Naminis svarainių sūris

AUTORIUS:
Kamilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Svarainių sūris
@Shuttertock
Autorius apie receptą: Man šis sūris puikus ir skanumu nei kiek nenusileidžia, o gal net pranoksta obuolių sūrį. Aišku, čia skonio reikalas, bet jeigu dar niekada neragavote, labai labai rekomenduoju. Man šis sūris puikus ir skanumu nei kiek nenusileidžia, o gal net pranoksta obuolių sūrį. Aišku, čia skonio reikalas, bet jeigu dar niekada neragavote, labai labai rekomenduoju. Galima jį raikyti ir valgyti tik sutvirtėjusį po poros dienų nuo pagaminimo, tada būna toks tarsi svarainių marmeladas (kartais tiesiog supjaustau į gabaliukus, apvolioju cukrumi ir gaunu svarainių marmeladinius saldinukus, kuriuos laikau šaldytuve), o pastovėjęs jis bręsta ir skanėja, kaip kad ir obuolių sūris. Pagal savo mėgimą į jį galite gardinti pačiais įvairiausias priedais - cinamonu, riešutais, džiovintų vaisių gabaliukais ar kaip tik norisi. (...daugiau) Kamilė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
2 kilogramai svarainių (geltonų, gerai prinokusių)
800 gramų cukraus (apytikriai)
1 šaukštas vanilinio cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Svarainius švariai nuplauname ir nusausiname. Perpjauname kiekvieną svarainį perpus, o tada kiekvieną puselę dar per pusę ir išimame sėklytes. Svarainių ketvirtukus dar šiek tiek pasmulkiname ir sudedame į didelį puodą platesniu paviršiumi. Užpilame vandens, bet tik tiek, kad vos apsemtų svarainių gabaliukus. Užviriname, uždengiame puodą dangčiu ir nuo užvirimo paverdame ant mažos ugnies apie 30-40 minučių iki svarainių gabaliukai suminkštės. Tada juos nusunkiame. Skysčio nuo svarainių neišpilkite, iš jo truputį pasaldinus medumi arba cukrumi gaunasi labai skanus gėrimas.
2.
Svarainius sutriname elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės. Jeigu norite, kad sūris būtų skaidrus, vientisas, sutrintą tyrę dar pertrinkite per sietelį. O jeigu maži gabaliukai netrukdo, galite šį žingsnį ir praleisti. Pamatuokite tyrės tūrį. Cukraus reikės tiek pat kiek tyrės, t.y. 1 puodeliui tyrės reikės imti vieną puodelį cukraus.
3.
Tyrę supilkite į puodą. Ten pat suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir maišydami užvirinkite. Tada ugnį sumažinkite ir virkite ant nedidelės ugnies vis maišydami apie 2-3 valandas, kol tyrė pasidarys labai labai tiršta ir ims atšokinėti nuo puodo sienelių, o perbraukus ją per vidurį šaukštu, išlaikys formą ir nebesutekės į centrą. Panašiai kaip ir verdant obuolių sūrį. Tada tyrę nuimkite nuo ugnies ir leiskite truputį atvėsti.
4.
Kepimo formelę išklokite kepimo popieriumi arba patepkite aliejumi ir į ją sudėkite svarainių tyrę. Šaukštu arba peiliu gražiai išlyginkite paviršių. Kuo mažesnis bus tyrės aukštis, tuo greičiau sūris išdžius, nors man skaniausias būna daugmaž 2-3 cm aukščio sūris, bet čia skonio reikalas :-)
5.
Sūrį palieku 1-2 dienoms pastovėti, jog sutvirtėtų ir truputį apdžiūtų. Tada išverčiu iš formelės ant kepimo popieriaus ir nuimu tą pirmąjį kepimo popieriaus lapą ir palieku pastovėti, jog viršus irgi apdžiūtų.
6.
Šį sūrį galima pjaustyti ir valgyti ir tokį šviežią, tik suvirtėjusį. Tada būna tarsi svarainių marmeladas - gardus valgyti kaip saldainį bei ypač skaniai dera su stipraus skonio sūriais. Ispanijoje yra net tradicinis užkandis - Manchego sūris su svarainių marmeladu. Arba galima svarainių sūrį džiovinti kaip tradicinius obuolių sūrius - pirma šiek tiek apdžiovinti padėjus kur nors šiltai (šalia pečiuko ar radiatoriaus ar vaisių džiovyklėje ar 50-60 laipsnių orkaitėje pravertomis durelėmis), o tada po kelių dienų suvynioti į švarią, kvėpuojančią medžiagą ir palikti šiltoje vietoje, kad sūris toliau bręstų ir skanėtų.
AUTORIUS: Kamilė
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (1)
Romualda
2017-10-19 17:07
Gaminu kasmet, bet darau sūrmaišiuose kaip ir obuolių sūrį. Vaikai šitą sūrį mėgsta dar labiau už obuolių ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital