Plikyti sausainiai

AUTORIUS:
Gražina
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 92)
Porcijų skaičius: 60
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 92)
Plikyti sausainiai
@ Shutterstock
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 60
4 vienetai kiaušinių
125 mililitrai pieno
125 mililitrai vandens
100 gramų sviesto
120 gramų miltų
70 gramų cukraus
1/4 šaukštelio druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Pieną, vandenį, druską, cukrų ir nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą sudėti į puodą storu dugnu. Kaitinti ant vidutinės ugnies, vis pamaišant, iki sviestas ištirps ir masė ims burbuliuoti.
2.
Nuimti puodą nuo ugnies, vienu ypu suberti miltus ir gerai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų. Grąžinti puodą ant vidutinės ugnies ir maišant kaitinti 1-2 minutes, kol tešla atšoks nuo sienelių ir tarsi sukibs į rutulį.
3.
Tešlą iš puodo perdėti į dubenį, šaukštu paplokštinti ir palikti 4-5 minutėms atvėsti.
4.
Į šiltą tešlą po vieną įmušti kiaušinius labai gerai išmaišant po kiekvieno (maišyti patogiausia mediniu šaukštu arba mikseriu mažu greičiu). Kiaušinių gali prireikti šiek tiek daugiau arba mažiau negu keturių. Jų dėkite tiek, kad tešla taptų blizgi, gana tąsi, tačiau laikytų formą. Perbraukus per jos paviršių pirštu turi likti griovelis stačiais kraštais. Kartais pakanka 3 kiaušinių, reikia 3.5 ar visų 4 (tikslus skaičius priklauso nuo miltų rūšies ir nuo to, kiek laiko kaitinote tešlą puode).
5.
Tešlą sukrėsti į konditerinį maišelį su dantytu antgaliu. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos konditeriniu maišeliu išspausti daugmaž 3-4 cm skersmens sausainiukus paliekant tarp jų 3-4 cm tarpelius, nes kepdami jie smarkiai pūsis. Jeigu neturite konditerinio maišelio, galite tešlą dėti šaukšteliu.
6.
Kepti iki 190º C įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių, kol sausainukai išsipūs ir bus gražiai auksinės, šiek tiek labiau į rusvumą spalvos.
Patarimai:
Naudingų patarimų apie plikytos tešlos ruošimą rasite šiame straipsnyje.
AUTORIUS: Gražina
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (29)
Viktorija
2023-03-28 11:10
Gavosi labai skanūs!
Bet aš tik dėjau 2 kiaušinius. ATSAKYTI
Almeda
2022-10-06 17:10
Labai puikiai gavosi. Kita kart darysiu su įdaru. Tobuli❤️ ATSAKYTI
Mari Mot 10 m.
2022-09-15 18:58
Šaunus receptas, kepiau kelis kartus. Nustebinau visus klasiokus. ATSAKYTI
Paulina
2021-05-20 18:27
Labai geras receptas, viskas puikiai pavyko, išėjo labai skanūs sausainiukai. Tiktais dėjau 2 kiaušinius, nes kitaip masė nesilaikytų. ATSAKYTI
Dalia
2020-12-06 14:54
Kepiau 2 kart.Viskas iškilo,gan paprastas receptas.Tik iškepus palikus vėst-viršutinė skarda subliuško,o apatinė išliko tvirti.Nžn dėl ko taip.Ateity kai kepsiu-dėsiu tuščią skardą virš jų.Skonis geras,ne per saldūs ATSAKYTI
Laura
2020-10-18 20:48
Puikiai gavosi su 3 kiausiniais o daugiau viskas pagal recepta. Bet krpiau 170°c su ventiliatoriumi. Ir gavosi tobulai ATSAKYTI
Monika
2019-10-09 17:03
Viską padariau pagal receptą ir, deja, nesigavo. Viskas buvo gerai, bet po 20 min. kepimo 190 laipsnių temperatūroje sausainių viršus pradėjo degti ir teko staigiai traukti lauk. Išorėje sausainiai gavosi stipriai rudi, tačiau vidus iki galo neiškepė, sienelės subliuško tiesiog akyse. Gal galima kepant reguliuoti temperatūrą? Tarkime, 10 min. ant 190 laipsnių, o po to sumažinti karštį iki 160 laipsnių ir kepti dar 25 min? Žiūrėjau eklerų kepimo aprašymą, tai ten būtent nurodytas temperatūros mažinimas. ATSAKYTI
Gražina
2019-10-09 19:13
Labai gaila, kad nepavyko, išties kiekvieno orkaitė kažkiek skirtinga, Jūsų minimame straipsnyje labai daug naudingos informacijos apie kepimą, drąsiai galite naudoti patarimais iš jo :) ATSAKYTI
Giedrė
2019-05-22 22:46
Paskaiciau komentarus ir cukraus idejau 100g, bet tikrai nereikejo, uzteke butu per akis tu 70g. Siaip labai lengvas receptas ir skanus! Kita karta bandysiu ir as prisvirksti idaro ATSAKYTI
Inesa
2019-04-21 13:50
Labai skanūs. Puikiai gavosi. ATSAKYTI
Brigita
2019-01-29 18:50
Gavosi puikiai, tik viską darius pagal nurodytas normas dar dėjau papildomai miltų, jautėsi jų trūkumas tešlos tekstūroje. Dariau ir pagal Beatos receptą gavosi šiaip sau, šis man daug skanesnis. ATSAKYTI
Ausra
2018-02-12 15:44
Is pirmo karto gavosi super skanus. Aciu uz gera recepta. As tik idara dar ipurskiau i vidu (grietineles ir maskarpones surio). ATSAKYTI
Gintare
2017-10-24 11:10
Nesuprantu ka darau blogai. Kepiau du kartus ir abu kartus sukrito... svarbiausia kad viska atlikau tiksliai pagal recepta ir nedarinejau orkaites duru kepant. Kol kepe atrode va issipute,grazus. Tik isjungiau orkaite is karto pasidaro blyneliai... ka daryt? Niekaip nesuprantu... :( bet siaip patys pyrageliai labai skanus ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2017-10-25 17:29
Gintare, plikyta tešla tokia jau būna - įnoringa ir dažnai ne iš pirmo karto pavyksta su ja susidraugauti. Pagal tai, ką parašėte, galėjo panašu, kad arba kepėte truputėlį per trumpai - sausainių sienelės nespėjo pakankamai sutvirtėti, todėl ištraukūs subliuško. Arba įdėjote truputėlį per daug kiaušinių - jų reikėtų dėti tiek, kad tešla įgautų žvilgesio, taptų tąsi, bet drauge liktų gana standi, laikanti forma. Kiaušinių gali ir neprireikti visų keturių, paskutinį kiaušinį geriausiai išsplakite atskirame indelyje ir dėkite labai pamažu, vis išmaišydami ir patikrinkdami, ar jau pakanka.

Bet susidraugauti su plikyte tešla tikrai verta, nes supratus jos gaminimo ypatumus, tikrai nebebūna sunku viską atitaikyti, o kepiniai - be galo skanūs!

Čia esame aprašę eklerų bei plikytų saisainėlių gaminimo eigą ir kas kiekviename etape svarbu, galbūt pravers ir jums. ATSAKYTI
Giedrė
2017-07-29 17:04
Kas kepė ,prašau,atsakykite mielos šeimininkės,ar kiaušinius įplakėte su mikseriu ar su šaukštu ??? ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2017-07-30 13:05
Giedre, galima ir tradiciškai - aktyviai maišyti mediniu šauktu, bet galima ir elektriniu plaktuvu (mikseriu). Čia esame aprašę plikytos tešlos gaminimo subtilybes, galbūt pagelbės. ATSAKYTI
Liucija
2016-12-31 16:56
Puikus receptas!Kepu beveik kiekvieną dieną! ATSAKYTI
Zivile
2016-07-27 18:48
Puikus sausainukai,kepu jau antra syk ATSAKYTI
wiki
2016-06-21 00:25
sausainiukai labai skanus išėjo :) ačiū už gerą receptą :) ATSAKYTI
Laima
2016-05-28 11:45
Jau kepa,graziai puciasi,atdodo,kad pavyko,ragausim kaip iskeps .Aciu uz receptuka ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital