Kaip išsaugoti krapus žiemai? Dalinamės patarimais ir 6 receptais!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-06-14
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
Kaip išsaugoti krapus žiemai? Dalinamės patarimais ir 6 receptais!
Shutterstock

Krapai - viena mėgstamiausių ir populiariausių prieskoninių žolelių Lietuvoje. Jie puikiai auga tiek lauko darže, tiek ir vazonėlyje balkone ar ant palangės. Krapais galima gardinti pačius įvairiausius patiekalus, tad jų tikrai vertėtų prisikaupti žiemai. Kaip tai padaryti? Dalinamės naudingais patarimais ir nesudėtingais receptais!

 



Krapų pasirinkimas, plovimas ir paruošimas

Ruošiant krapų atsargas žiemai, žinoma, labai svarbu pasirinkti tinkamas žoleles - idealiai tiks dar nežydintys, nedideli, tačiau tankūs krūmeliai, kurių kotai ir šakelės dar nėra stipriai sumedėjusios. Svarbu, kad augalai būtų kuo šviežesni, neapvytę, neapdžiūvę, nesutrinti.

Krapų krūmelius nuplaukite po tekančiu, drungnu vandeniu, lengvai nupurtykite, o tuomet vienu sluoksniu išdėliokite ant virtuvinių arba popierinių rankšluosčių ir palikite visiškai nudžiūti. Krapus džiovinkite apie 30 min., tuomet apverskite ir palikite džiūti dar apie 30 min. Šį džiovinimo etapą galima patrumpinti, jeigu turite sukamą daržovių džiovyklę (būna pirkti daugumoje prekybos centru) - į ją sudėkite nuplautus krapus ir gerai išsukite. Išsuktus krapus irgi padėkite ant rankšluostėlių bei leiskite galutinai nudžiūti (išsukti jie nudžiūva daug greičiau).

Nuo apdžiūvusių krūmelių nuskabykite šakeles (kotelių neišmeskite - juos galėsite panaudoti verdant sultinį ar troškinį, raugiant ar marinuojant agurkus). Paruoštas krapų šakeles galima sūdyti, džiovinti, sutrinti į padažą ar užšaldyti.

 



Sūdyti krapai (bei variantas be druskos)
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Norėdami pasiruošti sūdytų krapų žiemai, pirmiausia švarias, visiškai sausas krapų šakeles smulkiai supjaustykite. Į švarų, sausą stiklainį ar kitą indelį dėkite sluoksnį krapų, juos gerai suspauskite. Užberkite sluoksnelį druskos ir vėl drėkite sluoksnį krapų. Šitaip susluoksniuokite iki pat indo viršaus ir indą uždarykite sandariu dangteliu. Sūdytus krapus laikykite šaldytuve iki metų. Žinoma, gardinant patiekalus sūdytais krapais reikėtų į tai atsižvelgti ir gaminant naudoti mažiau druskos.

Beje, krapus žiemai galite panašiai pasiruošti ir be druskos. Juos smulkiai supjaustykite ir dėkite į sandarų indelį (pavyzdžiui, užsukamą stiklainį ar plastikinį induką su sandariu dangteliu), tik jau perdaug nespausdami, nes tokius krapus reikės laikyti ne šaldytuve, o šaldiklyje. Laikomi šaldiklyje, jeigu bus perdaug suspausti, jie gali sušokti į ledą, o jeigu dėsite laisviau, to nenutiks. Prireikus krapų, tiesiog atsuksite stiklainiuką arba atidarykite indelį, pasiimkite reikiamą krapų kiekį ir indą vėl sandariai uždarę gražinkite į šaldymo kamerą.



Džiovinti krapai
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Džiovinimui geriausiai pasirinkti šiltą, sausą, lengvai vėjuotą dieną. Džiovinti galite tiek balkone ar kambaryje (palikite atidarytą langą ar net sudarykite nedidelį skersvėjį), tiek ir lauke, daliniame pavėsyje.
Krapų šakeles išdėliokite ant švaraus, natūralaus audinio arba popierinių rankšluosčių. Jų sluoksnis neturi būti storesnis nei 1-2 cm. Jeigu šviečia kaitri saulė, pridenkite popieriniais rankšluosčiais, nespauskite ir neslėkite.
Krapai, priklausomai nuo oro, visiškai išdžius per 1-2 dienas. Jie turėtų išlikti žalios spalvos, kvapnūs. Jeigu žolelės parudavo, tai, tikėtina, jos džiūvo tiesioginiuose saulės spinduliuose, nepridengtos arba buvo labai karšta. Jeigu krapai neišdžiūna, ima sklisti nemalonus kvapas, tai per šalta arba per didelė oro drėgmė - šias žoleles, deja, teks išmesti.
Džiovintus krapus galite susmulkinti tiesiog pirštais ar greitai „prasukti“ maisto smulkintuve. Smulkintus krapus suberkite į užsukamą indelį ar stiklainiuką. Juos galėsite naudoti 1-1,5 metų. Tiesa, ilgainiui jų kvapas ir skoninės savybės slops.

 



Krapų pesto
 

Nuotraukos šaltinis BeDietu.lt


Krapų pesto būtų galima pavadinti lietuviška itališkojo bazilikų pesto variacija, kuri skanumu nė kiek nenusileidžia itališkam receptui. Šiam pesto padažui krapai trinami su riešutais, česnaku, sūriu ir aliejumi, padažas pagal skonį pagardinamas druska ir pipirais. Puikusis krapų pesto nuostabiai dera su bulvytėmis, lašiša, užteptas ant duonos, juo galima pagardinti salotas, sriubą ar troškinį.
Krapų pesto receptą rasite čia.

 



Pikantiškas krapų padažas
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Šis pikantiškas krapų padažas savo paruošimo būdu primena krapų pesto, tačiau šiame recepte nenaudojami riešutai bei sūris, tad padažas bus kiek lengvesnės konsistencijos ir labiau pačių krapų skonio, kurį puikiai subalansuoja česnakas bei citrinos sulčių rūgštelė. Šis padažas idealiai tiks prie žuvies, paukštienos ar tiesiog kaip pagardas į kitus padažus bei sriubas. Jo galite pasiruošti tiek vartojimui dabar iškart, tiek žiemai.
Šio puikaus padažo receptą rasite čia.

 



Ledukų formelėse šaldyti krapai
 

Nuotraukos šaltinis Jurgittos receptai


Krapus (o taip pat ir kitas žoleles ar jų mišinius) ypač patogu sušaldyti ledukų formelėse. Kvapo ir skonio kupinu leduku galima pagardinti verdamą sriubą, troškinį, padažą ar kitą patiekalą.
Smulkintas žoleles tereikia užpilti šlakeliu kokybiško aliejau (galima ir vandeniu ar ištirpintu sviestu), jeigu norisi dar galima pagardinti druska ar kitais mėgiamais prieskoniais (pavyzdžiui, įspausti česnako, įmaišyti tarkuotos citrinos žievelės), viską išmaišyti ir sudėti į ledukų šaldymo formeles bei palaikyti šaldiklyje. Kubeliams sustingus juos išimkite iš formelės ir perdėkite į šaldymo maišelius arba sandarius indelius, tuomet jie užims mažiau vietos šaldymo kameroje. Šiuos ledukus galima naudoti kiek daugiau negu metus.
Plačiau apie krapų bei kitų žolelių šaldymą ledukų kubelių fomelėje skaitykite čia.

 



Folijoje šaldyti krapai
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Folijos vokeliuose labai patogu užšaldyti nedidelį, vienam kartui reikalingų krapų kiekį. Pasigaminti labai paprasta - pirmiausia iš folijos išsikirpkite nedidelius kvadratėlius. Į jų centrą dėkite smulkiai pjaustytas krapų šakeles, dėmesingai užlankstykite visus kraštelius (nes būtent per tarpus patekęs oras šaldiklyje laikos krapus gali išdžiovinti) ir laikykite šaldymo kameroje apie metus.

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Erika
2021-06-14 20:07
Visi išvardinti variantai išbandyti.
Vienintelis man tinka - šaldyti smulkiai supjaustyti krapai. Kai gali išsiimti trumpam indelį, pagrandyti ant patiekalo ir vu alia.
Idealu būtų, juos palikti nusausėti ir tik tada pjaustyti ir dėti į indą šaldymui. Bet rudenį nėra kada. Šaldymui dedu tik rudeninius krapus. ATSAKYTI
Dalia
2023-06-14 10:55
Teisingai. Pats paprasčiaučias būdas. Nuplaut, paskeist ant popierinio rankšluosčio, pavartyt, leist išdžiūt. Supjaustyt ir sudėt į dėžutes. Paprasta, kaip du kart du... ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital