Paprikų ir baklažanų padažas žiemai "Ajvar"

AUTORIUS:
Dovilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
Paprikų ir baklažanų padažas žiemai Ajvar
@Shutterstock
Paprikų ir baklažanų padažas žiemai Ajvar
Paprikų ir baklažanų padažas žiemai Ajvar
Paprikų ir baklažanų padažas žiemai Ajvar
Autorius apie receptą: Šį, Balkanų šalyse ypatingai populiarų, padažą atradau keliaudama po Makedoniją. Atradau ir įsimylėjau. Labai labai rekomenduoju išbandyti ir jums! Man jis tobulas Šį, Balkanų šalyse ypatingai populiarų, padažą atradau keliaudama po Makedoniją. Atradau ir įsimylėjau. Labai labai rekomenduoju išbandyti ir jums! Man jis tobulas užsitepti ant duonos, šalia mėsytės, šalia sūrio, kaip prieskonis į sriubą ir dar turbūt daug jo panaudojimo galimybių surasite. Jeigu skubate, galite paprikų ir baklažanų ir neskrudinti, o tiesiog nuluptus ir susmulkintus ilgai virti iki sutirštės. Taip turėsite irgi skanų padaža, tik jau nebus tikras Ajvar, nes skrudinimas priduoda tokį puikų dūmo prieskonį, kuriam bent jau aš negaliu atsispirti :) (...daugiau) Dovilė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
3 kilogramai raudonosios paprikos (gerai prinokusių)
1 kilogramas baklažanų
1 stiklinė aliejaus
1 vienetas aitriosios paprikos
4 skiltelės česnako
3 šaukštai acto
1.5 šaukšto druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Baklažanus ir paprikas nuplaukite ir nusausinkite. Baklažanus subadykite šakute, jog kepdami jie nesprogtų.
2.
Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir sudėkite paprikas bei baklažanus. Kepkite apie 30-40 minučių, kol baklažanai bus minkšti, tokie tarsi subliuškę, o paprikų žievelė pajuoduos. Kad pajoduotų tolygiai, kepimo viduryje gali reikėti daržoves apversti. Arba galite orkaitėje įjungti grilio režimą ir daržoves vis pavartydami apskrudinti po griliumi. Taip darbo kiek daugiau, bet procesas greitesnis. Arba jeigu turite lauko grilį, galite kepinti ir ant jo.
3.
Dar karštas daržoves sudėkite į karščiui atsparų indą ir jo viršų sandariai uždenkite maistintine plėvele. Palikite daržoves apie 20 minučių pastovėti, jog atvėstų. Šis pastovėjimas būtent padeda lengviau nulupti daržovių žieveles.
4.
Nulupkite paprikas ir išimkite jų sėklas. Šaukštu išskobkite baklažanų minkštimą. Paprikas, baklažanų minkštimą, česnakus ir čili pipirą permalkite mėsmale. Arba galima susmilkinti virtuvės kombainu pulso režimu (kad būtų ne visiškai tyrelė, o tokia su gabaliukais, panaši į mėsmale permaltą).
5.
Daržovių masę supilkite į puodą. Ten pat supilkite druską, actą ir aliejų, gerai išmaišykite. Užvirinkite, o tada sumažinkite ugnį ir ant nedidelės ugnies vis pamaišydami virkite apie 1-2 val, iki padažas sutirštės iki norimos kosistencijos. Tradiciškai Ajvar padažas verdamas ant mažos ugnies ir dar ilgiau, apie 3 ir daugiau valandų ir virdamas jis tik skanėja, paprikos tarsi saldėja. Kai turiu laiko aš jį kartais taip ir verdu, bet jeigu laiko mažiau, ugnį truputį padidinu ir išverdu greičiau, bent man skonis nuo to smarkiai nenukenčia. Prieš baigdami virti paragaukite, ar nieko netrūksta. Jeigu norisi daugiau saldumo (skirtingo sunokimo paprikos gali būti skirtingai saldžios), galite dar įdėti cukraus arba medaus, jeigu norisi daugiau druskos ar rūgštelės, irgi drąsiai pakoreguokite pagal save.
6.
Karštą padažą sudedu į iškaitintus stiklainiukus. Dėdama šaukštu jį dar gerai paspaudau, kad neliktų oro tarpelių, nes oras gadina padažą. O ant viršaus užpilu sluoksnelį aliejaus (jis irgi padeda padažui geriau laikytis). Tada uždariau steriliais, sandariais dangteliais, palieku atvėsti, o tada nešu į vėsų rūsį arba sandėliuką.
7.
Jeigu vėsios vietos laikymui neturite, tada geriausiai padažą laikyti šaldytuve arba galima daryti taip, kaip dažnai daroma Balkanų šalyse - įkaitinkite orkaitę iki daugmaž 100 laipsnių, tada išjunkite ir pašaukite neuždarytus stiklainiukus su padažu į vidurinę orkaitės lentyną bei palikite juos taip kelioms valandoms (galima ir per naktį). Ant stiklainiuko viršaus turėtų susidaryti tokia tarsi padažo plutelė. Ant jos užpilkite sluoksnį aliejaus ir uždarykite stiklainiukus švariais, sandariais dangteliais. Taip jis laikosi daug geriau net ir be vėsumos.
AUTORIUS: Dovilė
Rašyti komentarą
Spausdinti
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital