konservuotų, smulkintų pomidorų;
400 g skardinės konservuotų raudonųjų pupelių;
340 g skardinės konservuotų kukurūzų;
400 ml sultinio arba vandens (galima daugiau, jeigu norite skysčiau);
1 čili pipiro (galite naudoti daugiau);
1 didelio svogūno;
1 paprikos;
2 skiltelių česnakų;
2 šaukštų pomidorų pastos;
1 šaukštelio malto čili (galite naudoti daugiau);
1 šaukšto maltos paprikos;
1 šaukšto rudojo cukraus;
0,5 šaukštelio džiovinto mairūno;
pagal skonį druskos, pipirų;
kepimui aliejaus.

Gaminimas:
Kubeliais supjaustytą svogūną apkepinkite įkaitintame aliejuje iki kol suminkštės, apie 5 min. Sudėkite smulkiai sukapotas česnako skilteles, kubeliais pjaustytą papriką, smulkiai sukapotą čili pipirą (pašalinkite sėklytes, jeigu bijote aštrumo). Suberkite maltą čili pipirą ir maltą papriką. Maišant pakepinkite dar 5 min.

Į daržovių mišinį sudėkite maltą jautieną ir maišant kepkite apie 5 min. Svarbu, kad malta mėsa išskirstytų į smulkius gabaliukus, nebebūtų rausva. Visą mišinį perkelkite į puodą.

Į puodą suverskite skardinę konservuotų, smulkintų pomidorų, supilkite sultinį arba vandenį (galite tiesiog įpilti vandens ar sultinio į skardinę nuo pomidorų, paskalauti ir supilti skystį su pomidorų likučiais), dėkite pomidorų pastos, džiovinto mairūno, cukraus (jis subalansuoja pomidorų rūgštumą), pagardinkite druska, pipirais.

Užvirkite, sumažinkite ugnį taip, kad sriuba vos vos burbuliuotų ir virkite 30 min. Kartas nuo karto permaišykite, įpilkite sultinio ar vandens, jeigu sriuba jūsų skoniui per tiršta.

Galiausiai į sriubą sudėkite perplautas konservuotas pupeles ir kukurūzus, jeigu trūksta, įpilkite dar vandens ar sultinio, viską vėl užvirkite, sumažinkite ugnį ir pavirkite dar 10 min. Paragaukite. Papildykite prieskoniais pagal savo skonį.

Išvirtą sriubą uždenkite ir palikite pastovėti 10-15 min., kad pasiskirstytų skoniai.

Tirštai išvirtą troškinį galite pilti ant ryžių, o skysčiau, su daugiau sultinio ar vandens virtą sriubą tiekite su grietine, sūriu, tortilijomis, česnakiniais skrebučiais ar kitais mėgstamais priedais.

Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Jolanta’ya
2022-04-27 00:02
Kiek porciju apytiksliai gaunasi is sio nurodyto kiekio ? ATSAKYTI
Greta
2022-04-27 09:37
4 - 6, priklausomai nuo alkanumo ir, ar valgysit vieną ar, pvz., su skrudinta duona :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital