Kaip bulves keptuvėje iškepti tikrai skaniai?

2017-05-24
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
Kaip bulves keptuvėje iškepti tikrai skaniai?
Shutterstock

Keptuvėje keptos bulvės yra paprastas valgis, kurį teko ruošti kiekvienam. Tačiau ne visi moka iškepti tikrai skanias, traškias, auksaspalves bulvytes, kurias, pagardinus prieskoniais, galima paversti tikrai stebinančiu patiekalu! Dalinamės patarimais, padėsiančiais iškepti tikrai gardžias bulves bei siūlome išbandyti netikėtus prieskonių derinius!



Bulvės. Kepimui keptuvėje rinkitės tik tvirtas bulves, turinčias tolygią, nesusiraukšlėjusią odelę, kepant pavytusias bulves jos lūžinės, nebus traškios. Skaniausios, žinoma, šviežios bulvės, kurių nereikia skusti, tačiau tiks ir gerai išsilaikiusios pernykštės.

Riebalai. Traškumą bulvėms suteikia skrudinimas riebaluose. Labiausiai tinka
rafinuotas, neryškaus skonio aliejus, pavyzdžiui, saulėgrąžų ar rapsų.
Ypatingą poskonį bulvėms suteiks kepimas su trupučiu taukų (ypač tiktų ryškesnio skonio paukštienos taukai) ar sviesto - pusę stiklinės aliejaus įkaitinkite su 2 šaukštais taukų ar sviesto.




Shutterstock nuotr.



Keptuvė. Norint keptuvėje iškepti skanias bulves, žinoma, reikės tinkamos keptuvės. Svarbu, kad keptuvės dugnas būtų pakankamai storas, idealiai tiks sunki, ketaus ar akmens mase dengta keptuvė. Keptuvė turi būti pakankamai didelė, plati, kad bulves būtų patogu vartyti, kad jos nekeptų „keliais aukštais“ ir nesuliptų.

Pjaustymas. Prieš kepimą bulves reikia supjaustyti kuo panašesnio dydžio gabaliukais tam, kad jų kepimo laikas būtų vienodas. Bulves galite pjaustyti aštriu peiliu riekelėmis ar šiaudeliais. Šį darbą labai palengvina nebrangi pjaustyklė, kurią rasite daugumoje turgaviečių, didesniuose prekybos centruose.

Mirkymas ir sausinimas. Bulvės iškeps traškesnės ir kepimo metu mažiau lūžinės, jeigu išplausite krakmolo perteklių. Supjaustytas bulves užmerkite šaltame vandenyje, palaukite 15-20 min., tuomet bulves dar kartą perplaukite po tekančiu vandeniu ir sudėkite ant popierinių rankšluostėlių. Gerai nusausinkite bulves.

Prieskoniai. Bulves galima gardinti dviem būdais. Pirmasis būdas yra mums įprastas - apibarstyti smulkintais prieskoniais kepimo metu arba po kepimo. Antrasis būdas ypač būdingas Indijos virtuvei - prieskoniai (dažniausiai vos pasmulkinti arba visai nesmulkinti) pakepinami įkaitintame aliejuje iki kol pasklinda jų aromatas ir tik tuomet į keptuvę sudedamos pjaustytos bulvės.




Shutterstock nuotr.



Bulvės yra švelnaus skonio, tad joms gardinti tinka patys įvairiausi prieskoniai bei jų mišiniai, tad nebijokite eksperimentuoti! Siūlome išbandyti kelis prieskonių mišinius:

Žolelių mišinys bulvėms. 1 šaukštas džiovinto rozmarino, 1 šaukštas džiovintų čiobrelių, 2 šaukštai džiovintų petražolių. Žolelių mišinį reikėtų pakaitinti aliejuje ir tik tuomet kepti bulves. Kepimo pabaigoje bulves pagardinkite druska.

Barbekiu skonio mišinys bulvėms. 1,5 šaukšto rūkytos paprikos miltelių, 1 šaukštas džiovintų česnakų miltelių, 0,5 šaukšto džiovintų svogūnų miltelių, 0,5 šaukšto juodųjų pipirų; 0,5 šaukštelio čili miltelių, druskos pagal skonį. Šiuo prieskonių mišiniu bulves gardinkite kepimo pabaigoje arba joms jau iškepus.

Indiškas prieskonių mišinys bulvėms. 1 šaukštas garstyčių sėklų, 1 šaukštas kumino sėklų, 0,5 šaukšto kalendros sėklų, 1 džiovinta aitrioji paprika (šiek tiek sutrinta), 0,5 šaukšto ciberžolės miltelių, 0,5 šaukštelio kvapiosios ferulos miltelių (galima pakeisti džiovintų česnakų milteliais). Su šiuo prieskonių mišiniu iškeptas bulves labai tinka apšlakstyti žaliosios citrinos sultimis, taip pat nepamirškite saikingai pagardinti druska.

Citrininiai bulvių prieskoniai su petražolėmis. Didelė sauja smulkiai sukapotų petražolių, nutarkuota vienos citrinos žievelė, 1 smulkiai sukapota ar pertrinta česnako skiltelė, 3 šaukštai kietojo sūrio. Bulves kepimo pabaigoje pagardinkite druska, pipirais. Iškeptas bulves išmaišykite su prieskonių mišiniu.




Shutterstock nuotr.



2 porcijoms traškių keptų bulvių Jums reikės:
6 didesnių bulvių;
1/4 stiklinės aliejaus;
1 šaukšto sviesto arba paukštienos taukų;
Druskos ir kitų prieskonių.

Gaminimas:
Bulves nuskuskite (jeigu jos šviežios, tai tik dėmesingai nuplaukite, šiek tiek pašveiskite odelę šiurkščia kempinėlės puse). Supjaustykite norimos formos gabaliukais, kubeliais ar šiaudeliais.

Pjaustytas bulves 15-20 min. pamirkykite šaltame vandenyje. Vandenį nupilkite, bulves perplaukite.

Bulves sudėkite ant popierinių rankšluotukų, palaukite, kol susigers vanduo. Bulves galite atsargiai patapšnoti popieriniu rankšluotuku, kad jos būtų dar sausesnės.

Į didelę keptuvę pilkite aliejaus, dėkite sviesto ir labai gerai įkaitinkite.

Į įkaitintus riebalus berkite prieskonius (jeigu kepate pagal tokį receptą) ir kaitinkite iki kol pasklis jų kvapas. Kepimo pradžioje svarbu nenaudoti druskos, ji ištrauks skystį ir nesusidarys traški plutelė.

Sudėkite bulves. Idealu jas kepti vienu ar dviem sluoksniais. Jeigu bus daugiau, nei du bulvių sluoksniai, tai kepdamos bulvės sulips, lūžinės jas maišant.

Bulves kepkite ant vidutinės ugnies, atidengtoje keptuvėje. Po maždaug 5 min. atsargiai apverskite, kad viršuje buvę gabaliukai atsidurtų apačioje, aliejuje. Bulves vėl apverskite po 4 min., tuomet - po 3 min., po 2 min. ir po 1 min. Vis trumpindami vartymo intervalą užtikrinsite, kad visos bulvės iškeps tolygiai, bus traškios, tačiau neapdegs.

Kepimo pabaigoje bulves pagardinkite druska bei kitais prieskoniais (jeigu nusprendėte naudoti maltų prieskonių mišinį).

Jeigu keptuvėje liko daug aliejaus, tai bulves iš keptuvės išverskite į kiaurasamtį ir nuvarvinkite riebalų perteklių. Taip pat keptas bulves galite sudėti ant popierinio rankšluostuko.

Traškios ir labai skanios bulvytės paruoštos!
 

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital