Kaip iškepti tobulus lietinius? Pasakojame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-02-28
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Lietiniai blynai
Shutterstock

Lietiniai blynai - tikra pusryčių klasika. Juos galima patiekti su įvairiais skanutėliais priedais. Į plonus blynelius taip pat galima įvynioti saldžius ar pikantiškus įdarus. Lietinius galima susluoksniuoti į sotų apkepą arba pertepti originalų lietinių tortą. Tereikia išmokti kepti tobulus lietinius! Dalinamės patarimais, skaniausių lietinių receptais bei idėjomis, kaip juos įdomiau patiekti ir panaudoti patiekalams.



Lietiniai prancūzams atneša laimę ir turtus

Lietinius kepa daugelis tautų, tačiau juos ištobulino ir vienu savo kulinarių simbolių pavertė prancūzai. Kiekvienoje Prancūzijos kavinukėje, prabangiuose restoranuose ir net gatvėse po atviru dangumi kepami plonyčiai, traškūs lietiniai crêpe. Iškepti lietiniai patiekiami su įvairiais įdarais arba užlenkiant kraštelius suformuojamos keturkampės galette su kiaušiniu, kumpiu ar kitais pikantiškais priedais. Lietiniai taip pat naudojami ir patiekalams, pavyzdžiui, sutepamas lietinių tortas mille crêpes arba kviečiama pasigrožėti crêpes suzette - lietiniai apliejami padažu iš cukraus, sviesto, mandarinų arba apelsinų sulčių ir jų žievelių, kelių rūšių likerių ir uždegami.

Prancūzijoje, kaip ir Lietuvoje, lietiniai būtinai kepami vejant žiemą ir kviečiant pavasarį - tik prancūzai lietinius skanauja ne per Užgavėnes, o kiek anksčiau, vasario 2-ąją, per Grabnyčias, ši diena net vadinama le jour des crêpes, t.y. lietinių diena. Apvalūs, auksinės spalvos, per visą keptuvę pasklidę lietiniai yra saulės simbolis. Lietiniai taip pat siejami su sėkmingais metais. Kepimo metu vienoje rankoje reikia spausti pinigėlį, o kita ranka vartyti blynus keptuvėje - jeigu kuo aukščiau mestelėtas lietinis ore apsivers ir vėl nukris ant keptuvės, laukia sotūs ir turtingi metai!
 

Blynai crepe Paryžiuje

Prancūzijoje, ypač Paryžiuje gausu gatvės prekeivių, kepančių lietinius. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Dalinamės patarimais ir kepame auksinius, neplyštančius ir skaniausius lietinius

Puikius lietinius iškepti nėra sunku, tačiau reikia žinoti kelias gudrybes padėsiančias išmaišyti vienalytę tešlą be gumuliukų, tolygiai apkepti abi lietinio puses ir gražiai apversti kiekvieną blynuką.

1. Ingredientai. Miltai. Tradiciškai naudojami paprasti aukščiausios rūšies kvietiniai miltai 550C ar 550D, nes su jais lietiniai pavyksta plonyčiai, šviesūs, minkštučiai, lankstūs. Biskvitams ir pyragams skirtų 405D miltų (pvz. Ekstra ar Karališkų) lietiniams nesirinkite, nes jie turi mažiau glitimo, tad lietiniai verčiami plyš. Prancūzijoje taip pat kepami ir grikių miltų lietiniai, kurie naudojami galetėms - ant blyno centro uždedama sūrių ingredientų (dažniausiai tai yra sūris, kumpis ir iškeptas kiaušinis) ir blyno krašteliai užlenkiami. Labai skanūs ir avižinių miltų lietiniai, galima iškepti net ir bulvių krakmolo, kukurūzų ar ryžių miltų lietinius.

Kvietiniuose miltuose esantis glitimas „suriša“ tešlą, suteikia blynams tvirtumo, tačiau kartu ir elastingumo, todėl juos kepti, apversti ir vėliau naudoti įvairiems patiekalams yra labai lengva. Jeigu miltai yra be glitimo (grikių, avižų, ryžių ir kt.) reikėtų arba kepti truputį storesnius lietinius arba tešlai naudoti daugiau ją „surišančių“ kiaušinių.

Skystis. Lietinių tešlos „surišimui“ ir tinkamai konsistencijai reikės skysčio. Dažniausiai naudojamas vanduo, pienas (arba ir vanduo, ir pienas), tačiau tinka ir augalinis pienas, grietinėlė, kefyras, sultys. Svarbu, kad skysčio būtų pakankamai ir kad tešla būtų skysta, lengvai tekanti.

Kiaušiniai. Kiaušiniai, kaip ir skystis „suriša“ tešlos ingredientus, su jais iškepti lietiniai pavyksta ploni, elastingi, neplyšta apverčiant arba susukant jau iškeptus. Kiaušiniai taip pat tešlą papildo ją sušvelninančiais riebalais, riebesnės tešlos lietiniai mažiau limpa prie keptuvės.

Riebalai. Lietinių tešla labai dažnai yra papildoma trupučiu riebalų - aliejumi arba lydytu sviestu. Riebalai lietiniams suteikia švelnumo, be to tokie lietiniai mažiau limpa prie keptuvės, tad juos kepti ir vartyti lengviau, kepimo metu galima naudoti mažiau riebalų.

Cukrus, druska ir kiti priedai. Visų lietinių tešlą rekomenduojame pagardinti žiupsneliu druskos, paryškinančios kitų ingredientų skonį.

Saldiems lietiniams reikės ir cukraus, tačiau juos tikriausiai tieksite su saldžiais priedais (uogiene, medumi ir pan.), tad nepersistenkite, pakaks tik poros šaukštų. Saldžių lietinių tešlą taip pat galite paskaninti trupučiu vanilinio cukraus arba keliais lašeliais vanilės arba kitokio ekstrakto, įvairiais kepinių prieskoniais (cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais). Jeigo norite šokoladinių lietinių, į tešlą įmaišykite porą šaukštų kokybiškos, karčios kakavos (tešla gali kiek sutirštėti, todėl ją truputį paskystinkite vandeniu ar pienu).

Į pikantiškų lietinių tešlą galima įmaišyti žiupsnelį prieskonių: pipirų, paprikos miltelių, čili dribsnių, malto kumino, įvairių džiovintų ar šviežių, smulkiai sukapotų žolelių, porą šaukštų smulkiai tarkuoto sūrio.

Tiek saldžių, tiek ir pikantiškų lietinių tešlą galima nuspalvinti. Galite naudoti tiek maistinius dažus, tiek ir spalvinančius maisto produktus natūraliai spalvingiems lietiniams, pavyzdžiui, burokėlių arba špinatų sultis, ciberžolės miltelius.

Lietiniams tradiciškai nėra naudojamos jokios tešlos kildinimo medžiagos (mielės, soda, kepimo milteliai).

Lietinių ingredientai

Lietiniams Jums reikės: miltų, pieno, kiaušinių, sviesto, cukraus ir druskos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Tešlos maišymas. Paprasčiausias būdas sumaišyti lietinių tešlą yra sudėti visus reikalingus ingredientus į kokteilinę ir išplakti. Paruošta tešla tikrai bus vienalytė, be gumuliukų.

Žinoma, puikią lietinių tešlą galima išplakti ir šakute, šluotele arba plaktuvu. Plakant rankomis rekomenduojame iš pradžių šaukštu sumaišyti labai tirštą tešlą, o tik vėliau ją paskystinti iki reikiamos konsistencijos, tai padės išvengti gumuliukų. Visų pirma, kiaušinius lengvai išplakite su cukrumi, druska, riebalais, šlakeliu pieno, vandens ar kito naudojamo skysčio, o tuomet dalimis, kaskart labai gerai permaišant berkite miltus iki kol gausis labai tiršta, pastą primenanti tešla. Ją skystinkite pildami daugiau skysčio, gerai išmaišykite.

Paruošta lietinių tešla turi būti skysta, tekanti. Šiame gaminimo etape ji gali būti vos skystesnė, nes pastovėjusi ji dar sutirštės, tad, jeigu padauginote skysčio, nesijaudinkite ir leiskite tešlai bent pusvalandį „subręsti“.

3. Tešlos „brandinimas“. Kiekvienai tešlai labai naudinga leisti šiek tiek „subręsti“ - būtent todėl mielinės tešlos kildinamos, sviestinės - šaldomos šaldytuve, o skystoką lietinių blynų tešlą reikėtų tiesiog palikti pastovėti 30-40 min. kambario temperatūroje. Jeigu norite, tešlą susimaišykite iš anksto ir per naktį brandinkite šaldytuve.

Jeigu pastovėjusi tešla yra perdėm tiršta, ją papildomai paskystinkite dar keliais šaukštais vandens ar kito skysčio. Jeigu paruošta tešla per skysta - įberkite dar šaukštą miltų. Svarbu, kad tešlos konsistencija būtų tinkama, tačiau su ja iš anksto perdėm „neužsižaiskite“, kepkite pirmuosius lietinius ir greitai pajusite, ar reikia „pareguliuoti“ tešlos konsistenciją. Jeigu nepavyksta išlieti plonyčių lietinių - tešla tikriausiai per tiršta, ją reikia paskystinti. Jeigu lietiniai kepa ilgokai, limpa ir veliasi prie mentelės, kuomet bandote apversti, tešlą tikriausiai reikės patirštinti trupučiu miltų.

5. Lietinių kepimas. Keptuvės pasirinkimas. Sėkmingam lietinių blynų kepimui didelę įtaką turi tinkama keptuvė. Daugelyje prekybos centrų ar specializuotose parduotuvėse galite įsigyti specialias keptuves lietiniams blynams kepti. Jų dugnas yra kiek storesnis, tad jos tolygiai įkaista , o dėl neaukštų kraštų blynus patogu vartyti. Šios keptuvės yra nesvylančios, todėl riebalų kepimui nereikia arba reikia labai mažai.

Žinoma, puikius lietinius iškepsite ir naudodami kitokią, universalią keptuvę, tačiau ji taip pat turi atitikti tuos pačius reikalavimus, t.y. turėti storesnį, tolygiai kaistantį dugną ir (pageidautina) neaukštus kraštus. Puikūs, maloniai apskrudę, traškūs blynai pavyksta sunkioje ketaus keptuvėje, tačiau kepdami joje be riebalų tikrai neišsisuksite, prireiks dosnesnio šlakelio aliejaus ar gabaliuko sviesto.

Kepimas. Keptuvę švariai išplaukite, nusausinkite ir labai gerai įkaitinkite. Keptuvę truputį patepkite riebalais - gabaliuku nesūdytų lašinių, sviestu (tiek lietinių, tiek ir kitų patiekalų kepimui labiausiai tiktų lydytas sviestas ghi, apie jo gaminimą skaitykite čia) ar aliejumi. Riebalų perteklių galite pašalinti greitai perbraukę popieriniu rankšluostuku.

Į keptuvę pilkite samtį tešlos, keptuvę pakelkite ir pasukiokite, kad tešla tolygiai pasiskirstytų po visą keptuvės plotą. Prancūzijoje tešlos paskirstymui yra naudojamas specialus, medinis T formos įrankis, vadinamas rozell. Jis tikrai praverčia, jeigu keptuvė yra labai sunki ar labai didelė arba jeigu lietiniai kepami ant elektrinės keptuvės, kurios negalima paprastai pakelti ir pasukioti. Namuose tikrai išsisuksite ir be šio įrankio, tačiau keliaudami po Prancūziją būtinai prieikite prie gatvės prekeivių ir pasižiūrėkite, kaip greitai ir meistriškai jie naudoja rozell.
 

Lietinių kepimas

Įgudę kepėjai lietinių tešlą paskirsto mediniu įrankiu rozell. Nuotraukos šalinis Shutterstock

 

Keptuvę su pasklidusia tešla grąžinkite ant ugnies, lietinį kepkite 1-2 min. arba iki kol jo krašteliai lengvai atlips nuo kraštų. Tuomet lietinį apverskite (įgudę pabandykite tai padaryti ore, kitoje saujoje spausdami pinigėlį, kad lydėtų sėkmė) ir kepkite dar apie 1 min.

Vos tik blynai ims lipti prie keptuvės, ją ir vėl patepkite riebalais. Jeigu keptuvė prastesnė, tai šį veiksmą teks atlikti po kiekvieno lietinio kepimo, jei geresnė - galite kepti ir visai be riebalų arba juos naudoti rečiau, iškepus du ar tris lietinius.

Pasakymas, kad pirmas blynas yra prisvilęs labai teisingas! Iškepti puikius lietinius reikia šiek tiek praktikos, tad, jeigu nepavyko ir toliau praktikuokitės - jau netrukus lietinius vartysite ore (o kitame delne tuo tarpu spauskite pinigėlį, kad sėkmė lydėtų)!

Iškeptų lietinių laikymas. Iškeptus lietinius dėkite į krūvelę vienas ant kito. Naujas, dar karštas lietinis šildys apačioje esančius. Sluoksniuojamus lietinius, jeigu norite, galite patepti sviestu. Jeigu kepate daug lietinių, šilumą saugokite vis aukštėjantį lietinių bokštelį pridengdami lėkšte. O jeigu lietinių yra visa krūva arba jeigu juos vargysite truputį vėliau, lietinius laikykite iki 90°C įkaitintoje orkaitėje - lietinius sudėkite į bokštelį ir pridenkite švariu rankšluosčiu, kad orkaitėje neišsausėtų. 

5. Lietinių patiekimas. Su priedais ir padažais. Iškeptus lietinius galite patiekti su bet kokiais mėgstamais saldžiais ar pikantiškais priedais ir padažais. Prie lietinių puikiai tiks įvairios uogienės, džemai, medus, kondensuotas pienas, šokoladinis ar kitokie kremai, padažai. Rekomenduojame išbandyti labai paprastą, Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje mėgstamą lietinių patiekimo būdą - dar karštus blynus saikingai apiberkite cukrumi ir apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinos sultimis (dažniausiai valgytojams patiekiami citrinų ketvirčiai).

Jeigu nemėgstate saldumynų, lietinius blynus valgykite su lydytu, sūdytu sviestu, grietine, spirgučiais, sūdyta lašiša ar ikrais, pievagrybių, Bešamelio ar kitokiu pikantišku padažu.

Su įdaru. Iškeptus lietinius galite susukti arba sulankstyti su mėgstamais įdarais. Tai puikus būdas ištuštinti spinteles ir sunaudoti šaldytuve užsigulėjusius likučius. Lietinių įdarui tiks varškė (ją galite pasaldinti cukrumi, pagardinti vaniliniu cukrumi, pagerinti razinomis ar šviežiomis uogomis), bananai, karamelizuoti vaisiai (vaisius, pavyzdžiui, obuolius ar ananasus supjaustykite riekelėmis ar mažais kubeliais ir keptuvėje apkepkite su trupučiu sviesto, cukrumi ir šlakeliu grietinėlės (nebūtina) iki kol jie suminkštės ir pasidengs susidariusia karamele), plakta grietinėlė ir uogos.

Pikantiško įdaro klasika yra kumpis bei sūris. Lietiniams puikiai tiks ir įvairios, sutarkuotos ir patroškintos daržovės, su svogūnais apkepinti grybai, virta, malta mėsa ar paukštiena, įvairūs mėsos gaminių likučiai. Jeigu įdaras labai birus, jį pravartu sumišyti su išplaktu kiaušiniu arba su tarkuotu sūriu.
 

Crepe suzette

Crêpes suzette - lietiniai su padažu iš cukraus, sviesto, mandarinų arba apelsinų sulčių ir jų žievelių, kelių rūšių likerių. Patiekimo metu lietiniai uždegami, kad nugaruotų alkoholis ir padažas karamelizuotųsi. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Panaudojimas patiekalams. Galima išsikepti daugiau lietinių ir juos panaudoti įvairiems patiekalams. Lietinius galite naudoti, kaip lavašą ar tortilijas, t.y. aptepti sūreliu, pridėti kumpio, lašišos, žalumynų, susukti ir supjaustyti vieno kąsnio suktinukais.

Su įdaru susuktus lietinius (arba susuktus su įdaru ir supjaustytus vieno kąsnio suktinukais) galite sudėti į formą aplieti Bešamelio padažu arba tiesiog uždėti kelis sviesto gabaliukus, apibarstyti sūriu ir užkepti orkaitėje.

Būtinai išbandykite ir tradicines prancūziškas galetes. Tai tarsi lietinių (dažniausiai grikių miltų) vokeliai su pikantiškais, sočiais priedais. Jų gaminimas labai paprastas - ant karšto lietinio užberiama truputį tarkuoto sūrio, dedamas kumpio griežinėlis, keptas kiaušinis ar kiti priedai ir užlenkiami lietinio kraštai, kad susiformuotų keturkampis vokelis.

Lietinius taip pat galite panaudoti puikiems ir labai skaniems blynų tortams. Iškeptus lietinius tiesiog pertepkite patinkančiu tortų kremu ar plakta grietinėle ir bent kelias valandas pašaldykite šaldytuve, kad sutvirtėtų.
 

Mille crepe lietinių tortas

Mille crêpes - tūkstančio lietinių tortas. Lietinius kremu pertepti tikrai nesunku, o torto vaizdas ir skonis verta net ne tūkstančio, o milijono! Nuotrauko šaltinis Shutterstock

 

6. Likučių laikymas ir šaldymas. Laikymas. Jeigu iškepėte daugiau lietiniu, nei pajėgiate suvalgyti, juos sudėkite į krūvelę, apvyniokite maistine plėvele arba uždenkite kita lėkšte ir 3-4 dienas laikykite šaldytuve.

Tešlos šaldymas. Jeigu susimaišėte perdėm daug tešlos ir nenorite jos visos iškart panaudoti, ją taip pat galite porą dienų palaikyti šaldytuve arba užšaldyti. Tešlą supilkite į šaldymui tinkamą dėžutę, palikdami laisvos vietos per du pirštus (nes šaldami tešla plėsis ir gali išstumti dangtelį), uždenkite ir užšaldykite. Šaldymo kameroje laikykite iki 3 mėnesių, o norėdami atšildyti, nakčiai perdėkite į šaldytuvą.

Lietinių šaldymas. Galite užšaldyti ir jau iškeptus lietinius, taip ir su įdaru susuktus lietinius. Jeigu lietinius kepate su mintimi juos iškart užšaldyti, apkepkite tiks vos vos, kad nebūtų apskrudę, apskrudinsite šildydami. Juos sudėkite į bokštelį tarp kiekvieno įterpdami gabaliuką kepimo popieriaus. Tokį bokštą įvyniokite į maistinę plėvelę ir foliją. Užšaldytus lietinius šaldymo kameroje laikykite iki 3 mėnesių, o norėdami atšildyti, nakčiai perdėkite į šaldytuvą. Atšildytus lietinius trumpai pašildykite keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje.

 


Lietinių receptai ir iškeptų lietinių panaudojimo būdai

Įgavus truputį įgūdžių lietinių kepimas taps tikrai smagiu procesu, o krūvelę lietinių galėsite ne tik sušveisti su šaukštu (ar keliais...) uogienės, bet ir panaudoti įmantresniems patiekalams gaminti.

Skaniausių lietinių receptai: nuo klasikinių iki grikių miltų

Lietiniai eksperimentams lengvai „pasiduodantis“ patiekalas - kelis kartus iškepę lietinių pagal receptą ir pajutę, kokios konsistencijos tešla yra reikalinga, tikrai galėsite puikius lietinius kepti tiesiog „iš akies“.



Patys paprasčiausi lietiniai

Galima aptikti tūkstančius, o gal net ir dešimtis tūkstančių lietinių receptų ir daugelis jų yra tikrai puikūs! Siūlome išbandyti vieną iš paprasčiausių... Jeigu norite, drąsiai keiskite pieno ir vandens santykį, įmuškite papildomą kiaušinį, įberkite porą šaukštų kakavos ar tešlą pagardinkite prieskoniais. Svarbu išlaikyti reikiamą tešlos konsistenciją, kurią tikrai „pajusite“ kepdami.
 

Paprasti lietiniai blynai

Lietinius blynus skanaukite su priedais arba panaudokite įvairiems patiekalams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

15-20 lietinių Jums reikės:
300 g miltų,
3 kiaušinių;
4-5 šaukštų pieno;
~500 ml vandens;
žiupsnelio druskos;
2 šaukštų cukraus, jeigu norite saldžių lietinių.

Gaminimas:

  1. Kiaušinius, pieną, aliejų, druską ir cukrų (jeigu naudojate) išplakite.
  2. Dalimis, kaskart gerai permaišant įsijokite miltus ir užmaišykite labai tirštą tešlą.
  3. Tešlą suskystinkite vandeniu.
  4. Paruoštą tešlą pakikite „subręsti“ kambario temperatūroje apie 30 min. Galite pernakt palikti šaldytuve.
  5. Į įkaitintą, vos vos aliejumi pateptą keptuvę pilkite apie 60-70 ml tešlos ir iš abiejų pusių apkepkite plonus lietinius.
  6. Lietinius susukite su pasirinktu įdaru arba patiekite su įvairiais pagardais.



Klasikiniai prancūziški lietiniai crêpe

Prancūziškų crêpe receptų taip pat yra galybė, daugelis jų menkai skiriasi nuo Lietuvos šeimininkių naudojamų, tačiau prancūzai įprastai formuoja itin plonus lietinius. Kepimui kartais naudojamas ne lašelis aliejaus, o didesnis sviesto gabaliukas, kad svieste skrundantys lietiniai pavyktų traškūs. Be to Prancūzijoje, ypač Paryžiaus gatvėse kepami labai dideli crêpe, tad tiekimo metu jie du kartus lenkiami perpus.
 

Prancūziški lietiniai crepe

Prancūzijoje kepami plonesni, traškesni ir didesni lietiniai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20 lietinių Jums reikės:
300 g miltų;
4 kiaušinių;
350 ml pieno;
3 šaukštų lydyto sviesto arba aliejaus;
2 šaukštų cukraus (galima daugiau ar mažiau, pagal skonį);
žiupsnelio druskos;
kepimui aliejaus.

Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska, sviestu ar aliejumi, šlakeliu pieno.
  2. Įsijokite miltus ir užmaišykite labai tirštą tešlą. Tuomet ją paskystinkite pienu. Tai padės išvengti gumuliukų.
  3. Tešlą gerai išplakite šluotele ir 30 min. palikite subręsti šaldytuve.
  4. Į įkaitintą, vos vos aliejumi pateptą keptuvę pilkite apie 50-60 ml tešlos ir iš abiejų pusių apkepkite plonus lietinius.
  5. Lietinius susukite su pasirinktu įdaru arba patiekite su įvairiais pagardais.



Grikių miltų lietiniai

Lietuvoje, Dzūkijoje iki šių dienų močiutės pečiuje kepa pyragus iš grikių miltų - babkas, tačiau grikių miltai naudojami ne tik mūsuose. Prancūzai juos naudoja lietiniams, kurie tradiciškai naudojami pikantiškoms galetėms - lietiniams su kumpiu, sūriu, kiaušiniais ir panašiai priedais, kurių krašteliai užlenkiami.
 

Grikių miltų lietiniai

Grikių miltų lietiniai tiekiami su pikantiškais, sūriais priedais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

15 lietinių Jums reikės:
200 g grikių miltų;
50 g kvietinių miltų;
2 didelių kiaušinių;
500 ml pieno;
500 ml vandens;
žiupsnelio druskos;
kepimui aliejaus.

Gaminimas:

  1. Grikių, kvietinius miltus ir druską sumaišykite. Mišinyje padarykite duobutę, į ją įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Lėtai, nuolat maišydami supilkite pieną. Galiausiai po truputį pilkite vandenį ir gerai išplakite tešlą.
  2. Tešlą brandinkite šaldytuve bent 2 valandas. Geriausia palaikyti pernakt.
  3. Į įkaitintą, vos vos aliejumi pateptą keptuvę pilkite apie 60-70 ml tešlos ir iš abiejų pusių apkepkite plonus lietinius.
  4. Lietinius tiekite su pikantiškai priedais, pavyzdžiui, kumpiu, sūriu, sūdyta lašiša, keptu kiaušiniu ir pan.



Plikytos tešlos lietiniai

Ina, kurianti tinklaraštį „Taip norėjau...“, dalinasi savo atradimu - plikytos tešlos lietiniai. Šie lietiniai yra panašaus skonio, kaip ir įprastiniai, tačiau dėl tešos užplikymo jie iškepa minkštesni, visai netraškūs.
 

Plikytos tešlos lietiniai

Plikytos tešlos lietiniai yra ypač minkšti ir švelnūs. Nuotraukos šaltinis „Taip norėjau...“

Plikytos tešlos lietinių receptą rasite čia.



Lietiniai su įdaru ir lietinių patiekalai: saldūs ir pikantiški

Lietinių patiekimo ir panaudojimo patiekalams galimybės yra labai plačios, tad mes dalinamės tik keliais mėgstamais variantais.

Tikriausiai daugelis dar iš vaikystės prisimena šį švelnaus skonio, viliojančiai kremišką ir labai gardų patiekalą - blynelius su varškės įdaru. Papildomai su varške galima sutrinti bananą, įmaišyti smulkintų šviežių ar džiovintų vaisių, vaisinio jogurto.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Šefo išskirtiniai! Maistas turi būti apgaulingai paprastas, jaudinamai skanus ir nepriekaištingai patiektas .

Receptą rasite čia.

Niekada nenusibostantis patiekalas. Autorė teigia, kad, nors lietinių blynų kepimas visada atrodo ilgas darbas, bet po visko, skonis visuomet atperka visą triūsą.

Receptą rasite čia.

Sotūs, o kartus ir tikrai nesunkiai paruošiami bei nebrangūs lietiniai su įdaru. Puikiai tiks šeimos pietums ar vakarienei.

Receptą rasite čia.

Sotūs, skanūs ir traškūs užkepti lietiniai blyneliai, kuriems įdarą galite pasirinkti patį įvairiausią. Recepte keletas jų yra paminėti, bet improvizuokite drąsiai!

Receptą rasite čia.

Labai smagiai atrodantis ir tikrai sotus užkandis, kuris tiks tiek patiems pasilepinti, tiek ir svečius pavaišinti.

Receptą rasite čia.

Tikriausiai teko girdėti apie saldžius lietinių blynų tortus, perteptus įvairais kremais. O ar kada ragavote tokį sotų ir ypač skanų lietinių tortą? Pasigaminti ir paragauti tikrai verta!

Receptą rasite čia.

Gaivus ir nekaloringas lietinių tortukas. Jeigu norite jo sausesnio, galite pertepti ne jogurtu, o majonezu arba majonezo ir grietinės mišiniu. Vietoje šviežio agurko labai tinka ir marinuotas arba raugintas.

Receptą rasite čia.

Labai skanus, gaivus, nesudėtingai paruošiamas patiekalas - lietinių blynų suktinukai, savo įdaru šiek tiek primenantys sušius!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Lenkiškai šie lietiniai blynai vadinami krokiety - tai į vamzdelį susukti, pikantišku įdaru (pvz. daržovėmis, raugintais kopūstais, mėsa) įdaryti lietiniai, kurie mirkomi kiaušinio plakinyje ir apvoliojami džiūvėsiuose, o tuomet paskrudinami keptuvėje.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Originalus ir šventiškas būdas panaudoti lietinius - pertepti puikų lietinių tortą. Recepte nurodyta, kad kremui reikalingi kiaušinių baltymai, tačiau jeigu nenorite vartoti termiškai neapdorotų kiaušinių, baltymų paprasčiausiai nedėkite.

Receptą rasite čia.

Nuostabūs, spalvingi blyneliai, nudažomi natūraliais maisto produktais. Puikiai tiks Užgavėnėms, tiek Valentino dienai, tiek valstybinėms šventėms pasilepinti! Tiekiame su norimais įdarais ar tiesiog vienus.

Receptą rasite čia.


Daugiau patarimų, kaip iškepti skaniausius blynelius ir receptų idėjų ieškokite čia:

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (7)
Regina
2017-09-22 19:48
įpilkite į tešlą šaukštą aliejaus ir tik tada kepkite ATSAKYTI
Laura
2018-02-12 14:54
Į šiuos blynelius nebūtina, nes pakankamai kiaušinių į juos eina, tad riebumo nuo jų užtenka. Bet jeigu kiauišnių dėsite mažiau, tada įpilkite 1-2 šaukštus aliejaus arba tirpinto sviesto ATSAKYTI
Birute
2017-09-22 16:21
Kodel juos lankstant kartais pastoveje luzineja? ATSAKYTI
Rima
2017-09-22 17:51
Nes džiūna nuo sąlyčio su oru, jei laikote neapdengtus. Lygiai kaip ir duona, bandelės ar kiti miltiniai dalykai. Jei neplanuojate iškart įdaryti, geriausia dėti į kokią didesnę lėkštę ir pridengti kita lėkšte. ATSAKYTI
Inutė
2017-07-13 22:59
Jeigu į tešlą dar įdėsite šaukštą krakmolo, blynai bus elastingi fantastika ATSAKYTI
Liuda
2017-02-28 11:35
Geri patarimai, pagal juos man skanesni lietiniai nei anksciau pavyko ATSAKYTI
Ūla
2017-01-26 20:52
Kepiau vakarienei šiandien, labai skanūs lietinukai gavosi, ačiū už patarimus! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital