Citrininis pyragas su kondensuotu pienu

AUTORIUS:
Dovilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 115)
Porcijų skaičius: 8
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 115)
Citrininis pyragas su kondensuotu pienu
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai
Citrininis pyragas su kondensuotu pienu
Citrininis pyragas su kondensuotu pienu
Citrininis pyragas su kondensuotu pienu
Citrininis pyragas su kondensuotu pienu
Citrininis pyragas su kondensuotu pienu
Autorius apie receptą: Lengvai pagaminamas, žavingai atrodantis ir labai skanus pyragas. Jan pagaminti reikės vos kelių ingredientų ir pusvalandžio laiko, o rezultatas abejingų nepaliks. Lengvai pagaminamas, žavingai atrodantis ir labai skanus pyragas. Jan pagaminti reikės vos kelių ingredientų ir pusvalandžio laiko, o rezultatas abejingų nepaliks. Dovilė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 8
Pagrindui:
190 gramų sausainių (naudojau Gaidelio "Spanguolė", bet tinka ir klasikiniai)
75 gramai sviesto
Viršui:
400 gramų kondensuoto pieno, saldinto
3 vienetai kiaušinių
90 mililitrų citrinų sulčių (iš daugmaž 2 didesnių citrinų)
2 šaukštai cukraus
1 šaukštelis vanilinio cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Sausainius susmulkiname iki trupinių (aš tryniau elektriniu smulkintuvu) ir sumaišome su ištirpintu sviestu.
2.
Sausainių masę krečiame į kepimo popierumi išklotą formą (naudojau 20 cm skersmens išimamu dugnu). Spausdami rankomis suformuojame pagrindą ir daugmaž 4-5 cm aukščio sieneles. Dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 7-8 minutėms (arba iki lengvai rustels), kad pagrindas sutvirtėtų.
3.
Kol kepa pagrindas, pasiruošiame citrininį įdarą. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Į dubenį sukrečiame kondensuotą pieną ir po vieną įmaitome trynius. Per kelis kartus supilame citrinos sultis, vis gerai išmaišydami.
4.
Citrininį įdarą supilame ant apkepto sausainių pagrindo. Kepame iki 180 įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
5.
Kol kepa įdaras, kiaušinių baltymus išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki bus standūs ir apvertus dubenį nekris žemyn.
6.
Baltymus sukrečiame ant apkepto citrininio įdaro. Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 170 laipsnių ir kepame dar 10-15 minučių arba iki morengo viršus labai lengvai rustelės.
7.
Iškepusiam pyragui leidžiame visiškai atvėsti ir sutvirtėti.
Patarimai:
Šį citrininį pyragą galima ragauti iškart atvėsusį, bet man jis pats skaniausias palaikytas šaldytuve bent 2-3 valandas (arba per naktį).
Vėstant pyragui ant morengo viršaus atsiras tarsi vandens lašeliai. Viskas gerai, taip ir turi būti :)
Pyragą galima kepti ir be morenginio viršaus. Tada į įdarą dėkite ne 3 trynius, o du cielus kiaušinius.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (25)
Dovile
2023-11-13 00:05
O kodėl morenginis viršus iškart paruduoja? Po 3-4min kepimo:( ATSAKYTI
Vilma
2023-11-13 10:12
Galbūt orkaitė labai kaitri, tuomet reikėtų pamažinti kaitrą iki kokių 100 - 120 laipsnių, ir gal labai arti prie viršutinio kaitinimo elemento nestatykite, žemiau pabandykite kepti :) ATSAKYTI
Dovile
2023-11-13 12:58
Ačiū už patarimą, išmėginsiu:) ATSAKYTI
Silvija
2023-07-11 17:46
Pyragas išėjo gražus. Labai skanus! Skanus ir šiltas ATSAKYTI
Žana
2023-04-09 12:02
Ar moreginins sluoksnis ir turi būti minkštas? Arba man nesigavo ATSAKYTI
Valerija
2022-11-19 23:09
mano pastebėjimas .Nemėgstu sausaininių,, padukų'' pasidarau savo trapios tešlos , suformuoju ,pašaldau ir aukštoje temperatūroje čiut apkepu ,Citrininiam sluoksniui kam per rūgštu maišykit pusiau su apelsinų sultimis, Į baltymus dar įmaišau dėl grožio šaldytų raudonųjų serbentų.Turbūt autorė nesupyks už mano rekomendacijas ATSAKYTI
Lina
2022-10-16 10:46
Nuostabei gavosi! Labai skanus ❤ ATSAKYTI
Rūta
2022-06-19 16:02
Vėstant mogenginis spuoksnis susitraukė, nors iš orkaitės ištraukus buvo pūpsantis ;) ATSAKYTI
Dovilė
2022-11-09 19:55
Vėstant morengas šiek tiek leidžiasi, tačiau jei sukrito smarkiau, turbūt šiek tiek per trumpai kepėte ir jo viršus nespėjo sutvirtėti. ATSAKYTI
Austėja
2022-01-09 00:03
Pati gaminau šį pyragą mamai ir tobulai pavyko tik kondensuoto pieno ir citrinos sulčių įdėjau daugiau ATSAKYTI
Ruta
2021-12-16 16:26
O laikant per nakti pyragas tampa skanesnis? ATSAKYTI
Dovilė
2021-12-19 20:43
Man jis skanesnis tą pačią dieną, tiesiog lukteliu kol atvės ir valgome :-) ATSAKYTI
Lina
2022-10-16 10:45
Taip ATSAKYTI
Virginija
2021-01-04 01:36
Išbandžiau ir aš :) Dieviškai skanu gavosi! Nors ir kaloringas, bet tikrai superinis tiek skoniu tiek išvaizda :) visko dėjau tiek, kiek nurodyta recepte, tik mano forma buvo ~22cm, tai toks plokštesnis gavosi. Nuo šiol įtrauktas prie mėgstamų kepinių. Ačiū! ATSAKYTI
Dovilė
2021-01-04 16:28
Be galo jauku ir gera girdėti :) Smagu, jog patiko! ATSAKYTI
Edita
2021-01-03 15:01
Nuostabus pyragas, aciu!! ATSAKYTI
Ingrida
2021-01-01 11:44
Tikrai skanus tortas, bet nėra jau taip labai viskas paprasta su juo :) Visų pirma, sausainių pagrindui kitą kartą naudočiau didesnį kiekį (gal net dvigubai), nes naudojant 19 cm tortinę ir sąžiningai pakėlus 5 cm kraštelius bei dėjus net daugiau sausainių nei nurodyta recepte, pats padas gavosi itin plonas, todėl kremas per daug sušlapino jį ir gavosi apačioj tokia košės konsistencija...
Dėl citrinų sulčių kiekio, irgi toks "slidus" reikalas. Vieni gyrė tortą, kad gaivus ir ta rūgštelė tinka labai, o kiti net negalėjo valgyti jo, nes buvo per rūgštu. Man asmeniškai irgi norėjosi mažiau rūgštelės, tad kitam kartui mažinčiau citrinos sulčių kiekį. Ir pabaigai, sekantį kartą turbūt vidurinį sluoksnį kepčiau ilgėliau, kad būtų standesnis :) ATSAKYTI
Dovilė
2021-01-02 23:12
Ingrida, labai ačiū už komentarus, tikiuosi jie pravers ir kitiems. Aš pati mėgstu gana plonus sausaininius padus, tad maniškei 20cm formai pakako 190 g sausainių, jog iškloti nestoru sluoksneliu. Dedant daugiau sausainių pagrindą apkepti turbūt reikėtų ilgiau, orkaitė irgi kiekviena gali būti šiek tiek skirtinga.

Dar įdomu - o tortą valgėte palaikytą šaldytuve, ar galbūt dar lengvai šiltą? Nes šalant padas turėtų sutvirtėti, net jeigu kremas ir suminkštintų kepant, vidurinį sluoksnį pabuvimas šaldytuve irgi sutvirtintų.

O citrinų sultys - taip, čia jau labai skonio reikalas :) Į klasikinius citrininius pyragus (vadinamąsias "lemon tart") citrinų sulčių dažniausiai dedasi ir dar daugiau, bet svarbiausia rasti tą balansą, kuris džiugina mus pačius, skoniai juk skirtingi.

Dėkui, kad taip detaliai pasidalinote savo patirtimi. Rašydama receptą stengiausi jį sudėlioti kiek įmanoma tiksliau, bet būtent mūsų visų patirtys receptus ir padeda ištobulinti. ATSAKYTI
Ingrida
2021-05-27 01:52
Tik dabar pastebėjau, kad atrašėte atsakymą į komentarą. Kaip smagu, kad galime pasidalinti savo įžvalgomis ir patarimais! :)

Kepu arba "maišau" tortus tik savo malonumui, tikrai nesu profesionalė, bet retkarčiais jau darau savas improvizacijas, todėl tikrai Jūsų, Dovile, tortuko receptas būtinai bus dar naudojamas ne kartą, tiesiog labiau pritaikysiu savo skoniui (kalbu apie citrinos sultis) :)

O patį tortuką laikiau per naktį šaldytuve, todėl ir pati buvau nustebusi, kad pagrindas sudrėko ir gana smarkiai.

Na bet kaip ir minėjau, būtinai dar kartą gaminsiu, siekdama gauti tokį rezultatą ir skonį, kurį įsivaizdavau dar tik skaitydama receptą :) ATSAKYTI
Viktorija
2020-12-30 11:48
Ar tikrai dedasi tik 75gramai sviesto? Ištirpinau, užpyliau sausainius, bet pasirodė per mažas kiekis, sausainiai liko praktiškai tokie pat sausi. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital