Morenginis tortas "Dainava" pagal senąjį receptą

AUTORIUS:
Janina
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 61)
Porcijų skaičius: 10
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 61)
Morenginis tortas "Dainava" pagal senąjį  receptą
@Shutterstock
Autorius apie receptą: Be galo skanus vaikystę primenantis Dainavos tortas. Beje, užsienio šalyse jis labiau žinomas Kijevo torto pavadinimu. Jeigu gaminti pagal visiškai autentišką receptą, Be galo skanus vaikystę primenantis Dainavos tortas. Beje, užsienio šalyse jis labiau žinomas Kijevo torto pavadinimu. Jeigu gaminti pagal visiškai autentišką receptą, kiaušinių baltymus bent dieną ar kelias dienas prieš gaminant reikėtų "pabrandinti", kaip kad aprašyta pirmame recepto žingsnyje, nes švieži kiaušinių baltymai yra trapesni ir lengviau sukrenta. Tada tortas bus visiškai autentiškas ir toks, kaip prisimenate. Bet aš pati kartais, kai spėju, tą darau, o kartais šį žingsnį praleidžiu. Būna vos vos kitaip, bet irgi labai skanu :) (...daugiau) Janina
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 10
Morengui:
8 vienetai kiaušinių baltymų
250 gramų lazdyno riešutų (kepintų, smulkintų)
370 gramų cukraus
50 gramų miltų
0.5 šaukštelio vanilės ekstrakto
0.5 šaukštelio citrinų sulčių
Kremui:
330 gramų sviesto
250 gramų cukraus
1 stiklinė pieno
25 gramai kakavos
2 vienetai kiaušinių
2 šaukštai romo (tinka ir brendis ar konjakas)
0.5 šaukštelio vanilės ekstrakto
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pirmiausia reikia pasiruošti "brandintus" kiaušinių baltymus. Tam pirmiausia atskirkite baltymus nuo trynių. Baltymus supilkite į sandarų indą, jį uždarykite dangteliu ir šaldytuve palaikykite bent parą (galima ir kelias paras). Likus kelioms valandoms iki gaminimo, išimkite baltymus iš šaldytuvo ir dar kelias valandas palaikykite kambario temperatūroje (irgi sandariai uždarytus).
2.
Morengams miltus ir 70 g cukraus sumaišykite su smulkintais riešutais. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus, kol truputį suputos, tuomet pilkite citrinų sultis ir plakite iki minkštų putų. Berkite likusį cukrų ir vanilę, plakite iki standžių putų. Atsargiai įmaišykite miltų ir riešutų masę.
3.
Ant kepimo popieriaus nubrėžkite du daugmaž 22 cm apskritimus ir ant jų formuokite morengo lakštus. Išlyginkite paviršių. Kepkite iki 150 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2 valandas 30 minučių. Iškepę lakštai turi gautis lengvi, baltos arba labai šviesiai rusvos spalvos bei lengvai nusiimti nuo kepimo popieriaus. Jų apačia turi būti kieta. Išėmę iš orkaitės morengus palikite atvėsti ant grotelių bent kelioms valandoms. Kad torto šonai būtų lygūs, aš atvėsusių morengų kraštus šiek tiek apipjaunu (ant jų viršaus uždedu 22 cm kepimo formą arba lėkštę ir tada aštriu peiliu nupjaunu išsikišusius kraštelius). Apipjaustant likę trupiniai po to labai tinka tortui papuošti.
4.
Kremui suplakite kiaušinius su cukrumi. Įkatinkite pieną (neleiskite užvirti) ir plona srovele, nuolat plakdami pilkite jį į kiaušinių ir cukraus masę. Tada masę supilkite į prikaistuvį ir kaitinkite, nuolat maišydami, ant nedidelės ugnies apie 10 - 15 minučių, kol masė sutirštės. Įlašinkite vanilę, išmaišykite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
5.
Kambario temperatūros sviestą išplakite iki purumo. Suberkite kakavą, paplakite ir tada toliau plakdami plona srovele pilkite atvėsusią pieno ir kiaušinių masę iki konsistencija bus puri. Pabaigoje į pilkite romą ir dar kartą perplakite.
6.
Keletą šaukštų kremo atsidėkite torto šonams aptepti. Tada vieną morengą aptepkite puse likusio kremo. Ant viršaus uždėkite antrą morengą ir aptepkite likusia puse kremo. Atsidėtu kremu aptepkite torto šonus.
7.
Tortą galite puošti riešutais, morengo trupiniais, šokoladu ar kuo tik norisi. Paruoštą tortą prieš tiekiant valgytojams reikėtų bent 4-6 valandas (galima ir per naktį) palaikyti šaldytuve. Skanaus!
AUTORIUS: Janina
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (15)
Julija.
2023-02-04 06:20
As sita torta gaminu be miltu visai. Ir “kijevo” tortas yra su anakardziu riesutais, o “dainava” su kepintais lazdynais. ATSAKYTI
Anna
2020-08-26 10:54
Labai skanu! Pirma karta bandziau ir gavosi puikiai. Tik morengus kepiau apie 1.5 valandos o ne 2.5 val.
Aciu! ATSAKYTI
Viktorija
2019-12-02 10:38
Miltai morenge kelia įtarimą, kažkada esu dariusi pagal rastinį receptą su miltais, tai nėra tas morengas. Kremas tada gavosi idealus, bet morengas ne. Dainava yra traški, kaip klasikinis morengas su riešutais, o į morengą miltai nesideda. ATSAKYTI
Lina
2019-12-02 12:18
Taip, į klasikinį morengą miltai nėra dedami, bet čia juk nėra klasikinis morengas - čia morenginė tešla :) Klasikinis morengas yra labai korėtas, lengvas, jis niekaip neatlaikys kelių sluoksnių ir kremo svorio, todėl tortui naudojama morenginė tešla turi miltų. ATSAKYTI
Alisa
2019-11-10 12:29
Nepasakyciau kad morengus reikia tiek laiko dziovinti. Mano orkaite nauja ir temperatura rodo labai tiksliai, ir 150 tem 2,5 val tikrai nereikia. Pakanka 1,5 val. Net kiti morenginiai tortai tikrai 2,5 valandos morengai tokio pat dydzio tikrai nesidziovina. Cia per daug isziusta ir apdega per toki ilga laika. ATSAKYTI
Laima
2019-11-11 09:56
Taip, labai nuo orkaitės priklauso morengo džiovinimas, todėl kepamus reikia prižiūrėti :) ATSAKYTI
Gerda
2021-10-07 13:28
Mano morengai 3.5h kepe, taip kad tikrai priklauso nuo orkaites. Reikia stebeti. Kepiau dviem aukstais. ATSAKYTI
Virginija
2019-05-08 14:25
o jeigu aš lakštus kepčiau dvejose skardose dviem aukštais ar iškeptų? ATSAKYTI
Diana
2019-05-28 11:07
Manau iškeptų, tik gali reikėti ilgiau kepti ATSAKYTI
svetlana
2018-12-28 15:24
ačiū už receptą ATSAKYTI
Vida
2018-04-02 10:52
Nesigavo kremas, nežinau kodėl?:( Gavosi per skystas, neparasyta kokio tirstumo turetu buti kremas, ir kiek yra stikline pieno, man 250 ml. Gal per daug pieno? Nesuprantu, ka padariau neteisingai?:( ATSAKYTI
Danguolė
2018-04-02 13:54
Standartinė stiklinė yra 240 ml, tai tie 10ml nelabai kažką turėjo pakeisti. Galbūt per trumpai kaitinote pieno ir kiaušinių mišinį? Jį reikia kaitinti tol, kol ima tirštėti, t.y. iš tokios gana skystos masės virsta daugmaž grietinės tirštumo, sunkiau maišoma masė. Ir būtinai jį reikia visiškai atvėsinti prieš pilant į sviestą, nes ištirpins sviestą. Galbūt dar kremą galima išgelbėti, pabandykite jį atšaldyti ir tada dar kartą perplakite. Arba dar galite išplakti papildomus 100g sviesto ir tada pamažu plakant dėti kremą, irgi gali padėti. Plikytas kremas visada yra šiek tiek iššūkio ir įgūdžio, bet būtinai pabandykite kremą pataisyti, dar tikrai ne viskas prarasta. Šio torto skonis tikrai vertas pastangų! ATSAKYTI
Vida
2018-04-02 22:35
Aciu Danguole :) ATSAKYTI
Auksė
2018-02-17 16:23
Gaminau. Pavyko. Tobula!!! Ačiū už receptą. Ir palyginus su Napoleonu, kurį dažnai kepu, darbo beveik nebuvo :) ATSAKYTI
Romualda
2017-03-05 18:51
Tikrai geras receptas ir skonis kaip is vaikystes. Tik as norejau aukstesnio torto, tai recepto kieki didinau trecdaliu ir kepiau ne du lakstus, o tris. Kremo irgi trecdaliu daugiau dariau. Veziau gimines sventei, tai komplimentu sulaukiau be galo daug. Darbo yra, bet skonis viska atperka ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital