Kaip ir daugelyje kitų sričių, kulinarijoje taip pat egzistuoja tam tikros tendencijos, populiariausios tam tikru metu gastronominės kryptys. Pateikiame Jums mūsų draugės Urtės iš kulinarinių patirčių tinklaraščio Dervynas.lt pastebėjimus, kokios gastronominės tendencijos vyravo 2015-2016 metais.
2015 - ųjų m. madingiausios virtuvės ir gastronominės tendencijos:
• Etno virtuvės
• Korėjos virtuvė
• Japonijos virtuvė
• Vietnamo virtuvė
• Filipinų virtuvė
• Pietų Amerikos, ypač Venesualos, Kolumbijos, Meksikos, Kubos valgiai
• Ceviche (Pietų Amerika);
• Tacos, cachapos, arepos (Pietų Amerika);
• Fish and Chips (Didžioji Britanija);
• Pačių rūkyta mėsa (JAV);
• Mėsa, steikai (JAV, Japonija);
• Kraftinis alus (JAV, Europa);
• Kartumas (Azija);
• Grūdai ir kanapės (Lietuva, Latvija, Lenkija, Bolivija);
• Šaknys – pastarnokai, salierai, krienai (Lietuva, Latvija, Lenkija), imbieras (Azija, Indija);
• Humusas (Pietryčių Azija);
• Jūros gėrybės ir žuvys (Japonija, Karibai, Viduržemio jūros regionas);
• Matcha arbata (Azija);
• Palmių cukrus (Tailandas ir visa Azija, Pietų Amerika);
• Gatvės maistas (Azija, JAV).
Kai kurios išliko ir persikėlė į šiuos metus. Keletas dalykų prisidėjo. Kas jie?
2016 - ųjų m. gastronominės tendencijos:
• Afrikos virtuvė;
• Klasikinės virtuvės su pankišku atspalviu (Italija, Prancūzija);
• Įvairių šalių pusryčiai (pvz. Shakshuka, Huevos Rancheros);
• Sriubos (pvz.Ramen, Clum Chowder);
• SUMUŠTINIAI (Pitos, burgeriai, tortos, bao, kubietiški sumuštiniai, nuogi sumuštiniai…);
• Žydiškas košerinis maistas;
• Vištiena (Chicken Nugets – JAV);
• Kiauliena (Azija, JAV);
• Kokteiliai (inspiruota salų).
Nuotraukos iš Urtės asmeninio archyvo ir draugų, pažįstamų bei jų pažįstamų asmeninių archyvų.