1.
Visada turiu pasigaminusi naminio raugo, todėl duonai ir ragaišiui (pyragui) mielių nenaudoju.
Ruginių ir kvietinių miltų raugas :
2.
Pirma diena: sumaišome miltus su vandeniu, uždengiame dangčiu su skylutėmis ir padedame šiltai. Galima uždengti koštuvu.
3.
Antra diena: po 20 val. Iš indo išimame pusę turinio, pridedame 1 valgomąjį šaukštą su kaupu kvietinių miltų, pridedame 1 valgomąjį šaukštą su kaupu ruginių miltų ir atskiedžiame vandeniu iki pirminės konsistencijos.
Truputį apdžiūvusi plutelė yra normalu.
Pridedame 1 arbatinį šaukštelį medaus. Raugą vėl uždengiame dangčiu su skylutėmis.
4.
Trečia diena: po 24 valandų po truputį atsiranda burbuliukų.
Raugą vėl daliname pusiau ir maitiname kaip ir antrą dieną, tik be medaus.
Uždengiame dangčiu su skylutėmis ir laikome šiltai.
5.
Dar po 24 valandų tešla ima „burbuliuoti“.
Taigi, raugo gamyba vyko apie 70 valandų (ne pilnas tris paras).
6.
Du valgomuosius šaukštus raugo naudosime, o kitą raugą dedame į šaldytuvą.
7.
Gaminame tešlą pyragui:
Iš vakaro užmaišome tešlą iš 2 valgomųjų šaukštų raugo, 85 ml vandens ir 3 valgomųjų šaukštų miltų su kaupu (100 g).
Tešla neturi būti labai skysta.
8.
Uždengiame tešlą maistine plėvele ir paliekame kambario temperatūroje iki ryto.
9.
Cukrų, druską, aliejų ir miltus supilame į tešlą ir maišome viską specialiu mikserio antgaliu, po truputį pildami vandenį.
Po maždaug 2 minučių tešla ima trauktis į gumulą.
Plakame dar apie 20 minučių, kol tešla bus vientisa.
10.
Dubenį ištepame aliejumi, tešlą aptepame aliejumi, uždengiame plėvele ir vėl padedame šiltai.
Tešla minkšta, bet ne skysta!
11.
Tešla pasidaro kaip minkšta guma.
Suformuojame kamuolį.
Sulenkiame jį per pusę. Pirmą kartą po valandos, antrą kartą po 40 minučių.
12.
Imame naują dubenį, įklojame medvilninį ar lininį rankšluostuką, gausiai pabarstome miltais ir perkeliame tešlą „siūle" žemyn į dubenį.
Viršų vos vos apibarstome miltais.
13.
Pilnai iškilus tešlai (priklauso nuo temperatūros), formuosime pyragą.
14.
Suformuoti pyragą patogiau ant pabarstyto miltais darbinio lygaus paviršiaus: stalo arba virtuvinės spintelės viršaus. Apdengiame paviršių miltais pabarstytu kepimo popieriumi.
15.
Kepimo skardą dedame per orkaitės vidurį.
Įkaitiname orkaitę iki 220 C temperatūros kartu su kepimo skarda.
Po apačia pastatome indą su vandeniu.
Kai vanduo pradės garuoti, užtempiame su kepimo popieriumi suformuotą pyragą ant karštos skardos ir kepame, kol plutelė gražiai apskrus.
Po 15 minučių sumažiname temperatūrą iki 180 C ir palaikome pyragą dar 10 minučių orkaitėje.
16.
Atvėsiname išimtą pyragą rankšluostyje.